Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan Speak D2608/913000 (HDS TW) + SB Acoustics SB17NRXC35-8 - projekt by LuSzTi & Boro85

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obawiam się, że ze względu na małą popularność DIY w naszym kraju oraz ilość elektroniki na rynku audio, nikt takiego połączenia nie testował...
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ja miałem 2 NAD-y tylko że starsze (teoretycznie te bardziej cenione ) i ogólnie to była IMO tragedia:
      -3020 grał jak z za koca, ciepłe brzmienie to na pewno było no ale tam to już było zamulenie do przesady, bardzo specyficzne kolumny trzeba było do niego dobrać (z bardzo przesadzoną górą i bardzo małą ilością basu czyli jakieś małe kolumienki starszej daty, z tymi SBA na basie to była by tragedia i zmuła totalna)
      -314 miał obcięte skraje pasma (stereotypowe angielskie granie średnicą)

Nie wiem do jakiego budżetu byś chciał wzmacniacz. Ja miałem bardzo dużo wzmacniaczy budżetowych (czyli powiedzmy używane vintage do 500-600zł.). Ostatnio ceny niektórych sprzętów są nieproporcjonalnie duże do ich możliwości ale coś się jeszcze da wyrwać fajnego za ludzkie pieniądze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Ja miałem 2 NAD-y tylko że starsze (teoretycznie te bardziej cenione ) i ogólnie to była IMO tragedia:
        -3020 grał jak z za koca, ciepłe brzmienie to na pewno było no ale tam to już było zamulenie do przesady, bardzo specyficzne kolumny trzeba było do niego dobrać (z bardzo przesadzoną górą i bardzo małą ilością basu czyli jakieś małe kolumienki starszej daty, z tymi SBA na basie to była by tragedia i zmuła totalna)
        -314 miał obcięte skraje pasma (stereotypowe angielskie granie średnicą)

Nie wiem do jakiego budżetu byś chciał wzmacniacz. Ja miałem bardzo dużo wzmacniaczy budżetowych (czyli powiedzmy używane vintage do 500-600zł.). Ostatnio ceny niektórych sprzętów są nieproporcjonalnie duże do ich możliwości ale coś się jeszcze da wyrwać fajnego za ludzkie pieniądze.
        Moge wydac max 1000zl
        Ceny faktyczmie robia sie chore ten nad C352 to za 400 mogbym chyba eziac ,ale mysle tez o czym ma kitach typu LM 3886 skoro kolny maja byc DIY to moze wzmacmiacz po czesci tez :-)
        A co sadzice o Technicsie SU 7700 wyglad ma w mojej opini mega ,ale jak to gra ? :-)

Skomentuj

Technics nie będzie grał dobrze. Dobrze albo akceptowanie grał tylko ich najdroższy sprzęt a nie zwykłe wzmaki.

Dobra cena za tego nada. Myślę że wzmacniacz na LM będzie gorszy od tego nada jednak. Końcówka na scalaku a taka na tranzystorach to inna bajka jednak.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ale nie wiem jak ten nad gra. Jak będziesz już miał kolumny to dobierz wzmaka ma podstawie odsłuchu. Pojezdzij z kolumnami i zobacz z czym będą grały najlepiej. Ogólnie po diorze to prawie wszystko będzie lepsze więc warto przesłuchać co najmniej kilka lepszych wzmakow i wtedy wybrać.

Skomentuj

To jaki wzmcniacz do tego projektu ?
            Do 1000zl
            Moge miec tego NADA za mysle 400zl
            Czy warto ?

Skomentuj

Nie wiemy jaki wzmacniacz do tego projektu bo nie znamy twojego gustu i nie wiemy co ci fajnie z nimi zagra. Tak jak pisałem. Zrób kolumny i potem zobacz co dobrze gra z nimi.

Skomentuj

A ten NAD czy to jest dobra cena 400 ?

Skomentuj

Dobrze to gra chociaż? Bo zawsze tego chciałem posłuchać.
                  Słuchałem tego kilka lat temu u znajomego znajomego.
                  Trudno mi powiedzieć co jak grało.
                  Nie znałem kolumn ani wzmacniacza czy tez źródła.
                  Cały system grał bardzo dobrze.
                  Scena obszerna i szczegółowa.
                  Nie brakowało wypełnienia dołu ani mocy .
                  Słuchaliśmy kilka godzi i muzyka nie męczyła .

Skomentuj

Panowie to jaki wzmacniacz do tych kolum zeby bylo cieple nie meczace brzmienie muzyka typu Jazz ,muzyka klasyczna z winyli czasami Rock ,Pop?
                    Co wybrac do 1000zl ?

Skomentuj

Nie wiemy!!! Zrób te kolumny i sam wybierz co ci będzie pasować. Już pisaliśmy Ci nikt nie jest w stanie napisać co jak z czym zagra, szczególnie że to projekt DIY.

