Podoba mi się dźwięk kondensatorów Mundorf Supreme. Ale umieszczenie 2 z tych kondensatorów 5,6uF + 18uF jest zbyt drogie dla tego projektu, więc kondensator 18uF jest tutaj zbędny. Próbowałem symulacji w VituixCAD, bez kondensatora 18uF faza 913000 przesunięta o około 200 Hz. Konieczne będzie pchnięcie SB17 do przodu, a fazy będą się zgadzały. Ale oczywiście lepiej jest mierzyć fazy. W przypadku głowic dynamicznych producent mógł nieznacznie zmienić parametry T/S.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Scan Speak D2608/913000 (HDS TW) + SB Acoustics SB17NRXC35-8 - projekt by LuSzTi & Boro85
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Evgeny Zobacz postaPodoba mi się dźwięk kondensatorów Mundorf Supreme. Ale umieszczenie 2 z tych kondensatorów 5,6uF + 18uF jest zbyt drogie dla tego projektu, więc kondensator 18uF jest tutaj zbędny. Próbowałem symulacji w VituixCAD, bez kondensatora 18uF faza 913000 przesunięta o około 200 Hz. Konieczne będzie pchnięcie SB17 do przodu, a fazy będą się zgadzały. Ale oczywiście lepiej jest mierzyć fazy. W przypadku głowic dynamicznych producent mógł nieznacznie zmienić parametry T/S.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Tutaj jest zwrotnica z 2 kondensatorami, tutaj fazy się pokrywają.
Tutaj usunąłem kondensator 18uF, a faza nie poszła daleko, około - 200 herców. Program pokazuje, że wystarczy przesunąć SB17 do przodu o 16 milimetrów i fazy będą się zgadzały.
Na ile można zaufać symulacji bez mikrofonu, nie wiem. Ale myślę, że jeśli mierzy się mikrofonem, to różnica nie powinna być zbyt różna.
Może ktoś chce powtórzyć ten projekt z jednym kondensatorem, dokonując pomiarów przez mikrofonem.
Skomentuj
-
Mam nadzieję że twoje symulacje pokryją się z rzeczywistością - spróbować obudowę jak w projekcie Troelsa to najprostsze rozwiązanie, jako że będziesz używać tego samego materiału jak w reszcie obudowy. Z pochyloną obudową to będzie trzeba 10° pochyłu i to trochę zmieni pasmo, więc znowu trzeba będzie wprowadzać małe korekcje w zwrotnicy. Apropos, jakie pliki używasz do symulacji, i czy w pewnym sensie pokrywają się z pomiarami tego projektu - mógłbyś pokazać jak się ma pasmo przenoszenia w obu przypadkach. Tak dla pewności to 'zainwestował' bym na twoim miejscu w tani mikrofon by zmierzyć czy symulacje są poprawne i czy ewentualnie trzeba zrobić jakieś poprawki w zwrotnicy. Tak by nie było rozczarowań - dla mnie mikrofon jest ważniejszy niż kondensatory w wyższej półki. Wielu używa tego mikrofonu Panasonica jako że jest płaski do ~10kHz i jest dużo artykułow na necie go użyć (i łatwo do niego zrobić preamp zasilany baterią na 9V). Myślę że warto byś zrobił sobie tani system do pomiarów.
https://loudspeakershop.eu/wkladka-m...1a-p-2313.html
Co do twojej prośby by ktoś zrobił ci prototyp, to nie wiem czy znajdzie się taka osoba - na forum ostatnio mało się dzieje bo ludzie mają ważniejsze sprawy. Ja nie mam dostępu do tego midwoofera nawet jeśli by mi się chciało.
Skomentuj
-
Wlaśnie teraz mam wiecej czasu wszystkie elementy kupione ,mam Panowie pytanie co do montażu przegród wewnetrznych ,czy moglbym je wkleić prosto nie pod skosem ,nie mam możliwości wyciecia ich pod kontem 45°
czy wtedy trzeba zwrotnice i czy przy zmiamie litrażu trzeba zmienić elementy w zwrotnicy ?
To mój pierwszy projekt ,wiem że pytania mogą wydawać się oczywistem
Skomentuj
-
Gdybym chciał zmniejszyć pojemność do 17 litrów to wtedy musze zmienić elementy zwrotnicy i dlugość tunelu bass refelks ?
rDobrze rozumiem ,że można też pobawić się wygłuszeniem ,testować jak bedzie grał projekt z wygłuszeniem i bez ?
Czy dobrze rozumeim ,że wymiar wewnetrzny 21cm x19cm x 48cm da mi 19.2 litra ?Czy to jest za mało.jak jeszcze odlicze izolacje ?Last edited by Mar12; 27.11.2022, 08:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz postaGdybym chciał zmniejszyć pojemność do 17 litrów to wtedy musze zmienić elementy zwrotnicy i dlugość tunelu bass refelks ?
rDobrze rozumiem ,że można też pobawić się wygłuszeniem ,testować jak bedzie grał projekt z wygłuszeniem i bez ?
Czy dobrze rozumeim ,że wymiar wewnetrzny 21cm x19cm x 48cm da mi 19.2 litra ?Czy to jest za mało.jak jeszcze odlicze izolacje ?
- 1 lubię
Skomentuj
-
Jeżeli usuniecie korektora impedancji nie wymaga innych zmian w zwrotnicy a mogloby poprawić brzmienie ,to warto chyba spróbować.
Dobrze rozumiem ,że zmiana rezystora szeregowego 8.2 ohm na taki o mniejsze rezystancji np 4.7 ohm zwiekszy ilość wysokich tonów ?
