Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"ANUBISY" seta666 czyli HDS 164 NOMEX+Vifa DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a mi to na wczesniejszych szkicach kojazylo sie z obcym :P (film alien itp)

Skomentuj

set666 daj perłę a nie metalic...efekt sporo lepszy ...

wieksza głębia

Skomentuj

Zamieszczone przez set666
        . Technika w jaki sposób zostaną wykonane jeszcze nie jest na 100% wybrana ale raczej zrobię model ze styropianu potem odlew z gipsu i następnie z włókna szklanego(przestrzeń która zostanie w środku zostanie na pewno czymś wypełniona ale jeszcze nie wiem czym) i przymocowane solidnie do reszty konstrukcji.
        zrób kształt z pianki montażowej, pięknie się rzeźbi, jest lekka i ładnie przykryjesz matą z żywicą.

p.s. wcześniejszy koncept był ciekawszy niż ten kapturek.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

wiesz ale ten glosniczek trzeba bylo inaczej przykrecic heh takie moje zdanie ale to twoja konstrukcja

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
            set666 daj perłę a nie metalic...efekt sporo lepszy ...

wieksza głębia
            ale chodzi ci o czarną perłę?? zastanowie się :twisted:

Skomentuj

Zrob to natryskowo masz przecierz kompresor i pistolet !!

Skomentuj

a orientuje się ktoś ile może wyjść ta "czarna perła"?
                Rozumiem że pod nią jakiś lakier podkładowy i na nią lakier bezbarwny(chroniący i dający połysk)? Dużo trzeba mieć wprawy i czy to bardzo czasochłonne i trudne?
                W tej chwili zastanawiam się z ką wziąć fundusze na dokończenie obudowy bez lakierowania :twisted: ale jak już coś wymyśle to zabieram sie do pracy :mrgreen: ( wykończyły mnie chwilowo materiały na 10'cio metrowy interkonekt 2xRCA i 2xRCa i inne duperele)
                A bo bym zapomniał. Ten lakierek można pewnie kupić w sklepie z lakierami samochodowymi jak mniemam? Czy będzie ok jak powiem żeby nabili mi go w puszkę i z niej pomalować obudowy?

[ Dodano: 2009-02-07, 01:37 ]
                Zamieszczone przez lodowa
                Zrob to natryskowo masz przecierz kompresor i pistolet !!
                Kompresor niestety jest "chwilowo nieczynny" :cry: więc tu był by problem...

Skomentuj

ja kładłem grafitową perłę ... (zdjecia "w trkacie budowy" ze 3 strony wczesniej niz 63 strona ;p)

imho im grubsze ziarno w bazie tym bardziej mi się podoba ...

mnie to kosztowało tak:
                  -baza ok 100zł
                  - lakier ok 100zł

do tego szpachla ktorej nie licze... (najpierw z włóknem potem bez..a przed samą bazą perłową szpachla natryksowa)
                  no i kumplowi na porządną flache bo jak by nie patrzec 1 dzien szpachlowania kilka godzin drugi dzien to finalny szlif i szpachla natryskowa.... potem nastepny dzien baza... i nastepny dzien lakier....

wybrałem sobie najgrubsze ziarno jakie było i efekt jak dla mnie piorunujący ;p

nieatpliwie takie lakierowanie szczegolnie uwidacznia niedociągniecia w trakcie budowy ... powierzchnia musi byc naprawde gladziutka i rowna jak pupcia niemolwaka inaczej wszystko wychodzi .. i wsio widac..

co do czasochlonnosci i trudnosci .....jak potrafisz lakierowac dosyc dobrze to nie bedzie problemow .....
                  gorzej jak nie masz wprawy ...........imho oczywiscie bez kompresora sie nie da ....dwa ..pistoletem za "20zł" z castoramy tez bedzie bardzo ciezko ...

a wywalic 200zł za same lakiery i to spartolic ... to bez sensu

Skomentuj

Ja dopisze jeszcze do tego co kolega wyżej napisał że jak się niama wprawy w lakierowaniu natryskowym (lub też smykałki do tego) to perły niema szans poprawnie nałożyć. Swoją drogą trzeba kumać lakiery dwuskładnikowe typu "na mokro", mieć spore wyczucie samego klaru bo warstw sporo idzie...jeśli ma być głębia...a do tego jeszcze perła...może by to poszło gdyby ktoś chociaż troche matalicznymi lakierował ale bez żadnego doświadczenia to naprawde szkoda kasy na materiały. Perła jest specyficznym lakierem wymagającym nietylko doświadczenia w natrysku ale i w odpowiednim ułożeniu lakierowanych elementów. Na powierzchni poziomej jest inaczej a na pionowej inaczej, przykłądowo malując perłą błotnik auta leżący poziomo na stojaku i drzwi auta oparte pionowo na stojaku-po złożeniu różnica w odcieniu będzie widoczna z racji innego kąta nakładania jak i wpływu grawitacji przy samym nakładaniu, na pionowym "spływa" stąd inny układ lakieru.

Skomentuj

Ma ktoś może listę części do zwrotnic HDS 164 NOMEX+Vifa DX25 ?

