Dziękuję za podpowiedzi. Jak tylko czas pozwoli to wypróbuję i dam znać czy pomogło ale zastanawiam się czy nie kupić tych PCX-ów a te poprostu wykorzystam do następnego projektu.chyba złapałem bakcyla :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapomin l-pad na torze wysokotonowym i sprawdz jak zagra bez tlumika) talerze pięknie wybrzmiewają i w ogóle kolumny na prawdę grają świetnie jak na projekt za około 1kzł. Polecam każdemu, kto się zastanawia, co wybrać na swoje pierwsze samodzielnie wykonane kolumny.
Dodam jeszcze że po usunięciu tłumika, zauważyłem że wzmacniacz znacznie mniej się grzeje więc u mnie same plusy.
Robię jeszcze eksperymenty z wytłumieniem ale już jestem prawie pewny że zostawię na całej tylnej ścianie i na dole.
Skomentuj
-
Na wstępie się przywitam, to mój pierwszy post na forum. Jestem już po budowie kolumn z tego tematu. To jest mój drugi zrealizowany projekt. Jak każdy chyba jestem mocno zaskoczony tym jak ten w gruncie rzeczy prosty i niedrogi zestaw gra i wygląda. Szczególnie w stosunku do ceny głośników. W zwrotnicy trochę zaszalałem wrzucając Superesy ale reszta już w miarę po bożemu, Jantzeny Cross i cewki z Zap, choć kondensatory selekcjonowałem. W związku z brakiem odpowiedniego zaplecza lakierniczego w sprawie lakierowania udałem się do lakiernika który swego czasu lakierował mi fronty do mebli w kuchni. Podstawki to MDF 25 z dwiema warstwami HDF 3 w którym są zagłębienia do łbów śrub mocujących M5 podstawkę do kolumny. Podstawki pomalowane lakierem strukturalnym do plastiku w sprayu. Małżonka początkowo mówiła ale jak to, całe białe? Takie kiblowe? A teraz doszła do wniosku że docelowe FX200 które lada chwila zaczną się tworzyć też mogą być "piano white".
Podziękowania dla autora za ciekawy niedrogi projekt. W sam raz na początek drogi w diy audio aby się mocno wkręcić w temat i chcieć więcej.
Last edited by tram646; 23.04.2021, 08:45.
- 8 polubień
Skomentuj
-
Witam. Chciałbym odświeżyć troszkę temat i poprosić o pomoc w budowie zwrotnicy. Jeśli chodzi o cześć stolarską i samo lutowanie to nie problem. Schody zaczynają się w doborze elementów zwrotnicy.
Za nic nie mogę znaleźć - 1,5mH 000-2439 Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,405Ω dr.1,00mm
jest dostępna - Cewka powietrzna 1,500mH - 0,640 Ohm - 1,00mm
tylko czy wyższa rezystancja nie wpłynie negatywnie na zwrotnicę?
Z góry dziękuję za poradę.
Skomentuj
-
Na stronie stx pojawiła się nowa wersja mcx v3, troszkę się zmieniły parametry. Pytanie czy zwrotnica musiałby być zmieniona?
Najważniejsze, mam już jedna kolumnę z pcx i mcx V2, niestety już nigdzie nie można dostać mcx V2, czy zrobienie drugiej kolumny na v3 przejdzie? Czy muszę kupić dwa v3 i wymienić ten V2?
Zmianie uległy:
qms:
V3 2,54
V2 4,9
Qes:
V3 0,41
v2 0,35
Qts:
V3 0,35
V2 0,33
Zalecana obudowa i strojenie się nie zmieniły.
charakterystyka jednak uległa zmianie.Last edited by KamikadzEboskiWiatr; 06.03.2023, 15:03.
Skomentuj
-
Witam wszystkich, mam w planach zbudować radio mono w oparciu o ten projekt. Dlaczego? Chciałem kupić radio w kwocie 400zł lecz jedyne co mogę znaleźć to chińszczyzna, postanowiłem coś sam skręcić ponieważ mam już wiele elementów, dołożę do tego z 400zł i myślę że uzyskam znacznie lepszy efekt niż jakiekolwiek nowe radio w tym budżecie. Wielkość skrzyni taka sama ale zrobiona ze sklejki 12mm z wzmocnieniem po środku. Cała elektronika w środku, napędzane tda7294. Na początku myślałem żeby użyć niskotonowego W.18.200.8.MCX_v3 i wysokotonowy T.10.150.8.MS ze zwrotnicą uniwersalną lecz trafiłem na ten projekt. Niskotonowy zostaje natomiast zgodnie z projektem dałbym T.10.200.8.PC i zwrotnicę z projektu. Co myślicie o takim zestawie? Trochę się głośniki pozmieniały od momentu projektu zwrotnicy, zagra to lepiej niż jakieś inne połączenie głośników ze zwrotnicą uniwersalną? Jakiekolwiek pomiary akustyczne i projekt zwrotnicy odpadają ponieważ jestem amatorem. Jak na razie jestem bez frezarki więc pomyślałem że mógłbym po prostu wyciąć otwory w sklejce o gr.2-3mm i przykleić ją na front, spełni to takie samo zadanie ja frez pod głośniki? Według tego projektu powinienem dać bass reflex o wymiarach 68x220mm? Byłbym bardzo wdzięczny za konkretne odpowiedzi.
Skomentuj
-
Witam wszystkich,
Zabieram się powoli za budowę moich pierwszych monitorów na głośnikach z tego tematu w aktualnie dostęnej wersji: W.18.200.8.MCX_v3.
Rozmiar obudowy w jaki celuję to 33*22*28cm więc wychodzi netto 14,25l (Dla płyty MDF 15mm) pojemności wewnętrznej (nie odejmując objętości głośników, i bass reflexu) i wynika z miejsca gdzie mają one stanąć. Mogę ją powiększyć nieznacznie - na wysokość około 3cm i głębokość jeśli poprawi to końcowy efekt.
Mam już za sobą kilka projektów stolarskich w płycie i drewnie więc to nie powinno być dla mnie problemem, lutowanie także :)
Starałem się też zasięgnąć nieco wiedzy z YT, tego forum i innych miejsc w Internecie na temat budowy kolumn i nasuwa mi się tutaj kilka pytań.
1. jeśli zamknę się w obudowie 15L strojonej na 40Hz to WinISD sugeruje mi tunel bass reflex o długości 90cm(!) co wydaje się być abstrakcją, a Paweł S. powyżej do takiej obudowy proponuje 2 sztuki 99x115mm - oczywiście ufam tutaj Pawłowi ale skąd aż taki rozjazd?
2. Czy zastosowanie takich tuneli jak podpowiada Paweł skutkuje wyższym strojeniem kolumny niż sugerowane przez producenta 40Hz i jak wpłynie na efekt dźwiękowy, przenoszoną częstotliwość?
3. Rozumiem że zwrotnica z początku tematu będzie działać w tej konfiguracji :)
4. Ile realnie Watt wzmacniacza potrzeba aby te kolumny fajnie zagrały na 25m2 do standardowego słuchania muzyki?
5. Jestem amatorem - co w moim pomyśle się "nie dodaje", nie zadziała, co warto zmienić?
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i cenną wiedzę :)Last edited by ATX21; 29.08.2024, 16:02.
Skomentuj
Skomentuj