Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Iglaki MLTL na STX W.12.100.8.MC + T.9.100.8.MS. Pierwsze DIY.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromca mitow Czy możesz przybliżyć zasade działania MLTL, w jakim sposób to się projektuje? czy ulokowanie głośników na froncie jest istotne itd?

Próbowałem w sieci coś szukać ale słabo mi idzie.

Skomentuj

To sporo pisania, musiałby być osobny temat

https://neurochrome.com/pages/designing-mltl-speakers

http://www.quarter-wave.com/Project04/Project04.html

Skomentuj

Ok, dzięki za namiary.

Z tego co rozumiem w dużym skrócie, obudowe taką liczymy jak na TL ale na końcu jest BR, który nie wiem jeszcze jak mam liczyć, czy biorę calą objetość wnętrza obudowy i normalnie w winisd liczę powierzchnie i dlugość portu?

Czy W twoim projekcie, lokując głośniki wyżej, nie uzyskalibyśmy obniżenia rezonansu ?

Skomentuj

To może inaczej, najprościej jak się da.

Na początku możesz zrobić symulację dla obudowy BR, która będzie punktem wyjścia do dalszej pracy. Objętość i strojenie dla MLTL będzie taka sama, z tą różnicą, że port, który znajduje się na końcu krótkiej TL działa jak dodatkowa masa ruchoma, która dodaje się do rezonansu ćwierć falowego. Dzięki temu, w stosunku do obudowy BR o tej samej objętości i takich samych wymiarach portu, rezonans obudowy będzie niższy. Zatem finalnie port może być krótszy, przy zachowaniu takiej samej o objętości. Dodatkowa różnica jest w tłumieniu takiej obudowy oraz offset głośnika w obudowie. Offset jest niezbędny, aby osłabić niechciane falowe rezonanse harmonicznie. Do tego wytłumienie ma za zadanie wytłumić część tych rezonansów.
          Są uproszczone metody projektowania takiej obudowy, ale lepiej prześledzić to w Hornresp, czy innych programach do symulacji falowodów cwiercfalowych.

Skomentuj

Zacząłem czytać wątek o TL który leży na forum, mocno się w nim udzielałeś. Fajnie to wygląda jak po latach (a dokładnie od 2009) zmieniło się myślenie i przyszło doświadczenie bo tam negowałeś TL połączoną z BR

Offset czyli odległość głośnika od pełnej ścianki tunelu?

Leży mi sb15cac30-8, chciałbym spróbować na nim poćwiczyć ten temat.

Możesz polecić jakiś program, ale inny niż hornresp?

Ściągnąłem jakiegoś leonardo

Wpisałem parametry głośnika, przekrój obudowy i długość, ale chyba jakieś bzdury wychodzą albo coś źle robie że podbicie tak wysoko.

Skomentuj

Hornresp jest dość prosty w obsłudze. A jak nie wierzysz to poczytaj tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2007318.html

Offset: odległość środka membrany od wlotu tuby, czyli w tym przypadku tej zamkniętej części u góry. Ta odległość, pomnożona razy 4, da Ci długość fali dla której wystąpi interferencja wygaszająca, czyli kasowanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                Zacząłem czytać wątek o TL który leży na forum, mocno się w nim udzielałeś. Fajnie to wygląda jak po latach (a dokładnie od 2009) zmieniło się myślenie i przyszło doświadczenie bo tam negowałeś TL połączoną z BR

Offset czyli odległość głośnika od pełnej ścianki tunelu?

Leży mi sb15cac30-8, chciałbym spróbować na nim poćwiczyć ten temat.

Możesz polecić jakiś program, ale inny niż hornresp?

Ściągnąłem jakiegoś leonardo

Wpisałem parametry głośnika, przekrój obudowy i długość, ale chyba jakieś bzdury wychodzą albo coś źle robie że podbicie tak wysoko.

Negowałem i nadal neguje w pewnym sensie, ale czasami takie rozwiązanie daje korzyści, oraz analizując plusy dodanie i plusy ujemne wypada po prostu optymalnie. Sam MJK, który rozpropagował obudowy MLTL po latach ich promowania wrócił do klasycznych TL.

Offset to odległość głośnika od początku zamkniętej części tunelu/falowodu.

Programów jest kilka i z kilku korzystam, bo każdy ma jakieś funkcje, których nie mają inne programy, ale generalnie polecam Hornresp. Może na początku wydaje się skomplikowany, ale jest do niego dużo tutoriali, oraz sam program posiada wizarda, który prowadzi za rękę.

Leonard Audio również używam, ma świetne GUI i bardzo dużą elastyczność budowania tuneli. Jego minus to dość słaba symulacja wytłumienia. Twój przykład działa ok, falowód ma długość około metra, wiec nic dziwnego, ze rezonans fundamentalny wypada na około 80 Hz. Jeśli to dla Ciebie jest niezrozumiałe, to czeka Cię lektura i nauka na temat falowodów ćwierćfalowych.

http://www.quarter-wave.com/TLs/TL_Theory.html Nic lepszego w sieci nie znajdziesz.

Skomentuj

Rozumiem, że symuluję zwyklą TL, dlatego przy takiej długości mam wysoko rezonans, ale zamknięcie tunelu kanałem BR jak rozumiem zmienia sytuację i tego nie przesymuluję w tym programie.

MLTL z tego tematu jest jeszcze krótsze, więc domyślam się że to BR robi największą robote.