Skomentuj

jamess8, w temacie ze zwrotami masz schemat - wypisz z niego listę części :)

Skomentuj

dobra po głębszych przemyśleniach stwierdzam że obudowy z wiórówki które wykonałem można nazwać jako "prototyp" :twisted:
                          Stwierdziłem że zrobię je od podstaw (z trochę zmienionymi wymiarami i hds'em odwrotnie) albo całkowicie z mdf(o ile uda mi się znaleźć go w przyzwoitej cenie) i z "ze zdrową ilością wkrętów :mrgreen: a nie jak to wygląda teraz) o ogólnie dokładniej.
                          Po długich poszukiwaniach znalazłem źródło w którym mam możliwość zaopatrzyć się w płytę mdf w ilości nie 6m2 ale dokładnie tyle ile potrzebuję.
                          Do wyboru mam dwie grubości:
                          19mm 34zł m2
                          30mm 40zł m2
                          teraz rodzi się pytanie czy np. dobrym pomysłem będzie zrobić całą "skrzynkę" z płyt 30mm czy np tylko przód a reszte z 19mm. A i jeszcze taka sprawa że na przód chcę dać czarny skaj(już kupiony) i jeszcze do końca nie wiem jak go najlepiej zamocować. Patrzyłem jak zrobił to Paweł S. w konstrukcji podłogowej do HDS 180 exlusive i vify Xt25 i zastanawiam się czy nie wpuścić jednego przodu z płyty 19mm do środka obudowy a drugi obić skają a potem go przykleić i docisnąć do drugiej płyty...
                          A i czy normalną frezarką da się zrobić podfrezowania pod ścięty kosz HDS'a?

Skomentuj

Jezeli nie ucierpi na tym estetyka to w sumie mozesz zrobic 30mm to jeszcze nie jakas przesada. Byle nie wyszla krowa bo potem znow bedziesz robil skrzynie nowe :P

Skomentuj

tz litraż musi być między 12 a 20 litrów i myślę nad jakimiś 15l więc nie powinna wyjść jakaś locha :twisted:

Skomentuj

Ja zrobiłem 20 litrowe skrzynki SxWxG 22x46x30 z czego jak dla mnie są za szerokie, ale na efekt końcowy trzeba jeszcze poczekać jak wykończę. Wyższe nie mogły być i głębsze ze względów technicznych, a założeniem było ok 20L.
                                Wkleje może za chwilę zdjęcia żeby pokazać.

[ Dodano: 2009-02-16, 22:32 ]

mój pełnomocnik i doradca w sprawach akustyki :grin:

Jedna obudowa służy do przechowywania pustych flaszek :grin:

Skomentuj

widzę że konstrukcja pod względem głośników podobna do mojej :mrgreen: tylko tweter inny(ale w zwrotnicy mała różnica).Mam kilka pytań w związku z tym do ciebie :mrgreen:

1.Próbowałeś je odpalić już?
                                  2. jak się sprawuje ten HDS w 20l? Ja akurat skrzynki muszę zrobić dłuższe więc mogą u mnie być niższe niż u ciebie. Zaczęłem się zastanawiać czy nie dać im jakiś 15l(na początku rozważałem 20l) i jeżeli będzie brakowało niskiego basu to dorobić subwofer...
                                  3.Nie robisz w ogóle podfrezowań pod HDS'a? bo widze że pod vifke zrobiłeś?
                                  4.jak chcesz wykończyć front? bas reflex rozumiem u dołu?:

Skomentuj

Ja robię dwie wersje tych monitorów:
                                    HDS+XT
                                    HDS+DX

Próbowałem odpalić ale na zwrotnicy innej niż docelowa i bez br. Mój pierwszy wniosek na takiej zwrotnicy ta konstrukcja jest daleko, daleko do hds180+XT. Ale jestem pewny że przy odpowiedniej zwrotnicy te głośniki są w stanie równie dobrze zagrać. Ten HDS164 nieźle pompuje
                                    Pod HDSy nie robię pod frezowań bo to trochę bez sensu a i roboty sporo.
                                    Przody raczej będą bardzo proste ewentualnie z pod frezowaniami po bokach, żeby stracić trochę na szerokości.

[ Dodano: 2009-02-16, 23:10 ]
                                    Chciałem dodać, że powoli odchodzę od subwoofera przy słuchaniu muzyki, ewentualnie załączam go jak mam ochotę zaszaleć.

Skomentuj

a co myślisz o tej płycie lepiej z 19mm i podwójny front czy z 30mm i front 2x19mm? (myślę o obudowie bez usztywnień)

Skomentuj

Jak bez usztywnień to 19mm będzie za mało.

Skomentuj

Ja zrobiłem każdą ściankę z płyty wiórowej 18mm. Grubsza płyta to najprawdopodobniej będzie sztywniej. Moją poprzednią konstrukcję zrobiłem też z płyty 18mm, ale przy głośniejszym graniu czułem drgania ścianek. Dlatego do środka nawsadzałem sporo wzmocnień i teraz jest idealnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X