Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No, midwoofer doesn't generate so much air flow. At last Audio Video Show in Warsaw that loudspeakers played really loud and there wasn't any problem with noise from BR ports.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

One more thing. When you change the diameter of the port, remember about the length of it.

Skomentuj

U mnie wygląda to tak:

Skomentuj

To teraz mów czym malowałeś:)

Skomentuj

Z wyglądu przypomina powłokę, którą stosuje się do malowania terenówek, np. taką: https://raptor-polska.pl/

Skomentuj

[Bad English to Polish Google translation]

Czy pudełko ma tylko około 8 litrów?

Dlaczego tak mały?

Czy standardowe wyrównanie wynosi około 21 litrów?

[English]

Is the box only about 8 liters?

Why so small?

Is the standard alignment around 21 liters?

Thank you,

David - Canada

Skomentuj

The bass from it is OK - as for such a small transducer. So stay with 8l. I would expect 21l for a 16-18cm speaker. Why should you do enslosure so big?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  To teraz mów czym malowałeś
                  https://www.blackdotaudio.eu/acry-tech-m-45.html

Skomentuj

Jakim materiałem wygłuszyłeś kolumny wewnątrz ? Nad przegrodą zalecane 50g wełny ? Z tego co zauważyłem wynika, że gęstość wełny jak i rodzaj zastosowanej włókniny ma tutaj znaczenie.

Skomentuj

W zasadzie najlepiej wytłumienie dobierać doświadczalnie.
                      W prototypie było to 50 gramów wełny owczej zgrzeblanej z Polinka oraz poroso o grubości ok 15 mm.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ogólnie zakupiłem zestawik z blackdotaudio. W zestawie jest włóknina wygłuszająca, która według mnie niezbyt się sprawdza. Poroso jest jednak trochę innym materiałem. Dodatkowo użycie 50g wełny poliestrowej jaką miałem w domu (nieznane parametry, gęstość) kompletnie "zatyka" kolumny, tracą dynamikę. Stąd moje pytania odnośnie rodzaju użytego wytłumienia. Chciałbym najbardziej zbliżyć się do wersji "oryginalnej", odsłuchanej, pomierzonej. Dopiero kolejnym etapem będą doświadczenia z ilością

Skomentuj

W oryginale było tak jak LuSzTi napisał.
                          Zamieszczone przez arturgno Zobacz posta
                          I tego trzeba się trzymać :)

Natomiast mi bardziej odpowiadała wersja z mniejszą ilością wytłumienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            W prototypie było to 50 gramów wełny owczej zgrzeblanej z Polinka oraz poroso o grubości ok 15 mm.
                            No i ów poroso sprawdza się tu dużo lepiej niż wspomniana wcześniej włóknina. Zmiana diametralna. Bas bardziej punktowy, zdecydowanie niższy. Kolumny nie są tak krzykliwe i zniknął kompletnie efekt, który od początku mnie frustrował czyli "pudełkowaty" dźwięk.

Skomentuj

charLeS - może warto wprowadzić do oferty poroso i zmienić kit?

Skomentuj

Dodam jeszcze tylko, że użyłem poroso grubości 15mm i gęstości 700g/m2.

Skomentuj

Witam
                                  Proszę o podpowiedź, co lepiej wybrać "na start", prezentowane tu SBA, czy może coś na Fountekach FW146? a może jeszcze coś innego?
                                  prioryetem jest jakość dźwięku, deta w całym paśmie, spójność średnicy, zszycie przetworników,
                                  a może trzeba od razu iść "wyżej"?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                                    Witam
                                    Proszę o podpowiedź, co lepiej wybrać "na start", prezentowane tu SBA, czy może coś na Fountekach FW146? a może jeszcze coś innego?
                                    prioryetem jest jakość dźwięku, deta w całym paśmie, spójność średnicy, zszycie przetworników,
                                    a może trzeba od razu iść "wyżej"?
                                    Jak na start to masz propozycję w tym wątku. Jak wyżej to celuj wyżej, jest dużo projektów na forum. Musisz się określić czego chcesz i w jakim budżecie.

Skomentuj

mój start to taki powrót do stacjonarnego audio po kilku latach w nausznikach :-)
                                      już wiem że starsze "tanie zabawki" nie są dla mnie, ( i niektóre droższe też) bo przeszedłem przez kilka tzw audio-porażek :-)
                                      tak jak napisałem, priorytetem jest jakość dźwięku, detal w całym paśmie, spójność średnicy, zszycie przetworników,
                                      kiedyś bardzo podobały mi się Point Source 5.1, i takiej spójności, tempa w dźwięku bym oczekiwał, jednocześnie nie tracąc barwy średnicy.
                                      Nie chcę suchego, analitycznego grania, ale też "buła" mnie nie interesuje

Każdy teraz wychwala, że nowe przetworniki to nie jest to samo co kiedyś, że są dużo lepsze itp Ja już kilka latek nie jestem na bieżąco....
                                      nie chcę też wydać milionów monet
                                      zależy mi na monitorach

Skomentuj

W kategoriach ceny i jakości ten projekt jest świetny i każdy, kto go słuchał, to potwierdzi. Natomiast Ty raczej potrzebujesz czegoś z wyższej polki. Perfekcyjna spojnosc to tez pojecie dosc ogolne, bo dla jednego to bedzie kolumna z filtrami 4 rzedu, z niskim podzialem i swietnymi charakterystykami katowymi, a dla innego, to bedzie cos z pochylona scianka ( lub stopniowana ) z filtrami 2 rzedu. Mysle, ze i tak czeka Cie przekopanie paru projektow, az znajdziesz cos dla siebie.

Skomentuj

zazwyczaj łagodniejsze filtrowanie i szersze pasmo przetwarzane przez łączone glosniki to lepsza spojność i mniejsze różnice fazowe
                                          kwestia kierunkowości w przypadku kolumn do słuchania muzyki dla jednego uzytkownika jest drugoplanowa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X