Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witaj dj_pike. Poniżej kilka zdjęć zwrotnic. może pomoże. Sprawdzałeś czy na pewno masz dobrą polaryzację lewej i prawej kolumny ? U mnie ALX i MCX połaczone są zgodnie.

Skomentuj

Myślicie że to już masowe kopiowanie projektów czy jeszcze nie ??

Bardzo cieszy zainteresowanie - chodź z drugiej strony Mnie nie dziwi bo dostajemy ciekawe konstrukcje - grające ! - za ułamek ceny podobnych podpisanych dużą nazwą:)

Ciekawa konstrukcja mocno na czasie jak wszystko dopiszę niedługo być może podzieli los powyższej :)
      Last edited by Zap Projekt; 06.10.2018, 18:40.

Skomentuj

Chciałem się upewnić czy to ten głośnik W.18.200.8.MCX_V2 bez tego v2 nie mogę znaleźć. I jeszcze jedno pyt. czy można zastosować ewentualnie W.18.200.8.FGX.

Skomentuj

Pytanie o BR

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Nie.
          Witam,
          - czy b-r w skierowany w ścianę i blisko ściany to błąd?
          - czy litraż netto znaczy - wświetle drewna obudowy?
          - czy mogę b-r przesunąć w dół dowolnie w ramach komory czy za każdą pozycją musi być nowy dobór?

Michał

Skomentuj

Zamieszczone przez mkralias Zobacz posta
            czy b-r w skierowany w ścianę i blisko ściany to błąd?
            Najmniejsza odległość ścian od końca portu musi być taka jak średnica portu.

czy litraż netto znaczy - wświetle drewna obudowy?
            Litraż netto to litraż po odjęciu objętości głośnika, wzmocnień, zwrotnicy itp.

czy mogę b-r przesunąć w dół dowolnie w ramach komory czy za każdą pozycją musi być nowy dobór?
            Nie do końca rozumiem pytanie.

Skomentuj

Najmniejsza odległość ścian od końca portu musi być taka jak średnica portu.

Litraż netto to litraż po odjęciu objętości głośnika, wzmocnień, zwrotnicy itp.

Nie do końca rozumiem pytanie.

Dzięki!
              - czyli na litraż netto też odejmuję filce - czy wełnę też czy tego w praktyce się nie uwzgędnia?
              - kanał br w tym proj. jest pod mcx około 0,5cm - chcę go obniżyć tak żeby był w środku między mcx`em a dolną krawędzią obudowy - to coś zmienia?
              Michał

Skomentuj

- czyli na litraż netto też odejmuję filce - czy wełnę też czy tego w praktyce się nie uwzgędnia?
                https://diyaudio.pl/content.php/25-Wytlumianie-obudowy

kanał br w tym proj. jest pod mcx około 0,5cm - chcę go obniżyć tak żeby był w środku między mcx`em a dolną krawędzią obudowy - to coś zmienia?
                Tak jak pisałem, minimalna odległość ścian od końca tunelu to jego średnica.
                Obniżysz port to przybliżysz dolną ściankę do portu co może skutkować zmianą strojenia a niekiedy nawet świszczenie z portu.
                Możesz obniżyć, pewnie różnicy nie usłyszysz (bo nie będziesz miał porównania).

Skomentuj

https://diyaudio.pl/content.php/25-Wytlumianie-obudowy

Tak jak pisałem, minimalna odległość ścian od końca tunelu to jego średnica.
                  Obniżysz port to przybliżysz dolną ściankę do portu co może skutkować zmianą strojenia a niekiedy nawet świszczenie z portu.
                  Możesz obniżyć, pewnie różnicy nie usłyszysz (bo nie będziesz miał porównania).
                  Okey aha- pojąłem. Nie chcąc nadwyrężać Waszej cierpliwości w odpowiedziach na pytania lamera. Proszę o ostatnią poradę czy tak być może:
                  - przesuwam cały układ głośników w dół o 1cm (będzie 2cm od krawędzi) bo z racji dzieci muszę zrobić też ramkę z "pończochą" (wiem - załamać falę ;D).
                  [/url]
                  może być? mogę startować?

Michał

Skomentuj

Może być.

