Dziękuje. Tak myślałem nie jestem żadnym maniakiem. To działam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża
Collapse
X
-
Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz postaZłożyłem pierwszą kolumnę gra jak dla mnie świetnie. Muszę jeszcze skleić ostatnią ściankę, następnie wykończenie zewnętrzne i tutaj się jeszcze zastanawiam czy robić te fazowania na rogach (żona chciałaby z gładkim czołem) dlatego chciałem dopytać, głośniki mam wpuszczone na gładko z płytą i zastanawiam się czy mógłbym czoło wykleić całe czarną pleksą (wiem ciężka w utrzymaniu czystości) czy może to powodować jakieś zakłócenia w odbiorze dźwięków. Grubość pleksy 3mm, fotki dla zobrazowania.
Polaryzacji nie odwracałem.
Fotka drugiej zwrotnicy, myślę że lepiej wyszło.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaCewki trzeba ustawić w innych płaszczyznach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz postaNie bardzo rozumiem.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz postaDziękuję nie przypuszczałem że ma to aż takie znacznie. Jak dobrze rozumiem dwie środkowe bym musiał inaczej ustawić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez katakrowa Zobacz postaWalczę z tymi kolumnami już któryś miesiąc z rzędu. Brak basu też mnie w nich irytuje od pierwszego "spotkania" :-) Sięgnąłem jednak po dość drastyczne ale bardzo skuteczne rozwiązanie.
.......
Ważne też aby tweeter podłączyć "odwrotnie" czyli "minus" do "plusa" co początkowo mimo, że patrzałem na schemat to mi umknęło.
Skomentuj
-
pół odpowiedzi na własne pytanie
W ramach wymiany doświadczeń takich lamerów jakim sam jestem:
1. przestawiając ostatnio kolumny oczywiście podpiąłem jedną odwrotnie (nie wiem jak bo kolory mam oznaczone)
2. teraz oba kanały wyglądają tak:
3. reasumując gra to teraz tak jak to zrobiłem ale w związku z niefachowym badaniem (wbudowany mic w lapka chyba łapie do 8khz, odsłuch na linii woofer, 40cm od głośnika, klapa otwarta i ogólnie wszystko zrobione źle)
wyszły dwa "kwiatki", które może ktoś z fachowców mi zasugeruje? Anomalia na 90hz, to jak wpływa na amplitudę niżej i wyżej , i podbicie na prawym w okolicach 3khz (są to anomalie które się powtarzają niezależnie od miejsca w pokoju)
myślałem że jakieś półapki nie stykają ale ja nie widzę korelacji - słaby jestem w te klocki
uprzejmie proszę o próbę analizy
ps. wspólnych kolumn L+P testowanych razem nie załączam bo zdałem sobie sprawę że to bez sensu.
Skomentuj
-
Patefil
Podczas pomiaru mikrofon musi znajdować się w wolnej przestrzeni z dala od wszelkich przedmiotów odbijających falę. Robiąc pomiar mikrofonem z laptopa nie zapewniasz takich warunków, więc pomiar jest zafałszowany.
Wykresy w części na lewo od napisów Gating są nieprawdziwe, nie oddające rzeczywistości, więc nie można z nich wyciągnąć żadnych wniosków.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DomOrz Zobacz postaBędę wam bardzo wdzięczny za sprawdzenie połączenia elementów zwrotnicy dla konfiguracji 4.
W poście 19 pisałem że we wszystkich 4 projektach polaryzacja ma być zgodna ... odwrócona dla ALX wynikała zapewne z złego oznaczenia wyjść na głośniku lub mojego gapiostwa ...
Skomentuj
Skomentuj