Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chwila podsumowania, kolumny uruchomiłem. Nie wiedziałem czego mam się spodziewać więc z wykończeniem na razie się wstrzymałem z wydatkami.
    Na razie stoją tak jak na zdjęciu poniżej

Pokój to salon o wielkości ok. 30m2, do zasilania tego użyłem Uniampa v2, efekt bardziej niż zadowalający. Basik jest super, schodzi całkiem nisko i przy tym szybko, nie dudni.
    Wzmacniacz mógłby być mocniejszy do nich, potencjometr ustawiony na maksa nie robi na nich wrażenia chociaż i tak jest głośno.
    Co do głośnika wysoko-tonowego to faktycznie coś jest nie tak z jego dźwiękiem, wcześniej nigdy go nie słuchałem więc nie wiedziałem czego się spodziewać ale moim zdaniem jako źródło muzyki na jakieś przyjęcie czy tak po prostu np. przy sprzątaniu domu albo oglądania TV spokojnie się nadaje.
    Obudów w środku niczym nie wypełniałem.
    Nie mam niestety zdjęć gotowej zwrotnicy. Została zrobiona na kawałku płyty HDF o wymiarach 18x10cm, podklejona pod spodem sztywną gąbką, przykręcona na wysokości pomiędzy niskotonowym, a BR i zrobiona pod biwire. Niskotonowy podłączony przewodem 2,5mm2, a wysoko-tonowy 1,5mm2.
    Głośniki kupione używane, rozmawiałem z poprzednim właścicielem i on wsadzał je do obudowy 30L, wg. niego grały bardzo źle. Tam przegrały jakieś 3-4h także jeszcze nie są wygrzane, u mnie na razie mają 1 godzinę za sobą.

Jedyne do czego mogę się przyczepić to wymiary w dokumentacji projektu, głośnik wg. producenta powinien mieć średnicę 179mm, wg. projektu 178,40 jest za małe, moje głośniki miały nawet 180mm więc musiałem poprawiać otwory po pierwszym cięciu..

Koszty to mniej więcej 110zł za płytę wiórową 18mm + płyta HDF na to, 150zł za głośniki używane SCX i PC oraz 106zł za elementy zwrotnicy. Reszty nie liczyłem bo miałem.

Jeszcze raz "szacun" Paweł za ogarnięcie tego

Teraz odkładam na fornirowanie pod kolor reszty mebli, jakieś kolce i maskownice.

Skomentuj

Daleko głośniki od siebie rozsunąłeś. Drogo Cię płyta wyniosła.
      Dobrze ze jesteś zadowolony.

Skomentuj

Musiałem rozsunąć, podczas wiercenia otworu do cyrkla zaatakował mnie mój własny pies, chciał się bawić, i otwór przesunąłem przez to o 5mm w bok.. musiałem coś zrobić więc zamiast tego obniżyłem oba głośniki z 22,6 do 24cm. Później to będzie zasłonięte maskownicą więc nie będzie widoczne. Gdybym był cholerykiem i miał JIGa do pomiarów to by mi to przeszkadzało ale nie jestem. Te 106zł to razem z HDFem, może drogo może nie ale nie musiałem brać całych arkuszy w tej firmie co brałem.
        Last edited by malikowy; 22.08.2015, 16:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
          Jedyne do czego mogę się przyczepić to wymiary w dokumentacji projektu, głośnik wg. producenta powinien mieć średnicę 179mm, wg. projektu 178,40 jest za małe, moje głośniki miały nawet 180mm więc musiałem poprawiać otwory po pierwszym cięciu..
          pisalem o tym kiedys, jak robilem 3SM. na stronie wymiary AWXa sa niby podane... ale pytam dla pewnosci forumowiczow. wykonalem skrzynki i... i dostalem duzo wieksze :(

Skomentuj

Tam w wymiarach kolumny chyba jest błąd o 1mm
            244 x 163 8-10szt
            200 x 163 2szt
            Bo 200-36=164mm

:crying:
            Wiecznie narzekam:glare:
            -Pieniądze szczęścia nie dają
            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

nie, to nie blad!
              zapomniales ze klej tez cos dodaje od siebie...
              a lepiej zeszlifowac nadmiar plyty niz szpachlowac :p

Skomentuj

Witam wszystkich na forum jestem nowy.
                Zainteresowały mnie kolumny oparte na tych przetwornikach niestety strona pawel.lutuje umarła śmiercią mniej lub bardziej naturalną.
                Teraz mam problem z obudowami przez brak jakiegokolwiek projektu.
                Zastanawiałem się czy przetworniki te zagrają w obudowach zrobionych według projektu MX-140. Litraż jest chyba zbliżony, a i obudowa jest zestrojona najpewniej na 40Hz.
                Będą to moje pierwsze kolumny własnej roboty i chciałem wykorzystać cudzy projekt niż marnować swój czas oraz pieniądze na własne konstrukcje które finalnie nie zagrają.
                Last edited by Green-Ivan; 03.11.2015, 10:17.