Skomentuj

Czy może mi ktoś powiedzieć czy jest znacząca różnica w brzmieniu tej Zwrotnicy vs zwrotnicy Pawła S. ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mazik1987 Zobacz posta
                        Czy może mi ktoś powiedzieć czy jest znacząca różnica w brzmieniu tej Zwrotnicy vs zwrotnicy Pawła S. ?
                        Zagra tak jak wygląda na wykresie częstotliwości.
                        U Pawła może być mniej wyższej średnicy.
                        Ale to i tak zależy od wzmacniacza i reszty sprzętu.
                        Nie mając bezpośredniego porównania niczego się nie dowiesz.
                        To co ja nazwałem "mniej wyższej średnicy", dla Ciebie może być w sam raz, a jak podłączysz zwrotnicę z tego projektu, może być dla Ciebie za dużo wyższej średnicy.
                        Każdy słuch ma inny, oraz sprzęt towarzyszący.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                          Myślicie że to już masowe kopiowanie projektów czy jeszcze nie ??

Bardzo cieszy zainteresowanie - chodź z drugiej strony Mnie nie dziwi bo dostajemy ciekawe konstrukcje - grające ! - za ułamek ceny podobnych podpisanych dużą nazwą:)

Ciekawa konstrukcja mocno na czasie jak wszystko dopiszę niedługo być może podzieli los powyższej :)
                          Witam. Czy moge prosić o dokładne oznaczenie na zdjeciu miejsc podłączenia wzmacniacza i głośników wraz z opisem polaryzacji. Będę wdzieczny. Pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dzięki wielkie za zdjęcia. Nadal jednak nie wszystko jest dla mnie jasne. Pozdrawiam

Skomentuj

Skomentuj

..nie daje mi spokoju

Witam,
                              kilka rzeczy nie daje mi spokoju - na forum diy mam jednoznacznej odpowiedzi:
                              - producent zaleca na FGX dać 16L - na początku projektu obudowa po po wnętrzu desek 16,2L
                              - Pan Marian na forum twierdzi że netto znaczy po odjęciu filcu, zwrotki itp. czyli zostaje dużo mniej (2/3 tego? - nie chce mi się teraz liczyć ale wytłumienie się "wylewa")*
                              czy będzie błędem jeśli zwiększe litraż nieznacznie żeby obniżyć port br w dół tak jak w fotce na górze strony 4?
                              Michał

Skomentuj

- producent zaleca na FGX dać 16L - na początku projektu obudowa po po wnętrzu desek 16,2L
                                - Pan Marian na forum twierdzi że netto znaczy po odjęciu filcu, zwrotki itp. czyli zostaje dużo mniej (2/3 tego?
                                Więcej!

Jak do wiadra 20L włożysz cegłę, to ile wody nalejesz?
                                Też 20L?

Skomentuj

Więcej!

Jak do wiadra 20L włożysz cegłę, to ile wody nalejesz?
                                  Też 20L?
                                  forum się krzaczy..
                                  producent zaleca 18L w sumie - czyli mogę powiększyć?

Skomentuj

Dziękuję bardzo Branży za tak "łopatologiczne" pokazanie miejsc połączeń głośników i wzmacniacza👍😁. Sugeruję przedstawianie rysunków zwrotnic właśnie w taki sposób. Ułatwi to zadanie takim laikom jak ja. Połączenie niskotonowego poprawione. Brzmienie dużo lepsze. Tak jak oczekiwałem. Fajne szczegółowe, dobra sterefonia, nie męczą. Bardzo dobry projekt. Polecam!

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_pike Zobacz posta
                                      Połączenie niskotonowego poprawione. Brzmienie dużo lepsze. Tak jak oczekiwałem.
                                      - To gdzieś Ty ten woofer podłączył :) ....
                                      Widzisz jakbyś się poddał to mogło się skończyć że:
                                      Porównuje je do b&w 603 s1; unitra zg 25c; magnat mig ribbon 3. Wszystkie grają zdecydowanie lepiej. Nawet Philips od miniwieży za kilkadziesiąt pln gra przyjemniej.
                                      Najwyżych częstotliwości nie ma w ogóle. Bas jest jakiś nijaki czasem coś zamruczy ale bez dynamiki kompletnie
                                      I że Radyjko Babki gra lepiej niż te projekty ZapA :)

Skomentuj

- To gdzieś Ty ten woofer podłączył :) ....
                                        Widzisz jakbyś się poddał to mogło się skończyć że:

I że Radyjko Babki gra lepiej niż te projekty ZapA :)
                                        Z nieukrywaną przyjemnością wycofuję się z tego. Zrobione poprawki i gra tak jak oczekiwałem. Na pewno zdecyduję się jeszcze w przyszłości na jakiś większy zestaw.

Skomentuj

Przycinanie nóżek i klejenie na gorąco okey?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X