Informacja
Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie. Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny. Podstawowe odpowiedzi: - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika, - inny jakikolwiek głośnik to inna zwrotnica, - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu, - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba, - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył. | ![]() |
Razem z kolegą Boro85 chcielibyśmy przedstawić projekt kolumn podłogowych opartych o głośniki Scan Speak D2608/913000 (dawny HDS Tweeter) oraz SB Acoustics SB17NRXC35-8.
Kolega Boro85 kupił głośniki oraz zaprojektował skrzynki i zlecił ich wykonanie. Ja konstrukcję pomierzyłem i zazwrotkowałem.
Projekt obudowy:

Pojemność komory dla midwoofera (bez odejmowania BR i głośnika) to 19,2 litra.
Grubość płyty użytej w projekcie - 22 mm.
Na ściankach bocznych oraz tylnej i bocznej poroso, na dolnej ukośnej przegrodzie dwie warstwy wełny owczej lub waty.
Ja osobiście zmniejszyłbym pojemność do ok 17 litrów.
Projekt obudowy pod port BR HP 900023 - należy sobie powalczyć z jego długością, można pomyśleć o przeniesieniu portu BR na przód.
Zwrotnica:
Elektrycznie pierwszy rząd na midwooferze i trzeci rząd na tweeterze. Sporo pułapek, ale niestety SBA jest takim głośnikiem, że nie bardzo jak to jest zrobić inaczej. Zaraz po 2kHz lekko opada i to definiuje spokojną filtrację aby starczyło efektywności przy podziale, niestety dalej ma szerokie podbicie więc trzeba je wycinać.

Na schemacie zostały zaznaczone rezystancje cewek.
Minimum impedancji 6,3 Ohma między 150-250 Hz.

Granie zrównoważone, bez męczących fajerwerków, bardzo neutralne, choć dość muzykalne. Długie słuchanie nie męczy.
Wysokie tony czyste i klarowne, bez zaostrzenia charakterystycznego dla np. głośników pierścieniowych.
Średnica dźwięczna, bez "żyletkowego" grania, gdzie słychać wszystkie dźwięki, ale już nie bardzo samą muzykę.
Basu w obecnym litrażu i strojeniu (fabryczna długość portu BR) dużo, lekko rozmytego, mało kicka. Dlatego zdecydowanie polecam powalczyć z litrażem, wytłumieniem i strojeniem portu.
Generalnie bardzo fajna propozycja w cenie 1000-1100 zł (zależy gdzie kupimy) za same głośniki.
Mam nadzieję, że kolega Boro85 coś jeszcze dopisze :)
Skomentuj