Skomentuj

trzymaj pdfa, ja sobie zachowuję wszelkie takie pliki na przyszłość właśnie gdyby padło źródło
                  https://www.dropbox.com/s/nc9c2urwv6...awelS.PDF?dl=0

Skomentuj

Wielkie dzięki uratowałeś sytuacje już się bałem, że będę musiał szukać czegoś innego.
                    Już kiedyś próbowałem budować kolumny, ale projekt upadł w momencie wycinania otworów pod przetworniki.
                    To jest akurat temat który spędza mi sen z powiek no i wykończenie. Fornir wydaje się mi ponad moje umiejętności chyba pozostanie na początku okleina samoprzylepna. Wygląd mocno średni, ale no cóż jak brak umiejętności to trzeba się zadowolić łatwiejszym rozwiązaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Green-Ivan Zobacz posta
                      projekt upadł w momencie wycinania otworów pod przetworniki.
                      To jest akurat temat który spędza mi sen z powiek
                      Spokojnie mozesz podjechac do jakiegos stolarza i powinien zrobic Tobie te otwory z frezowaniem za pare zlotych.
                      Forniru tez sie nie lekaj, jest duzo informacji na naszym forum jak dobrze to zrobic.
                      No i pamietaj-wyglad ma tu znaczenie drugorzedne, najwazniejsze jest, zeby dzwiek Ci sie podobal a reszte dopracujesz z czasem

Skomentuj

Czyli teraz zostaje poszukać stolarza w moim mieście i się do niego przespacerować.
                        Poczytam o tym fornirze jeśli mnie pokona to w najgorszym wypadku faktycznie pozostanę przy okleinie.
                        Wielkie dźwięki panowie za pomoc w razie problemów będę pytał dalej.

Skomentuj

Tylko jedna kwestia, w projekcie są podane wymiary podfrezowań pod głośniki ale w rzeczywistości głośniki mogą się między sobą różnić, moje na przykład były większe niż wymiary podane w PDFie projektu. Zanim oddasz projekt do stolarza pomierz dokładnie swoje głośniki i nanieś poprawki dla niego żebyś później nie miał wtopy.

Skomentuj

niestety strona pawel.lutuje umarła śmiercią mniej lub bardziej naturalną.
                            domena sie zmieniala - juz poprawilem
                            jak znajdziesz jeszcze gdzies nieaktualny adres to daj znac!

Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
                            Spokojnie mozesz podjechac do jakiegos stolarza i powinien zrobic Tobie te otwory z frezowaniem za pare zlotych.
                            nie polecam "stolarzy"!
                            wiele osob na forum pisalo jakie buble odwalali a kasowali jak za gotowa obudowe!
                            tak wiec szukaj hobbystow z okolicy a nie "profesjonalistow"

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                            Tylko jedna kwestia, w projekcie są podane wymiary podfrezowań pod głośniki ale w rzeczywistości głośniki mogą się między sobą różnić, moje na przykład były większe niż wymiary podane w PDFie projektu. Zanim oddasz projekt do stolarza pomierz dokładnie swoje głośniki i nanieś poprawki dla niego żebyś później nie miał wtopy.
                            zgadza sie!
                            tez mialem taki problem z AWXami :(

