Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez okocimek Zobacz posta
    Witam, czy brak frezowań zmieni jakoś mocno brzmienie?
    Zmieni, a czy mocno to już zależy od słuchacza... jeden powie że mocno a drugi że wcale.

Skomentuj

A na jaką głębokość zrobić podfrezowania? Na głębokość głośnika (tej ramki)?

Skomentuj

Zamieszczone przez okocimek Zobacz posta
        na jaką głębokość zrobić podfrezowania? Na głębokość głośnika (tej ramki
        Tak ma się na równo schować.
        Last edited by Flip90; 07.07.2020, 08:46.

Skomentuj

Brak frezowania nie ma wpływu na moc brzmienia. Brak podfrezowania ma wpływ na charakterystykę i estetykę. Jeśli chcesz to zrobić po taniości i nie jesteś audiofilem to brak podfrezowania nie spowoduje, że będziesz czół się gorszy. Jeśli boisz się, że nie masz pewnej ręki i sprzętu to zawsze możesz wyjść od wariantu bez frezowania :). Moje pierwsze "frezowanie" to byłą wyrzynarka, cyrkiel i jazda :) jak przykryło się to głośnikiem to nawet to fajnie wyglądało :)

Skomentuj

Witam mam pytanie odnośnie zwrotnic do tego projektu STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża, czy zamiast tych kondensatorów Kondensator Jantzen Elektrolityczny (NP) 4,7 uF 100VDC 10%,(NP) 5,6 uF 100VDC 10%,(NP) 39 uF 100VDC 10% mogę użyć takich samych tylko z 5% tolerancja.

Skomentuj

kondensatory MDL maja to do siebie że zawsze tolerancje mają w górę dla przykładu 4,7 z reguły ma wartość 5,0-5,1 - najczulszy na zmiany jest kondensator C3 i tu może coś się zadziać jak zmienimy mu wartość w skrajnym wypadku o te 10% jeśli nowy kond będzie miał te kilka procent w dół.
              Jak będziesz podmieniał to wybierz takie które też mają tolerancje w górę - a jak i tak musisz kupić to nie kombinuj i daj też MDL

Skomentuj

Czy pojedyncza kolumna może służyć jako głośnik centralny w kd?

Skomentuj

Witam szanownych forumowiczów. Jesteś nowy na forum i zastanawiam się nad budową pierwszych kolumn. Składam się ku temu projektowi trochę ze względu na cenę, trochę bo wydaje mi się patrząc na wykresy, że jest to zrównoważona kolumna a jakoś nie przepadam za mocnym basem, który zagłusza i przyćmiewa wokale. Miałbym jednak dwa pytanka. Czy opłaca się dopłacić do alx względem pcx oraz może ktoś wie jak takie kolumny wypadłyby w porównaniu z kolumnami które posiadam tj. elac b5.2.

Skomentuj

ALX spokojniejszy PCX agresywniejszy.

Skomentuj

Czaruję...
                    X