i teraz nie wiem kurcze jak to zrobić :razz: bo tak jak mówiłem mam do dyspozycji płytę 19mm i 30mm mdf. różnica między nimi to 6zł na m2 więc pieniądze bardzo podobne. Front na pewno będzie podwójny tz. jedna ścianka 19mm a na nią doklejona na wikol druga obita skajem. Więc front będzie miał w sumie 36mm grubości. Czy jeżeli reszta była by z 19mm i bez usztywnień to będzie źle?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"ANUBISY" seta666 czyli HDS 164 NOMEX+Vifa DX25
Collapse
X
-
tz nawet jeśli bym robił z 30mm to przód i tak był by z 19mmx2 bo chciał bym zrobić ze skajem jak Paweł S. tutaj: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13887
Czyli jak będzie lepiej zrobić: z 19mm+ wzmocnienia czy 30mm bez wzmocnień?
ps. przepraszam za moje upierdliwe pytania :mrgreen:
Skomentuj
-
Ja bym zrobił 19mm + wzmocnienia dlatego że wydaje mi się to pewniejsze rozwiązanie( pomijając już 30 mm + wzmocnienia :grin: ), ale to tylko moje odczucie. Ale jeżeli efekt będzie taki sam jak zastosowanie grubszej ścianki bez wzmocnień to wtedy jest to tylko twój wybór.
Ostatecznie nie sądzę żeby te dwa rozwiązania znacząco wpływały na jakość dzwięku, więc pokieruj się rozsądkiem, ceną itd
Ale czasami lepiej dopłacić a mieć większy komfort psychiczny :grin:
Zamieszczone przez funiax1set666 jakie teraz planujesz zewnętrzne wymiary obudowy bo przy bokach na 30mm może być za szeroka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez set666tz ogólnie bym dał ją wyższą niż na początku.
Zastanawiam się nad takimi wymiarami:
wysokość 40cm
szerokość 22cm
długość 36cm
wychodzi w tedy litraż 16,3 l i bas reflex zmieści się na dole np.
co wy na takie wymiary?
Skomentuj
-
miałem na myśli bas reflex między głośnikami :razz: pomyłka przy pisaniu było późno :mrgreen:
ale to już nie ważne. zastanawiałem się dzisiaj w robocie nad tym jak to zrobić żeby nie było aż takie wysokie(46cm) i wszystko się elegancko zmieściło. I wymyśliłem że zrobię obudowę dla bas reflexu i wofera i na górze pierścień z mdf 30mm a w nim tweter. Żeby to lepiej pokazać zaraz rozrysuje mniej więcej i wrzucę fotkę.
I takie pytanie jeszcze czy tweter musi być zamknięty w jakieś komorze z tyłu? bo jak odpaliłem go pod zwrotnicą bez obudowy to tylko syczał, sypał piachem i cichutko niewyraźnie było słychać trochę wysokich tonów ale głównie szum. A w obudowie (tej z wiórówki) już jest wszystko cacy i elegancko gra. Jak to z tym jest?
mam nadzieje że teraz widać o co mi chodzi. Jeżeli dobrze myślę umożliwiło by to zmniejszenie wysokości kolumny
[ Dodano: 2009-02-17, 23:35 ]
tz i tak wyjdzie coś około 46cm wysokości ale jak się dobrze to obrobi to będą się wydawać niższe
Skomentuj
Skomentuj