Skomentuj

Ja tam tylko zaniósłbym same fronty do wycięcia resztę kupię w castoramie już docięte i poskładam sobie spokojnie w domu.
                              Chyba, że próbować pogadać z kieszenią pana ze stolarni w castoramie.
                              Frezarkę powinni mieć jeśli wycinają otwory pod zlewy i inne cuda kuchenne.
                              Szukanie teraz pasjonata co robi kolumny w Kato czy okolicy to najprawdopodobniej szukanie igły w stogu siana.
                              Jeszcze pytanie co do okablowania we wnętrzu kolumny co tam panowie wsadzić. Zwykłe kable czy coś markowego ?
                              Last edited by Green-Ivan; 03.11.2015, 23:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                nie polecam "stolarzy"!
                                Zalezy jak trafi. Nie mieszka na odludziu i pewnie bedzie mial jakis wybor wiec nie dyskwalifikowal bym z miejsca wszystkich stolarzy. Jak by mi spierdzielil otwory, to nie dosyc, ze bym naturalnie nie zaplacil za taka usluge, to jeszcze bym zarzadal zwrotu gotowki albo materialu, ktory mi zmarnowal. "Pasjonatowi" rowniez moze zdarzyc sie skucha i co wtedy? Za duze ryzyko jak dla mnie. A z zakladem stolarskim mam wieksza pewnosc, ze w razie czego moge reklamowac.
                                Osobiscie oczywiscie robie sam ale jak nie mialem frezarki, to dawalem do zakladu i nie mialem zadnych problemow. Jak jeszcze pracownik dostal dyche na piwko, to juz wogole byla extra dokladnosc Jak by byl problem, to nie robili by zadnych problemow z reklamacja, bo sa wyplacalni i ci u mnie akurat uczciwi-widzialem akcje z klientem-pelny profesjonalizm. Ceny sa jakie sa dlatego kupilem frezarke i mam spokoj pomimo, ze mnie stac zrobic u stolarza kilka otworow, przeciez nie robie ich codziennie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chyba, że próbować pogadać z kieszenią pana ze stolarni w castoramie.
                                Frezarkę powinni mieć jeśli wycinają otwory pod zlewy i inne cuda kuchenne.
                                W casto prawdopodobnie nie zrobia Tobie takich otworow jak potrzebujesz. Ale zapytaj, moze ma ktos z nich frezarke w co watpie-sprawdzalem ta opcje kiedys

- - - - - aktualizacja - - - - -

Kabel procab 1.5mm2.
                                Last edited by Spurek; 03.11.2015, 23:59.

Skomentuj

Osobiście rozmyślałem na trzema kablami właśnie nad procabem LS25, klotz'em LY225 lub Melodikiem MDC2250.
                                  Z tym ostatnim miałem dosyć często styczność i jego granie mi się naprawdę podoba.
                                  Klotza słyszałem w sumie dwa razy podpiętego do sprzętu grającego. Zaś o procabie słyszałem i czytałem opinie.

Skomentuj

Z tym ostatnim miałem dosyć często styczność i jego granie mi się naprawdę podoba.
                                    Stary od kad to kable graja?! Jestes na powaznym forum wiec zachowuj sie powaznie
                                    Zastosuj procaba 1,5mm2, grubszy w tym projekcie do wewnatrz kolumny nie ma sensu. 2,5mm2 mozesz pociagnac od amp do kolumny.

Skomentuj

Pytanie co do samego projektu w jakim celu w projekcie jest ten 3mm HDF.
                                      Ja rozumiem to tak, że oklejamy nim obudowę

Skomentuj

Oklejasz nim obudowe. Zapobiega to klawiszowaniu i wyrównuje. Masz juz wtedy przygotowane pod fornir.

Skomentuj

Panowie mógłby mi ktoś powiedzieć mniej więcej jakie wymiary powinny mięć monitory z tymi przetwornikami.
                                          Po przemierzeniu pokoju w którym mają być kolumny choćbym stanął na rzęsach to ich nie zmieszczę.
                                          Dlatego też muszę zbudować monitory może ktoś z was przez przypadek ma wymiary tak owych.
                                          W teorii mogę obciąć formatki z oryginalnego projektu Pawła o 500mm. Litraż wychodzi wtedy 18,5l oczywiście jeśli dobrze liczę. Pytanie teraz takie jak obliczyć na nowo B-R? Niby czytałem na stronie głównej, ale zgłupiałem.
                                          No i jak to wyjdzie w praktyce.
                                          Kolega Spurek doradzał mi bym przy moim projekcie jakiego bym nie robił formatki zrobił pod kątem 45 stopni. Wtedy maiłabym przygotowane wszystko pod fornir i uniknąłbym klawiszowa jak mi wyjaśnił. Tylko żeby zachować litraż musiałbym najpewniej dodać po 10-20mm na każdą krawędź w wymiarze formatek.
                                          Ostatnia sprawa czy pod kątem 45 stopni mają być tylko łączone boki i góra czy też front i tył.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X