Może ktoś z Was, jeśli nie szkoda mu czasu zrobi kiedyś przy okazji, jakiś pomiar przeznaczonym do tego zestawem a następnie jakimś zwykłym mikrofonem, bez jig'a itd. :) Wszyscy się przekonamy jak to wygląda, zyskamy doświadczenie. Lepsze to niż się kłócić, obrażać. Póki co będę kombinował z akustyką pomieszczenia. Pozdrawiam :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaa następnie jakimś zwykłym mikrofonem, bez jig'a itd
Tylko masz źle ustawioną bramkę i mikrofon .
Nie mierzy się 2 kolumn razem bo wystarczą niewielkie różnice w ustawieniu i Ci będą krzaki wychodzić .
Taki oderwany od wszystkiego pomiar na nic nie jest nam przydatny a Tobie też bo robisz to 1 raz i nie masz doświadczenia żeby go zinterpretować .
Skomentuj
-
Witam po kilku tygodniach. Po kilkudziesięciu godzinach słuchania bardziej przekonałem się do płaskiej charakterystyki. Jestem w trakcie poprawy akustyki pomieszczenia, póki co rzuciłem dywan (wcześniej podłoga była goła - panele), odsunąłem kolumny kawałek dalej od ściany, kolejnym krokiem będzie powieszenie jakichś półek na ścinach gdyż jak na razie ściana na której stoją kolumny jest goła a na ścianie przeciwnej stoi tylko łóżko (niskie), więc można powiedzieć że przeciwległa ściana też jest goła, wiem jak wiele jest tam odbić i jak paskudnie może wpływać to na brzmienie. Po tych kilkudziesięciu godzinach odsłuchu zastanowiłem się co mi tak na prawdę w tym brzmieniu nie gra i stwierdziłem że brak jest sceny, słyszę wokal na środku a resztę sam nie wiem gdzie - scena się rozjeżdża. Druga sprawa to separacja, przejrzystość. Przy większej ilości instrumentów robi się chaos, wszystko się zagłusza. Czytałem że akustyka pomieszczenia, ilość odbić (w moim wypadku od prawie gołych ścian) itd. mają bardzo duży wpływ na scenę i przejrzystość dźwięku, dlatego też wziąłem się za to. Planuje też pokombinować z wygłuszeniem, obecnie jest to podszyta wełna owcza o grubości 2cm, przyklejona bezpośrednio do każdej ze ścianek prócz przedniej. Chciałem dorzucić trochę waty gdyby akustyka nie przywróciła poprawnej separacji dźwięku. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam :)
Skomentuj
-
Witam.
Zamierzam wstawić T.10.200.8.ALX. Jak one brzmią? Jak zmienić zwrotnicę - mam na myśli tłumik? Czy zostawić tak jak jest? Wg tabeli tłumik 2dB to rezystory 1,65 i 30,9. Dobrze myślę? Jestem w tym temacie laikiem więc proszę o wyrozumiałość. ALX ze względu na jego wyrównaną charakterystykę w końcówce pasma.
Oczywiście wykres swoje a brzmienie swoje. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Witam.
Pokombinowałem z wytłumieniem (dotłumiłem dolną ściankę), w między czasie zmieniłem wzmacniacz i ustawienie kolumn. Zostały ustawione w bliskim polu, tak brzmią najlepiej w tym kiepskim akustycznie pomieszczeniu. Teraz mogę napisać że jestem w pełni zadowolony, scena jest, wokale czyste, wszystkie instrumenty odseparowane, słychać pojedyncze takty a nie żaden duden, ogromna różnica w porównaniu do pierwszego odsłuchu. Oto kilka zdjęć aktualnego sprzętu. W przyszłości planuje zmienić kartę dźwiękową - obecnie jest to Audiotrak MAYA U5.
Jeszcze z prac:
Gotowe:
W aktualnym ustawieniu:
Obecny wzmacniacz:
Pozdrawiam :)Last edited by kraken90; 23.07.2015, 00:56.
Skomentuj
-
i przy okazji, robić obudowę na te 18,7L czy 19,9L :>
ps. w tym pdfie z wymiarami obudowy chyba jest błąd, jak obudowa może mieć 18,7L z komorą wewnętrzną 540mm (nie licząc ścianki pod skosem 21,47L), a 19,9L z komorą mniejszą o 30mm (nie licząc ścianki pod skosem 20,28L)? chyba powinny być zamienione te pojemności w PDFie
"UWAGA!
zmiana pojemności na 19,9 litra!
Dla zachowania pojemności zmienić wymiar 540 na 510.
Podnieść tunel! Wymiar 600 zmienić na 570."Last edited by malikowy; 09.08.2015, 22:50.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postaWitam, Paweł możesz napisać czym głównie różni się ta konfiguracja od lusztiego z białym fgxem?
glownie kojarzy mi sie to ze FGX mial "plastikowa nalecialosc"
ale musialbym oba testowac razem a nie w odstepie czasu
Zamieszczone przez malikowy Zobacz postaps. w tym pdfie z wymiarami obudowy chyba jest błąd, jak obudowa może mieć 18,7L z komorą wewnętrzną 540mm (nie licząc ścianki pod skosem 21,47L), a 19,9L z komorą mniejszą o 30mm (nie licząc ścianki pod skosem 20,28L)? chyba powinny być zamienione te pojemności w PDFie
Skomentuj
-
Aaa.. , czytałem to wiele razy ale nie mogłem tego zrozumieć. Myślałem cały czas, że jak kto woli, mniejszą albo większą obudowę.
Tłumacząc innym na przyszłość, pierwsze wymiary są liczone pod wymiar zewnętrzny uwzględniając obicie HDFem, drugie wymiary nie uwzględniają HDFu ale zachowują wymiar zewnętrzny więc wewnętrzny się zwiększa stąd podniesienie dolnej ścianki w górę o 30mm
Skomentuj
Skomentuj