Można zmieniać kolejność w ramach jednej gałęzi.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża
Collapse
X
-
Kolumny już prawie gotowe, pozostało oklejenie i przyklejenie frontu kolumny :) - skończę to wstawie (zrobiłem skromne podłogówki w białym kolorze).
Korzystając z waszej wiedzy i doświadczenia jaki głośnik polecicie do zbudowania subwoofera aby uzupełnić niskie tony?
wykorzystanie - muzyka, zasilanie - prawdopodobnie mostek tda (posiadam ju trafo 2 x 24v 300w i zasilacz symetryczny)
koszta hmmm ok 200 zł ? stx ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaWitaj dziękuje
1. Tutaj jest więcej szczegółów.
2. zmiana sposobu przenoszenia wysokich tonów. Pasmo może odbiegać od zmierzonego.
3. patrz punkt 1 i 2
Rożnicę były by bardzo małe gdyż szerokość tj odległość do pierwszego odbicia jest taka sama a jedynie sposób wykończenia łagodzi te odbicia więc ponownie patrz pkt 2.
Zwróć jednak uwagę ze w oryginale fazowania są asymetryczne i ukośne a nie pionowe.
My serwisujemy wszystkie nasze produkty równiez te darmowe więc zawsze będzie można wysłać do Nas kolumny na kontrole.
Pytanie o szczegóły obudowy. Z rysunku i zdjęć można co najwyżej "na oko" umiejscowić większość elementów w tym te sfazowania, umiejscowienie BR, umiejscowienie wzmocnień itd.
Czy jest szansa na szczegółowe zwymiarowanie lub rysunek 3D (w dowolnym programie)?
Zacząłem rysować w SketchUp, ale bez większej ilości danych to nie będzie ten sam głośnik co w projekcie (a że się na tym nie znam, niechciałbym zgadywać).
Skomentuj
-
W tym wątku jest więcej informacji o budowie:
https://diyaudio.pl/showthread.php/2...monitor%C3%B3w
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaW tym wątku jest więcej informacji o budowie:
Tego mi było potrzeba, ale są drobne różnice.
Lepiej dać 1 wzmocnienie czy 2 przy założeniu, że całość będzie z MDF 18?
Widzę, że też było rysowane w SketchUp, kogo mogę prosić o plik, byłoby prościej niż rysować jeszcze raz?
Zostaje jeszcze kwestia tłumienia, która nie jest dla mnie do końca jasna (nie do końca wiem który materiał ma się znaleźć w którym miejscu i w jaki sposób ma być przymocowany)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaW tym wątku jest więcej informacji o budowie:
Położenie i wielkość wysoko-tonowego oraz dziury do BR są całkowicie niezgodne ze zdjęciami.
Z tamtego rysunku wynikało, że BR ma ok. 90mm (czyli gdzieś o połowę za dużo).
Zrobiłem rysunek z miksem części wymiarów z tego wątku, wielkość sfazowań z tego drugiego tematu, a położenie ALX i BR w zasadzie na oko.
Głębokość wszystkich sfazowań na rogach zrobiłem na 9mm (połowa grubości płyty).
Zwymiarowałem front najlogiczniej jak potrafię, jak da radę proszę o sugestie czy czegoś nie powinienem przesunąć:
Last edited by endend; 16.03.2018, 13:47.
Skomentuj
-
witam trochę to trwało -brak czasu wolnego aby jechać do rodziców gdzie mam sprzęt i możliwości, ale w końcu jedna kolumna już ukończona. Jeszcze front drugiej do wykończenia i będzie koniec.
Lekko zmodyfikowana konstrukcja - tunel BR z tyłu, zrobiony ze szczeliny z mdf. Dzięki temu mogłem zwiększyć średnicę otworu o 30 % co skutkuje brakiem wytwarzanych świstów powietrza nawet przy większej głośności, dodatkowo oddzieliłem otwór od głośnika przegrodą aby zmniejszyć ilość niepożądanych dźwięków z tunelu. Wszystko sztywne i bez wibracji plastikowego otworu.
Nie wiem czy ma to wpływ na układ zwrotnicy, możecie się wypowiedzieć na ten temat.
Co do brzmienia całości, to zależy od pomieszczenia... W małym pokoju do 12 m kw jest słabo. Niskich częstotliwości jest mało wysokich tonów za dużo.
