Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Green-Ivan Zobacz posta
    Ostatnia sprawa czy pod kątem 45 stopni mają być tylko łączone boki i góra czy też front i tył.
    Najlepiej wszystko, chyba ze front jest doklejany na koncu na zew strone.

Skomentuj

zamiast szukac gotowego projektu to zrob sobie nowy typowo pod siebie!
      pokaz miejsce gdzie maja stac monitory
      opisz MAX wymiary jakie tam sie zmieszcza
      pomysl jak to ma wygladac
      czy b-r z przodu, czy moze byc z tylu?

na 45 stopni laczysz wszystkie scianki
      przy takim cieciu plyt wymiary liczy sie najlatwiej! :p
      jezeli obudowa ma miec 10x10x10cm to scianki tniesz 6x 10x10cm :p

Skomentuj

Co do samych wymiarów to myślałem coś podobnego do MX-140 ewentualnie tak jak mówię te 500mm wysokości.
        Monitory będą stać na szafce pod RTV wysokiej na 50cm po bokach są jeszcze dwie szafki z zestawu jedna ma 94cm wysokości druga ma 140cm wysokości. Za nimi jest ściana zrobiona z G-K nie wiem czy ma to znacznie.
        Wnioskuje, że w takim przypadku B-R powinien być z przodu.
        Na przeciw będzie kanapa. Moje obecne "kolumny" mają 50cm wysokości. To co nazywam kolumnami to jakieś stare obudowy tonsila z najtańszymi 16cm głośnikami stx'a.
        Dlatego też wiem, że tak czy siak te monitory będą dla mnie miały już super jakość dźwięku. Napędzać to będzie wszystko Kenwood KA-54.
        Jeśli foto nadal wam się przyda to zrobię je jutro.

Takie małe OT. Myślałem, że za to marudzenie mnie pogonicie z forum w diabły :p
        Last edited by Green-Ivan; 06.11.2015, 00:18.

Skomentuj

Co do samych wymiarów to myślałem coś podobnego do MX-140
          w mx-140 nie podoba mi sie ten tunel na dole
          moze z wygladu 3SM? duzo ladniejszy, ale i tez drozszy o dodatkowy tunel

http://pawel.diyaudio.pl/monitory%20mx-140%20sciete.PDF ewentualnie tak przerabialem mx-140

Takie małe OT. Myślałem, że za to marudzenie mnie pogonicie z forum w diabły
          gonimy dzieciaki ktore chca wszystko podane na tacy a nie chca sie wysilic zeby odrobine pomyslec :p

Skomentuj

Oglądam ten projekt 3SM z wyglądu mi się bardzo podobają fajne monitory.
            Muszę coś stroić po wsadzeniu STX W.18.200.8.MCX?
            Jutro najpewniej zamówię sobie formatki na takie. Może zagra to z tymi przetwornikami z Twojego projektu.
            W sumie obudowa to nie jest coś super drogiego mogę zaryzykować nie spodoba mi się granie sklepię coś innego.

Jeszcze prosiłbym was czy dobrze rozumuje rozmiary formatek jeździć dwa razy do castoramy średnio mi się uśmiecha.
            Boki 380x275mm 4szt
            Góra/Dół 275x189 4szt
            Front 225x380 2szt (MDF 22mm)
            Tył 189x344 2szt

Tak mi się to widzi z tego co patrzę na projekt to tył obudowy jest wpuszczony w jej wnętrze zaś front jest przyklejony czołowo do krawędzi.
            Z tego co wyczytałem to AWX'a trzeba mocno tłumić. Pod tego MCX też użyć tyle wytłumienia według projektu to znaczy maty filcowe + wełna?
            Czy mogę zastosować się do Twojej rady i testować monitor z różnego typu wypełnianiem?
            Last edited by Green-Ivan; 06.11.2015, 23:42.

Skomentuj

ja nie mialem wypelnienia i gralo OK

rozrysuj sobie te kolumny i sam dobierz wymiary formatek

ja wpuszczam zawsze gore i dol. wtedy przod z tylem jest taki sam

jedyne co bedzie mozna zmieniac w tej obudowie to dlugosci tuneli

Skomentuj

Dobra dzięki za pomoc.
                Dziś postaram się zamówić formatki jak poskładam to od kupy to się pochwalę efektem.
                Muszę jeszcze tylko pomyśleć jak to wykończyć by wyglądało to dobrze.

