Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan Speak D2608/913000 (HDS TW) + SB Acoustics SB17NRXC35-8 - projekt by LuSzTi & Boro85

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Scan Speak D2608/913000 (HDS TW) + SB Acoustics SB17NRXC35-8 - projekt by LuSzTi & Boro85

Informacja
    Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie.
    Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny.

Podstawowe odpowiedzi:
    - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika,
    - inny jakikolwiek głośnik to inna zwrotnica,
    - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu,
    - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba,
    - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył.

Razem z kolegą Boro85 chcielibyśmy przedstawić projekt kolumn podłogowych opartych o głośniki Scan Speak D2608/913000 (dawny HDS Tweeter) oraz SB Acoustics SB17NRXC35-8.

Kolega Boro85 kupił głośniki oraz zaprojektował skrzynki i zlecił ich wykonanie. Ja konstrukcję pomierzyłem i zazwrotkowałem.

Projekt obudowy:

Pojemność komory dla midwoofera (bez odejmowania BR i głośnika) to 19,2 litra.
    Grubość płyty użytej w projekcie - 22 mm.
    Na ściankach bocznych oraz tylnej i bocznej poroso, na dolnej ukośnej przegrodzie dwie warstwy wełny owczej lub waty.
    Ja osobiście zmniejszyłbym pojemność do ok 17 litrów.
    Projekt obudowy pod port BR HP 900023 - należy sobie powalczyć z jego długością, można pomyśleć o przeniesieniu portu BR na przód.

Zwrotnica:
    Elektrycznie pierwszy rząd na midwooferze i trzeci rząd na tweeterze. Sporo pułapek, ale niestety SBA jest takim głośnikiem, że nie bardzo jak to jest zrobić inaczej. Zaraz po 2kHz lekko opada i to definiuje spokojną filtrację aby starczyło efektywności przy podziale, niestety dalej ma szerokie podbicie więc trzeba je wycinać.

Na schemacie zostały zaznaczone rezystancje cewek.

Minimum impedancji 6,3 Ohma między 150-250 Hz.

Granie zrównoważone, bez męczących fajerwerków, bardzo neutralne, choć dość muzykalne. Długie słuchanie nie męczy.
    Wysokie tony czyste i klarowne, bez zaostrzenia charakterystycznego dla np. głośników pierścieniowych.
    Średnica dźwięczna, bez "żyletkowego" grania, gdzie słychać wszystkie dźwięki, ale już nie bardzo samą muzykę.
    Basu w obecnym litrażu i strojeniu (fabryczna długość portu BR) dużo, lekko rozmytego, mało kicka. Dlatego zdecydowanie polecam powalczyć z litrażem, wytłumieniem i strojeniem portu.

Generalnie bardzo fajna propozycja w cenie 1000-1100 zł (zależy gdzie kupimy) za same głośniki.

Mam nadzieję, że kolega Boro85 coś jeszcze dopisze :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Uuu wielkie podziękowania panowie bardzo ciekawy zestaw tu prezentujecie

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Bardzo się cieszę że projekt ujrzał światło dzienne. Wielkie dzięki za pomoc i zaangażowanie dla kolegi LuSzTi. Podpisuję się obiema rękami pod tym co napisałeś. Kolumny na długie odsłuchy, ale nie brakuje im rozdzielczości SS 913000 dla mnie rewelacja, do poprawy bass. Na testach u LuSzTiego nawet nie zauważyłem kiedy przeleciała płytka Straits-ów. Zobaczymy jak zagrają z moją elektroniką. Na duchu zamawiam części do zwrotnicy i zabieram się za odsłuchy. Równolegle są dokańczane zestawy na Usherach 8935 i 9950 więc zrobię porównanie:

1. Scan Speak D2608/913000 + SB17NRXC35-8
      2. Usher 8935A + T9950
      3. Usher 5201 + UA025-10

Skomentuj

Ja tylko się przyczepie dla potomnych, brakuje wymiarów w projekcie obudowy m in wymiarów od górnej krawędzi do osi głośników... :)
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Tak się spytam - bo kręcę się woku podobnych głośników - dlaczego nie alu wersja? SB 17 NAC35-4 - na wykresie wygląda lekko lepiej...