Natomiast w większym pomieszczeniu jest zupełnie inaczej. Basu jest dużo, mam wrażenie że czasem aż za dużo, nisko - nie wiem czy stosując odgrodę nie stworzyłem czasem małej TL co zmieniło strojenie .... ale za to miło mruczy :). Natomiast wysokie tony się uspokoiły ale i tak mam wrażenie w okolicy 5 KHz za wysokie tony są dość nachalne, ale to chyba bardziej charakter aluminiowej kopułki ?... Albo moje indywidualne upodobania do dźwięku. Proszę o wasze spostrzeżenia w tej sprawie i jaka jest różnica w brzmieniu z kopułką PCX? Ewentualnie jaki wpływ miałaby wymiana rezystora przed głośnikiem wysoko tonowym o 1 - 2 Ohmy? co wtedy z fazą ?
Średnich tonów nie brakuje ani nie jest ich za dużo, jak za takie pieniądze to jest bardzo dobrze.
klika fotek poniżej.
Skomentuj
-
Tak jest uszkodzony, niestety przy pracy nad frezami go uszkodziłem dlatego rozważam wymianę na pcx lub zamówię nowy - Tu przestroga dla użytkowników przed wyborem przetwornika - alx bardzo łatwo można wgnieść, kopułka jest delikatna wystarczy delikatnie dotknąć aby estetyka i jakość uległa pogorszeniu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolek_cl Zobacz postaWitam
Jak dla fachowców sprawowałby się ten głośniczek w tym projekcie stx W.18.180.8.FCX_v2
w wersji z alu.
Skomentuj
-
Witam. Poniżej kilka fotek z budowy skrzynek oraz zwrotnice (konfiguracja 1 - alx/mcx). Proszę o sprawdzenie czy polutowałem je poprawnie. Kolejne fotki pojawią się po wykończeniu fazowania i frezowania otworów na frontach.
Cały czas mam dylemat odnośnie wyboru forniru. Chciałbym aby kolumny po lakierowaniu wpadały w odcień szarości. Jest to moja pierwsza przygoda z fornirem zatem wiedzę mam niewielką. Czy ktoś doświadczony może mi doradzić jaki powinienem wybrać i jakiego lakieru użyć.
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Witam. Przygotowałem już miejsca pod lutowanie kabli od wzmacniacza oraz głośnikowych. Sugerowałem się zdjęciami użytkownika wittekino. Czy może ktoś potwierdzić czy miejsca są poprawne i oznaczenia + i - na zdjęciach wittekino także? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
https://diyaudio.pl/i/29388/b8e9c4ca...1534865152.jpg
Skomentuj
-
Witam.
Właśnie skończyłem składać zestaw MCX + ALX. Pierwsze podłączenie celem wygrzania przetworników i .... szczęki musiałem szukać na podłodzeDo tej pory moje potrzeby domorosłego melomana całkowicie zaspakajały Tannoy Revolution R3 + CA A500 lub MF B1. Widziałem wiele opinii , że R3 grają jak przykryte kocem że średnica wycofana etc.. Przed Tannoyami miałem stare Tonsile więc przesiadka dostarczyła mi wręcz eschatologicznych przeżyć. Monitorki projektu Branży traktowałem jako niespełnione młodzieńcze marzenie zbudowania własnych kolumn. Przecież takie maleństwo nie może grać lepiej od "markowych" podłogówek. Więc zaczęło się. Skrzynki z MDF 15, dwa wzmocnienia usztywniające, mata bitumiczna na największych ściankach. Mata filcowa na wszystkich ściankach poza frontową (front grubości 30 mm aby fazowanie było bardziej widoczne). Wczoraj odebrałem skrzynki od stolarza wiec szybkie wyklejanie i próby. Na pierwszy ogień AC/DC Thounderstruck - trzeba sprawdzić niskie
i pierwsze zdziwienie. Nie powiem że Tannoye brzmią przy tych kolumnach jak tania chinszczyzna tylko z racji tego, że nie wiem jak brzmi chinszczyzna jednak różnica na korzyść MCX jest duża jeżeli nie ogromna. Bas dużo głębszy, może odrobinę słabsza kontrola w najniższym paśmie (na Tannoy prawie tego już nie słychać) dynamika niebo lepsza a przecież R3 mają 2,5 drogi. Przy okazji AC/DC stwierdziłem też że wysokie są takie hmmmm inne, ostrzejsze, bardziej detaliczne ogólnie lepsze.Przypominam, że to pierwsze podłączenie po złożeniu. Głośniki nówki z pudełek. Aby sprawdzić średnie i jakość sceny na tapetę poszedł R Waters in the flesh. Teraz wiem co oznacza termin "grają jak okryte kocem" Scena rozjechała się po całym pokoju. W końcu - co słyszałem do tej pory z opowieści fortepian zagrał jakby stał całkowicie w prawej części pokoju. Nawet moja lepsza połowa do tej pory z uśmiechem znosząca moje fanaberie stwierdziła "gra tam" pokazując palcem prawa ścianę ok 3 m na prawo od ustawienia kolumn. Wracam do wygrzewania a kolede Branża serdecznie dziekuje za udostępnienie tak wspaniałego projektu którego wykonanie kosztuje przysłowiową skrzynkę piwa.