Skomentuj

Jasne, że przesymulujesz. Ten program pozwala na wiele. Pokazywałem już na forum, jaka jest różnica w zmianie pozycji portu, czyli przestrajania obudowy z BR na MLTL

Skomentuj

Ok, w wizard musiałem przestawić na ported. Teraz jest ok.

Skomentuj

Cześć,

Skleiłem paczki pozostawiając fronty na ściskach żeby potestować różnice w wytłumieniu. I u mnie sprawdziło się 3 warstwy waty ( mam dosyć grubą ale zbitą strukturę) i gąbka czopkowa ( taka miałem) na ściance frontowej od góry do głośnika nisko tonowego.

No Panie Pogromca.... ładnie żeś to zaprojektował DZIEKI!. Baardzo przyjemne granie. Basik przyjemny i faktycznie jest z mięsem, natomiast zaskakuje mnie wysokotonówka, która za tą cenę gra super!

Jestem przekonany że każdy kto zacznie i skończy będzie mile zaskoczony poziomem grania tej konstrukcji. Moje obudowy nie sa pozbawione błędów wykończenia ( ciete na wymiar ale w tolerancji 1mm) ale pokuszę sie na kupienie im Rasowych paczek bo warto :)

Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                          Cześć,

Skleiłem paczki pozostawiając fronty na ściskach żeby potestować różnice w wytłumieniu. I u mnie sprawdziło się 3 warstwy waty ( mam dosyć grubą ale zbitą strukturę) i gąbka czopkowa ( taka miałem) na ściance frontowej od góry do głośnika nisko tonowego.

No Panie Pogromca.... ładnie żeś to zaprojektował DZIEKI!. Baardzo przyjemne granie. Basik przyjemny i faktycznie jest z mięsem, natomiast zaskakuje mnie wysokotonówka, która za tą cenę gra super!

Jestem przekonany że każdy kto zacznie i skończy będzie mile zaskoczony poziomem grania tej konstrukcji. Moje obudowy nie sa pozbawione błędów wykończenia ( ciete na wymiar ale w tolerancji 1mm) ale pokuszę sie na kupienie im Rasowych paczek bo warto :)

Pozdrawiam!
                          Z chęcią dopisuję się do zakupu obudów. Jadą już do mnie przetworniki, elementy zwrotnicy i wygłuszenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                            Cześć,

Pozdrawiam!
                            Ciesze się, ze brzmienie przypadło do gustu. Ten tweeter jak za te pieniądze, to naprawdę bardzo dobry wybór.

Rozważam kolejny projekt, lecz na większym midwooferze, ale również podobnej klasy...

Skomentuj

To ja klaszczę głośno. Chętnie wykonam Twój kolejny projekt jeśli się zgodzisz. Po słupkach to rokuje dobrą zabawę i wyniki :)
                              Last edited by GraY100; 23.01.2025, 10:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Rozważam kolejny projekt, lecz na większym midwooferze, ale również podobnej klasy...
                                Też STX czy inny producent?

Skomentuj

Zamieszczone przez tram646 Zobacz posta

Też STX czy inny producent?
                                  Myślałem o STX. Taki rowniez tani projekt na poczatek, ale o wiekszych mozliwosciach SPL.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Myślałem o STX. Taki rowniez tani projekt na poczatek, ale o wiekszych mozliwosciach SPL.
                                    Czekamy niecierpliwi :) Większe możliwości SPL i zapewne ciut lepsze przetworniki i może być niezły cymesik. Mnie też nosi żeby coś niedrogiego sklecić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez niezniszczalny Zobacz posta

Czekamy niecierpliwi :) Większe możliwości SPL i zapewne ciut lepsze przetworniki i może być niezły cymesik. Mnie też nosi żeby coś niedrogiego sklecić :)
                                      Jeśli użyje tej samej serii głośników na plastikowym koszu (aby zachować niski koszt zakupu przetworników), to raczej o wiele lepsze nie będą. Po prostu większy głośnik daje więcej możliwości, zarówno po stronie maksymalnego SPL jak i zejścia niskich częstotliwości.

Skomentuj

Po kilku godzinach testów moim zdaniem właśnie użycie 3 warstw owaty +1 warstwa gąbki daje najlepszy efekt. To pomysł kolegi z kilku postów powyżej, sprawdził się
                                        Kolejne odsłuchy były na tanim wzmacniaczu D klasy oczywiście chińczyku z Ali 25zł bez żadnej regulowanej korekcji barwy. Jest efekt wow ale jeszcze więcej tego wow pojawiło się po podpięciu Loxije A30 i dodaniu ciut o + 1 basu i pozostawieniu barwy wysokich tonów na "0". Odsłuchy na okolo połowy do 3/4 skali głośności dają najlepsza dynamikę. Oczywiście zależy od odtwarzanych utworów. Zabieram paczki do pracy gdzie jest kilka osób żywo zainteresowanych odsłuchem i po nim bedzie decyzja czy warto zbudować samemu. Moim zdaniem werdykt jednoznaczny ...TAK...

Skomentuj

15 i 18 mcx warto wybrać.
                                          15mcx szybko kończy się mechanicznie, ale brzmi bardzo przyjemnie.
                                          18mcx ma dużo większe możliwości na basie i większą moc.
                                          A nadal nie kosztują dużo

Skomentuj

Czaruję...
                                          X