Dokładnie tak samo zareagowałem - szczególnie, że sam na tych głośnikach robiłem głośnik centralny pod tv i wiedziałem ile one kosztują.
Właśnie myślę nad adaptacją tego projektu pod centralny, ale chciałbym dać 2 głośniki STX W.12.100.8.MC rozdzielone wysokotonowym. No i teraz pytanie: połączyć je szeregowo, czy równolegle zachowując litraż obudowy? Zmienia się wtedy impedancja tak powstałego głośnika, więc jaki ma ona wpływ na zwrotnicę?
Co sądzicie o takim pomyśle?
Adaptacja tego projektu na głośnik centralny jest niemożliwa. Poza tym, pozioma konfiguracja MTM nie powinna być używana w centralnym głośniku kina domowego.
Właśnie myślę nad adaptacją tego projektu pod centralny, ale chciałbym dać 2 głośniki STX W.12.100.8.MC rozdzielone wysokotonowym. No i teraz pytanie: połączyć je szeregowo, czy równolegle zachowując litraż obudowy? Zmienia się wtedy impedancja tak powstałego głośnika, więc jaki ma ona wpływ na zwrotnicę?
Co sądzicie o takim pomyśle?
Ja zrobiłem obudowę dokładnie na wymiar szafki pod tv - dwa równolegle połączone W.12.100.8.MC i T.10.150.4.MS.
Akurat litraż wyszedł ok i brzmienie też jest w porządku - dalekie od idealnego, ale w dialogach się sprawdza.
Gdyby kolumny wyglądały "normalnie", to by nikt nie kombinował.
kolumny (zestawy głośnikowe ) grały dobrze, właśnie dlatego że tak wyglądały (wymiary obudów, konkretne umiejscowienie głośników w obudowie, pozycja portu, oraz usytuowanie obudów na podłodze).
Zmieniając cokolwiek z wymienionych, zmieniamy dźwięk zestawu.
Początkujący o tym nie wiedzą.
A że projekt jest tani, to wykonują go zazwyczaj początkujący.
Nie chodzi mi o DIY. Mnóstwo firm buduje głośnik centralny w poziomej konfiguracji głośników. Od lewej woofer, w środku tweeter i z prawej zaś woofer.
To powoduje szereg problemów z propagacją poziomą. A kanał centralny chyba z założenia miał być po to, żeby słuchacz siedzący nieco z boku słyszał dźwięk ze środka.
Adaptacja tego projektu na głośnik centralny jest niemożliwa. Poza tym, pozioma konfiguracja MTM nie powinna być używana w centralnym głośniku kina domowego.
Nie musi być szerokopasmowy. Można zrobić na tych samych głośnikach, ale należy zachować pionowy układ głośników. Wiem, że to czasami nie każdemu pasuje, bo wola mieć niską obudowę głośnika centralnego.
W Twoim przypadku niestety będziesz musiał zrobić projekt od zera, co może być trudne, jeśli jesteś osobą początkującą.
Bardzo dziękuję za uwagi.
Pionowa obudowa, u mnie, odpada, nie mam miejsca. Musi być układ poziomy.
Więc co lepiej? Szerokopasmowy, czy układ na 2ch głośnikach?
A pisząc o odtworzeniu tego projektu mam na myśli zestaw stereo a nie upieranie się przy adaptacji tegoż w układzie MTM do głośnika centralnego.
Mam 100cm szerokości do dyspozycji, wysokość dowolna (w miarę rozsądku). Chciałem ją umieścić pod TV. Obudowę jestem w stanie zrobić precyzyjnie. Możemy spróbować zrobić najładniejszą centralkę .
Ale może zrobimy z tego nowy wątek, bo troszkę off top się robi?
Wykonałem te kolumny. Naprawdę grają dobrze! Sporo zróżnicowanego basu, fajna stereofonia. Skrzynki wykleiłem matą 2,5 mm, oczywiscie wymiary przeliczone, w środku 6 pasków owaty, zgodnie z projektem. Niemniej w paśmie wokalu, ciężko mi nawet określić w którym dokladnie zakresie, jest sporo rezonansów. Zastanawiam się czy to wina wykonania/jakiegoś błędu czy może "ten typ tak ma"? Czy jest to jakoś do zniwelowania, np. wytłumienie, jakies zmiany konstrukcyjne? Tak jak w muzyce akustycznej to dodaje pewnej żywotności i wybrzmień, tak w wokalach trochę przeszkadza. Z góry dzięki!
Wykonałem te kolumny. Naprawdę grają dobrze! Sporo zróżnicowanego basu, fajna stereofonia. Skrzynki wykleiłem matą 2,5 mm, oczywiscie wymiary przeliczone, w środku 6 pasków owaty, zgodnie z projektem. Niemniej w paśmie wokalu, ciężko mi nawet określić w którym dokladnie zakresie, jest sporo rezonansów. Zastanawiam się czy to wina wykonania/jakiegoś błędu czy może "ten typ tak ma"? Czy jest to jakoś do zniwelowania, np. wytłumienie, jakies zmiany konstrukcyjne? Tak jak w muzyce akustycznej to dodaje pewnej żywotności i wybrzmień, tak w wokalach trochę przeszkadza. Z góry dzięki!
Tłumienie rezonansów membrany w tym głośniku jest bardzo słabe. Nie ma się czemu dziwić w tej cenie głośnika. Można to poprawić, ale zwrotnica musiałaby być znacznie bardziej skomplikowana, co przy cenie głośników jest sprawa dyskusyjna.
1. Wg danych producenta, te glosniki maja inne parametry, dlatego moj wybor nie byl przypadkowy. Jesli masz juz te z biala membrana, to mozesz sprobowac, ale na pewno pulapka na break up membrany bedzie inaczej dzialac. Na basie tez pewna roznica bedzie, ale bez dramatu.
Ok, pomyślimy o tym, chociaż póki co zamówiłem czarne głośniki, na razie zrobię tak jak jest w projekcie i ewentualnie potem będzie się kombinować jak spodoba mi się granie
Skomentuj