P.S Przepraszam za błędy i bełkot jednak chciałem opisać moje wrażenia bezpośrednio po odsłuchu i nadal jestem bardzo podekscytowany możliwościami tych kolumn. Za podstawki na razie służą kuchenne taborety
Skomentuj
-
Zamieszczone przez valiant Zobacz postaWitam.
Właśnie skończyłem składać zestaw MCX + ALX. Pierwsze podłączenie celem wygrzania przetworników i .... szczęki musiałem szukać na podłodzeDo tej pory moje potrzeby domorosłego melomana całkowicie zaspakajały Tannoy Revolution R3 + CA A500 lub MF B1. Widziałem wiele opinii , że R3 grają jak przykryte kocem że średnica wycofana etc.. Przed Tannoyami miałem stare Tonsile więc przesiadka dostarczyła mi wręcz eschatologicznych przeżyć. Monitorki projektu Branży traktowałem jako niespełnione młodzieńcze marzenie zbudowania własnych kolumn. Przecież takie maleństwo nie może grać lepiej od "markowych" podłogówek. Więc zaczęło się. Skrzynki z MDF 15, dwa wzmocnienia usztywniające, mata bitumiczna na największych ściankach. Mata filcowa na wszystkich ściankach poza frontową (front grubości 30 mm aby fazowanie było bardziej widoczne). Wczoraj odebrałem skrzynki od stolarza wiec szybkie wyklejanie i próby. Na pierwszy ogień AC/DC Thounderstruck - trzeba sprawdzić niskie
i pierwsze zdziwienie. Nie powiem że Tannoye brzmią przy tych kolumnach jak tania chinszczyzna tylko z racji tego, że nie wiem jak brzmi chinszczyzna jednak różnica na korzyść MCX jest duża jeżeli nie ogromna. Bas dużo głębszy, może odrobinę słabsza kontrola w najniższym paśmie (na Tannoy prawie tego już nie słychać) dynamika niebo lepsza a przecież R3 mają 2,5 drogi. Przy okazji AC/DC stwierdziłem też że wysokie są takie hmmmm inne, ostrzejsze, bardziej detaliczne ogólnie lepsze.Przypominam, że to pierwsze podłączenie po złożeniu. Głośniki nówki z pudełek. Aby sprawdzić średnie i jakość sceny na tapetę poszedł R Waters in the flesh. Teraz wiem co oznacza termin "grają jak okryte kocem" Scena rozjechała się po całym pokoju. W końcu - co słyszałem do tej pory z opowieści fortepian zagrał jakby stał całkowicie w prawej części pokoju. Nawet moja lepsza połowa do tej pory z uśmiechem znosząca moje fanaberie stwierdziła "gra tam" pokazując palcem prawa ścianę ok 3 m na prawo od ustawienia kolumn. Wracam do wygrzewania a kolede Branża serdecznie dziekuje za udostępnienie tak wspaniałego projektu którego wykonanie kosztuje przysłowiową skrzynkę piwa.
P.S Przepraszam za błędy i bełkot jednak chciałem opisać moje wrażenia bezpośrednio po odsłuchu i nadal jestem bardzo podekscytowany możliwościami tych kolumn. Za podstawki na razie służą kuchenne taborety
Skomentuj
-
Niestety nie robiłem żadnych zdjęć. Składając zwrotnice wzorowałem się nawet trochę na Twoich z tą różnicą, że cewka ALX-a jest ustawiona prostopadle do dolnej krawędzi. W obudowie tez mam małą różnice a mianowicie BR jest wyśrodkowany na dole a nie pod samym głośnikiem. Pomieszczenie odsłuchowe u mnie to ok 35 m2. a były już opinie że w małych pomieszczeniach jest "średnio".
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez valiant Zobacz postaNiestety nie robiłem żadnych zdjęć. Składając zwrotnice wzorowałem się nawet trochę na Twoich z tą różnicą, że cewka ALX-a jest ustawiona prostopadle do dolnej krawędzi. W obudowie tez mam małą różnice a mianowicie BR jest wyśrodkowany na dole a nie pod samym głośnikiem. Pomieszczenie odsłuchowe u mnie to ok 35 m2. a były już opinie że w małych pomieszczeniach jest "średnio".
Pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj