Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15CAC30-8 & SB21RDC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ważne żeby indukcyjność i rezystancja była poprawna

Skomentuj

Ok.
      Zamówione.

Teraz tak:
      Chcę zrobić możliwie wąskie i płytkie obudowy a litraż nadrobić wysokością.
      Czy na szerokość wystarczy aby głośnik się zmieścił czy musi być szerzej aby nie miało to negatywnego wpływu? Tak samo z głębokością.

Skomentuj

Front musi się zgadzać jak w projekcie (boki i góra), resztę możesz przerabiać jak chcesz.
        Natomiast, nie zagra to tak jak w oryginale.
        Różnica będzie nieznaczna, więc spokojnie możesz przerabiać.

Skomentuj

Czyli przerobienie tej obudowy na 4cm węższą i 5 cm płytszą nie będzie dobrym pomysłem?

Skomentuj

To już jest znaczne zwężenie obudowy.
            Pamiętajmy że zmieniając wymiary zewnętrzne, zmienia się wymiar wewnętrzny, co z pewnością wprowadzi zmiany na niskich częstotliwościach.
            Druga sprawa to umiejscowienie portu BR... po spłyceniu obudowy o 5cm, port na tylnej ściance zapewne się nie zmieści.
            Zapewne chciałeś umieścić port od spodu.

Myślę że takie przerobienie obudowy znacznie zmieni oryginalne brzmienie tych kolumn.

Skomentuj

Okej. Dziękuję za informacje.
              Nie będę więc przerabiał. Zrobię zgodnie z projektem.

Skomentuj

Konstruuje zwrotki.
                Te Kondensatory i cewki będą okej.

Do tego cewka 1,2mh 0,55ohm
                I w miejscu kondensatora 0,22uF dam kondensator wima 220nF 400vac https://www.piekarz.pl/16906-kondens...0v-dc-400v-ac/

Skomentuj

Jest ok, tylko zastanów się, czy nie lepiej zamówić wszystko w jednym miejscu. W blackdotaudio czy loudspeakershop.eu skompletujesz całe zamówienie łącznie z głośnikami

Skomentuj

Chyba warto.
                    Dziękuję za info.
                    Jaki port br do skrzynki z projektu?

Skomentuj

Polecam wziąć jeszcze rezystory 5,6ohm, 7,5ohm oraz 9,1ohm.
                      Ceramiczne są niedrogie, a będzie większa możliwość korygowania wysokich tonów.

Skomentuj

It is a 11 lit BR cabinet... What is the dimension of the port tube?

Skomentuj

Ten port będzie dobry czy za krótki?
                          https://www.blackdotaudio.eu/port-ba...len-p-650.html
                          50mm średnicy i 185mm długości.

Skomentuj

Ktoś poza mną składał te kolumny?
                            Mam je wykonane z płyty meblowej bez zrobionych frezów. Zwrotki są z takich elementow
                            ​​​​​https://diyaudio.pl/i/22409/3b8a37e0...1630921294.jpg
                            Czas na mały update i zastanawiam się czy więcej dobrego przyniesie wymiana skrzynek na takie z mdf i frezami czy lepsze kondensatory?

Skomentuj

Zrób solidne i zgodne z projektem obudowy.
                              Bez podfrezowań i zachowania rozmiarów frontu i rozmieszczenia głośników to zwrotnica nie jest " dopasowana " .
                              Kondensatory , cewki i rezystory masz dobre i na takich elementach bym poprzestał.
                              A nawet ten 6.8uF w torze SB15 to już przesada.
                              Last edited by toopcool; 23.11.2021, 16:24.

Skomentuj

Dokładnie. Podstawa to zrobić poprawnie całość, a nie żonglować kondensatorami na nieskończonej obudowie. Jak będziesz miał obudowę to możesz eksperymentować, ale wartościami elementów (w granicach rozsądku), a nie wymienianiem na takie same tylko droższe (różnica bedzie co najwyżej w głowie). Bardziej zalecalbym zabawę z wytłumieniem tak, żeby najbardziej dopasować pod swoje gusta plus akustyka pomieszczenia, o której często się zapomina

Skomentuj

Jakby ktoś był zainteresowany to mogę swoje kolumny sprzedać w dobrej cenie. Wypatrzyłem inne...
                                  ​​​

Skomentuj

Panowie warto robić ten projekt aby zastąpić następujące kolumny - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ekt-by-bran-a? Kilka lat temu robiłem je według tego projektu (ver. 1) i chciałbym zmienić je niedługo. Pytanie tylko czy będzie to 'upgrade' czy niekoniecznie? Dodam, że lubię taki 'sprężysty' bas (słucham głównie hiphopu). Ten użyty w projekcie tutaj ma tylko 5'' więc nie wiem czy da radę.
                                    Last edited by IzaakNewton; 15.05.2022, 22:06.

Skomentuj

Biorac pod uwage Twoje wymagania, to raczej nie ma sensu budowac tego projektu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Biorac pod uwage Twoje wymagania, to raczej nie ma sensu budowac tego projektu.
                                        Dzięki za odpowiedź. Są więc jakieś sensowne projekty? Wiem, że mógłbym wydać 2-4k i kupić gotowca, ale jednak zrobienie czegoś takiego sprawia dużą frajdę. Z tych które mam teraz jestem bardzo zadowolony, a był to pierwszy raz. Uważam także, że grają dużo lepiej niż jakbym miał wydać te 650 zł i kupić gotowce dlatego też teraz też szukam fajnego projektu aby go po prostu zrobić, bo nie znam się i sam nie pomierzę i nie zaprojektuje zwrotnicy.

Skomentuj

Wejscie na poziom wyzej projektu na STX bedzie dosc znacznym wydatkiem. Biorac pod uwage, ze oczekujesz dobrej dynamiki i solidnej podstawy basowej, to nie radzilbym budowac czegos z glosnikiem mniejszym niz 18-20 cm.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X