A dodanie welny owczej ,(obecnie jeszcze nie dałem )i i wydluzenie tunelu BR ,powinno poprawić bass ?Last edited by Mar12; 04.12.2022, 00:18.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz postaJeżeli usuniecie korektora impedancji nie wymaga innych zmian w zwrotnicy a mogloby poprawić brzmienie ,to warto chyba spróbować.
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz postaDobrze rozumiem ,że zmiana rezystora szeregowego 8.2 ohm na taki o mniejsze rezystancji np 4.7 ohm zwiekszy ilość wysokich tonów ?
Ale, zmniejszenie tego rezystora spowoduje zwiększenie efektywności wysokotonówki w całym jej paśmie po filtracji oraz zaburzy równowagę tonalną.
Oczywiście w zależności jak bardzo zmniejszysz wartość tego rezystora.
Zejście z 8.2 na 4.7 to dużo.
Rezystory są tanie, ja bym proponował schodzić co + - 1 ohm.
A zanim to zrobisz wypnij ten korektor, bo może się okazać że tylko tych najwyższych tonów brakowało.
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz postaA dodanie welny owczej ,(obecnie jeszcze nie dałem )i i wydluzenie tunelu BR ,powinno poprawić bass ?
Zależy kto czego oczekuje.
Zmniejszenie litrażu (nie wymieniając bas refleksu), spowoduje podwyższenie strojenia (szybszy bas).
Jeśli chcesz zmniejszyć litraż i zachować oryginalne strojenie obudowy, to musisz wydłużyć port bas reflex.
Ale ze strojeniem BR to jest tak, że każdy lubi co innego, więc eksperymentuj.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz postaczy zamias wełny owczej można dać coś innego ?
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz postaczy można w tej konstrukcji uzskać wiecej basu nie tracąc na jego szybkości .?
Z Twoich wcześniejszych postów wynika ze nie.
Więc dlaczego pytasz czy można uzyskać więcej basu, skoro ich jeszcze nie słyszałeś?
Luszti proponuje zmniejszyć litraż, po to aby woofer był szybszy.
Miałem później woofery SB na stanie i potwierdzam, że lepiej dać im mniejszy litraż niż wychodzi z symulacji.
Zresztą pisze o tym w tym temacie: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...n-a#post651887
Woofery SB z tej średniej serii, mają sporo basu, niestety to nie demony szybkości (co nie oznacza ze grają źle).
Po zmniejszeniu litrażu i korekcie BR, woofer powinien grać szybciej.
Oczywiście że najniższego basu będzie więcej w większej obudowie, ale będzie on wolniejszy i będzie grał z charakterem subwoofera, a tego nie chcemy.
Musisz też wiedzieć, że podgłośnienie wysokotonówki, tak jak pisałeś o tym w poprzednich postach, sprawi że tego basu będzie subiektywnie mniej.
Najpierw złóż, a potem pytaj co można poprawić (o ile w ogóle będzie trzeba).Last edited by marian; 05.12.2022, 09:46.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz postaMam jeszcze jedno pytanie ,czy można w tej konstrukcji uzskać wiecej basu nie tracąc na jego szybkości .?
czy zamias wełny owczej można dać coś innego ?
marian, nie do końca masz rację, że skracasz impuls podnosząc strojenie, bo owszem, wartość opóźnienia zmniejszasz, ale za to przenosisz pracę BR wyżej i przez to jest ono bardziej słyszalne. Przecież w 3W, jak masz BR pracujący dobrze poniżej 30Hz, to tego że on ma długi delay rzędu 30ms, już nie przeszkadza. Dlatego właśnie, że jest nisko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
marian, nie do końca masz rację, że skracasz impuls podnosząc strojenie, bo owszem, wartość opóźnienia zmniejszasz, ale za to przenosisz pracę BR wyżej i przez to jest ono bardziej słyszalne.
Wtedy przy stopie masz więcej ataku, co powoduje wrażenie szybszego basu.
Oczywiście nie można przesadzić z podwyższaniem strojenia, bo wtedy zaczyna "buczeć".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta
I właśnie dlatego subiektywnie słyszymy że bas gra szybciej.
Wtedy przy stopie masz więcej ataku, co powoduje wrażenie szybszego basu.
Oczywiście nie można przesadzić z podwyższaniem strojenia, bo wtedy zaczyna "buczeć".
A w ogóle to z tego wniosek że trzeba robić duże 3W i wtedy nie ma tego dylematu :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
...a w ogóle to najlepiej na świecie to w punkt :)
Z tym że "w punkt" stroją ludzie którzy są już obeznani w temacie.
A zieloni wiadomo jak stroją
Mar12 chce: zmniejszyć litraż, podgłośnić wysokotonówkę i mieć więcej basu.
Pomijając fakt że jeszcze tych kolumn nie słyszał w oryginale, jedno przeczy drugiemu :)
Skomentuj
-
W tej chwil po za brakiem welny owczej mam wszystko zrobione zgdonie z projektem.
gra to naprwde fajnie .obudowe mam zrobiona na 19.2 litra ,liczone po wymiarach bez odliczania wygluszenia glośnika i bas refleks .właczam jedna plyte wydaje się ze wysokich tonów jest wyatarczajaco dużo, na inne plycie znów jest ich za mało,kwestia pewnie realizacji nagrań.
Zamias wełny owczej moge dać watę (watolinę ) tak ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz posta.właczam jedna plyte wydaje się ze wysokich tonów jest wyatarczajaco dużo, na inne plycie znów jest ich za mało,kwestia pewnie realizacji nagrań.
Im lepszy sprzęt tym bardziej tę różnicę słychać.
Zamieszczone przez Mar12 Zobacz postaZamias wełny owczej moge dać watę (watolinę ) tak ?
Skomentuj
Skomentuj