Skomentuj

Nie wiemy!!! Zrób te kolumny i sam wybierz co ci będzie pasować. Już pisaliśmy Ci nikt nie jest w stanie napisać co jak z czym zagra, szczególnie że to projekt DIY.
                        Bez emocji !
                        Tylko zapytalem bo myslalem ze ktos ma te kolumny i testowal z roznymi wzmacniaczami .
                        Na razie czekam na odpowiedz z blackdopaudio z wycena za czesci .

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                          Będzie, rezystancja jest ściśle związana z grubością drutu. Na schemacie masz podaną indukcyjność i rezystancję każdej cewki.

I tak np. 0R49, 270 uH, wpisujesz w wyszukiwarce na stronie sklepu
                          "0,270mH 0,490ohm" i masz https://www.blackdotaudio.eu/jantzen...mm-p-1975.html
                          0,090mH 0,210ohm -> https://www.blackdotaudio.eu/jantzen...mm-p-2039.html
                          4,00mH 1,64ohm -> https://www.blackdotaudio.eu/jantzen...mm-p-1477.html

Rezystory podobnie:

mox 33ohm -> https://www.blackdotaudio.eu/rezysto...-5-p-1625.html
                          mox 1,2 -> https://www.blackdotaudio.eu/rezysto...-5-p-1597.html
                          itd.

Kondensatory, np.

cross cap 0,10 uF -> https://www.blackdotaudio.eu/jantzen...mkp-p-134.html 100 nF)
                          cross cap 6,8 -> https://www.blackdotaudio.eu/szukaj....ss%20cap%206,8

itd.
                          Wszystkie kondensatory i rezystory maja byc takie same w sense rodzaj ?
                          Cewki to juz chyba wiem najlepiej zeby byly powietrzne ,ale jak nie bedzie odpwiedniej wartoaci to wezme cewki rdzeniowe ,dobrze mysle ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mar12 Zobacz posta
                            Wszystkie kondensatory i rezystory maja byc takie same w sense rodzaj ?
                            Cewki to juz chyba wiem najlepiej zeby byly powietrzne ,ale jak nie bedzie odpwiedniej wartoaci to wezme cewki rdzeniowe ,dobrze mysle ?
                            Myślę, że mogą być takie same wszędzie, masz w wątku 2 przykłady zmontowanej zwrotnicy. Cewki są wszędzie powietrzne oprócz tej 4.0 mH/1.64R.
                            W części wysokotonówki można dać lepsze kondensatory (Z-Cap?) i rezystory (Superes?), jednak ja się na te tematy wolałbym nie wypowiadać, bo nie mam za bardzo doświadczenia w tym.

Skomentuj

Dziekie ,chcialbym zrobic zamowienie ma weekendzie wiec musze miec wszystko wybrane .

Skomentuj

Napisz do blackdot albo zap audio to ci rozsądnie dobiorą części. Tak na marginesie to czemu jeszcze tego nie zrobiłeś :p ?
                                ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
                                  Poniżej zwrotnica i pomiar gotowej konstrukcji. Jedyna zmiana w stosunku do zwrotnicy LuSzTiego to zmiana wartości rezystora równoległego dla wysokotonówki na 4,7 Ohm. Zmian ta dodaje nieco wysokich tonów.

Czyli zamoast 8.2 dales 4.7 ?
                                  Dobrze rozumiem ?

Skomentuj

Kup różne wartości i potestuj która Ci bardziej odpowiada. To jest tłumik złożony z 2 rezystorów więc masz jeszcze większą możliwość regulacji.

Skomentuj

To jest tłumik złożony z 2 rezystorów więc masz jeszcze większą możliwość regulacji.
                                      Możliwość może i tak, ale bez wiedzy, który rezystor ścisza lub podgłaśnia jaki zakres (a nie robią tego tak samo), to można powiedzieć że to bardziej zabawa.

Jeśli ktoś nie lubi najwyższych tonów, to można zmienić wartości w układzie RC.
                                      Ale to też jest bardziej zabawa bez wglądu do pomiaru, niż faktyczna świadoma regulacja.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Możliwość może i tak, ale bez wiedzy, który rezystor ścisza lub podgłaśnia jaki zakres (a nie robią tego tak samo), to można powiedzieć że to bardziej zabawa.

Jeśli ktoś nie lubi najwyższych tonów, to można zmienić wartości w układzie RC.
                                        Ale to też jest bardziej zabawa bez wglądu do pomiaru, niż faktyczna świadoma regulacja.
                                        Czyli powinmo zostac jak w orginale?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mar12 Zobacz posta
                                          Czyli powinmo zostac jak w orginale?
                                          Nie musi, ale nie wiedząc co się stanie (i gdzie) po wymianie rezystora na mniejszy czy większy, nie będziesz wiedział czy idziesz w dobrym kierunku.

Odpowiadając na kolejne pytanie... NIE, nic się nie stanie jak lekko zmienisz wartości rezystorów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X