Skomentuj

Kiedys robilem jasny fornir + czarny skaj na froncie

Skomentuj

Witam
                    Czy taki zestaw zadziała gdy zmienię rezystory na dr. ceramiczne i cewkę.
                    i czy na stx.pl są odpowiedniki tych cewek

000-1840 0,4mH Cewka ind. 0,400mH +/-3% 0,430Ω dr.0,80mm
                    000-2090 1,500mH +/-3% 0,320Ω dr.1,00mm Fe 0,066kg. śr.31 dł.35mm

kond
                    4,7uF
                    6,8uF
                    680nF

rez
                    002-0592 Rez. 3,00Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm.
                    002-0598 Rez. 3,60Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm.
                    002-0640 Rez. 18,00Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23m31
                    lub
                    002-0763 3,00Ω 10W 5% drut.cer. SQP Ty-Ohm wym.48/10/10 końc.Cu/Sn 0,8/31
                    002-0769 3,60Ω 10W 5% drut.cer. SQP Ty-Ohm wym.48/10/10 końc.Cu/Sn 0,8/31
                    002-0811 18,00Ω 10W 5% drut.cer. SQP Ty-Ohm wym.48/10/10 końc.Cu/Sn 0,8/31
                    Last edited by virtuoz; 09.11.2015, 10:58.

Skomentuj

przy tej klasie glosnikow raczej nie uslyszysz roznicy w rezystorach
                      dawanie 10w rezystora mija sie z celem!
                      tam spokojnie 2w rezy wystarcza

w STXie maja bardzo dobre elektrolity - smialo mozesz na tym zaoszczedzic

co do cewek to patrz na 2 parametry. indukcyjnosc i wartosc rezystancji
                      grubosc drutu sobie dowolnie zmieniaj

Skomentuj

W takim razie zmienię sobie tylko te rezystory na ceramiczne.
                        A jaka ma być rezystancja cewki min-max dla głośników 8ohm wysoko i nisko tonowego w tym projekcie. Zostawić te 0,430 0,405

Kondensatory zostawię sobie PET, a zaoszczędzę na tunel br w stx są za 8zl, a w polink są po 5zl
                        Czy tunele br wizualnie i wymiarowo są te same??

051-0012 Port bass-reflex HP 900023 wew. 50 dł.145mm. Czarny polipropylen
                        http://stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html
                        Last edited by virtuoz; 09.11.2015, 20:38.

Skomentuj

masz przecież wyraźnie podane dla niskiego od 0.4 do 0.6 i 0.4 dla wysokiego, szukasz najbardziej zbliżonej wartości
                          Paweł co najwyżej rozwiń czy będzie jakaś większa różnica 0.4, a 0.6 dla tego niskiego?

co do BR, w pdfie projektu są wymienione oba jakie powinny być zastosowane zamiennie, dla opcji STX jest to ten
                          http://stx.pl/tunel-bass-reflex-101x218.html
                          17,30zł sztuka
                          ten, który sam podałeś jest za krótki

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                            Paweł co najwyżej rozwiń czy będzie jakaś większa różnica 0.4, a 0.6 dla tego niskiego?
                            podalem taki zakres bo niewiele sie zmienialo na wykresie

Skomentuj

Witam Wszystkich.

Po pewnym czasie postanowiłem sie pochwalić do "wystrugałem"

Na starcie miałem Yamahe ax-570 ale była straszna "kupa" mimo zmiany kondensatorów była niewielka poprawa pominięcie przedwzmacniacza też niewiele dało ale nadszedł koniec Yamaszki spaliłem ją swoimi zabawami a nadszedł czas wyboru innego wzmacniacza i padło na kopie rotela RA-820 i tu się zdziwiłem jak 30 wat potrafi zagrać dźwięk bardzo czysty czego brakowało Yamaszcze :biggrin: po wymianie kondensatorów wyjściowych wzmacniacza na Audyny QS4 i boczniki Mundorf Mcap EVO Oil jest znaczna poprawa. Zamiast bass-reflex zastosowałem membrana bierną na brak basu nie narzekam. Co do przetwornika cyfrowo analogowego jestem na etapie składania z układem PCM1704 zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak to mawiają apetyt rośnie w marę jedzenia i planuje w niedalekiej przyszłości coś na przetwornikach HDS180. Jak za tę cenę przetworników to dziwek jest super jak dla mnie. Z wykończeniem się jeszcze wstrzymam ale chyba padnie na fornir. Co do wełny owczej wyjąłem jakiś czas temu i nie usłyszałem różnicy może jestem głuchy :crying:

Pozdrawiam.
                              Last edited by Łukasz1993; 07.01.2016, 17:00.

Skomentuj

Pytanie do wszystkich którzy podjeli się projektu - jakie litraże zastosowaliście do tego MCX i jakie są tego efekty ?

Skomentuj

Witam, Właśnie jestem w trakcie budowy kolumn i mam pytanie, czy znalazła by się osoba która pomogła by przy obliczeniu obudowy w kształcie łezki? Wszystkie ściany już mam tylko nie wiem gdzie wstawić przegrodę, gdyż będą one jako wolnostojące.

Skomentuj

Takie małe "under construction", może zmotywuje to kogoś do pomocy :)

Skomentuj

robiles ten profil z reki? czy z komputera?
                                      trzeba by obliczyc powierzchnie tej scianki

Skomentuj

Z komputera na cnc wycinałem.

Skomentuj

W jakim programie rysowałeś? Większość programów wektorowych ma obliczanie powierzchni.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X