Albo już całkiem węglowa.. ;-) - choć tego chyba niewiele osób testowało..
          Last edited by LubMich; 05.12.2016, 12:31.

Skomentuj

Bo jak projekt się zaczynał to jeszcze nie było dostępnych w Polsce aluminiowych wersji.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jakie strojenie bys zaprponowal przy objetosci 17 litrow?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Jakie strojenie bys zaprponowal przy objetosci 17 litrow?
                Raczej nie niżej niż 40Hz, jeśli już to jakieś pojedyncze herce poniżej.

Skomentuj

Ten 17RNX naprawdę jest taki słaby na basie?
                  Mimo iż większy to i tak gorszy od 15-stki?

Skomentuj

To nie jest tak, że jest słaby, jest po prostu dość wolny. Czy posłucha się konstrukcji Sounddeco, czy też innych na tych 17 stkach to maniera grania dołu jest taka sama. Całkowite przeciwieństwo grania np Accutonów z AS, gdzie bas to przede wszystkim impuls.
                    A 15 stki jeszcze nie słuchałem dłużej więc nie wiem.

Skomentuj

A proszę bardzo, uzupełniamy:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Last edited by Boro85; 06.12.2016, 19:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
                        A proszę bardzo, uzupełniamy:

- - - - - aktualizacja - - - - -

I tym postem sprawiles że będzie trzeba sprawdzić te sb i ogólnie jak to gra. Dzięki wielkie

Skomentuj

Poniżej zwrotnica i pomiar gotowej konstrukcji. Jedyna zmiana w stosunku do zwrotnicy LuSzTiego to zmiana wartości rezystora równoległego dla wysokotonówki na 4,7 Ohm. Zmian ta dodaje nieco wysokich tonów.

Skomentuj

cześć, na forum jestem nowy i dopiero zaczynam przygodę z DIY.
                            Chce wykonać pierwsze kolumny z DIY i zastanawiam się co wybrać.
                            Zastanawiam się na projektem Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07 oraz prezentowanym tutaj.

Co przemawia za wydaniem większej kasy za te przetworniki Scan Speak D2608/913000 (HDS TW) + SB Acoustics SB17NRXC35-8 i czy różnice będą zauważalne.

Proszę o Cie o krótkie porównanie tych dwóch projektów albo krótko - który zestaw będzie lepiej grał z philips fa890 8 ohm

Skomentuj

A ten wavecore to jest znów w sprzedaży?

Skomentuj

faktycznie jest niedostępny ;/
                                to chyba wyboru nie mam, ale porównanie wskazane :)

Skomentuj

Ja tam zdecydowanie wolę hds mimo że ciut innego wavecora słuchałem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz
                                    mi tez pokazuje że dostępny
                                    W takim razie ten projekt też biorę pod uwagę :)

Skomentuj

prace nad projektem rozpoczęte :)
                                      obudowy prawie poskładane, jeszcze przed wyciszeniem..
                                      Zbierając informacje na temat cen niezbędnych elementów (głośniki, zwrotnice, kable itp...) wychodzi że za sam materiał wydam około 1600 zł
                                      Z racji tego że to moje pierwsze DIY zastanawiam się czy w podobnej cenie nie kupie czegoś gotowego.

Czy kolumny na tych przetwornikach zagrają jak sprzęt firmowy dużo droższy?
                                      Proszę o wasze opinie i rozwianie moich wątpliwości.

Skomentuj

To jest zawsze jakaś niewiadoma, ja już kilka forumowych projektów mam za sobą, każde są dobre ale nie każde trafiają w gust lub preferencje. Co do HDS jest to bardzo przyjemny głośnik więc powinieneś być zadowolony, pytanie czego i na czym dotychczas słuchałeś

Skomentuj

Czaruję...
                                        X