Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"ANUBISY" seta666 czyli HDS 164 NOMEX+Vifa DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

i teraz nie wiem kurcze jak to zrobić :razz: bo tak jak mówiłem mam do dyspozycji płytę 19mm i 30mm mdf. różnica między nimi to 6zł na m2 więc pieniądze bardzo podobne. Front na pewno będzie podwójny tz. jedna ścianka 19mm a na nią doklejona na wikol druga obita skajem. Więc front będzie miał w sumie 36mm grubości. Czy jeżeli reszta była by z 19mm i bez usztywnień to będzie źle?

Skomentuj

To ja proponuje zrobić każdą ściankę 30mm. Szkoda czasu i zabawy w klejenie podwójnych ścianek.

Skomentuj

tz nawet jeśli bym robił z 30mm to przód i tak był by z 19mmx2 bo chciał bym zrobić ze skajem jak Paweł S. tutaj: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13887
        Czyli jak będzie lepiej zrobić: z 19mm+ wzmocnienia czy 30mm bez wzmocnień?
        ps. przepraszam za moje upierdliwe pytania :mrgreen:

Skomentuj

set666 jakie teraz planujesz zewnętrzne wymiary obudowy bo przy bokach na 30mm może być za szeroka.

Skomentuj

Ja bym zrobił 19mm + wzmocnienia dlatego że wydaje mi się to pewniejsze rozwiązanie( pomijając już 30 mm + wzmocnienia :grin: ), ale to tylko moje odczucie. Ale jeżeli efekt będzie taki sam jak zastosowanie grubszej ścianki bez wzmocnień to wtedy jest to tylko twój wybór.
            Ostatecznie nie sądzę żeby te dwa rozwiązania znacząco wpływały na jakość dzwięku, więc pokieruj się rozsądkiem, ceną itd
            Ale czasami lepiej dopłacić a mieć większy komfort psychiczny :grin:

Zamieszczone przez funiax1
            set666 jakie teraz planujesz zewnętrzne wymiary obudowy bo przy bokach na 30mm może być za szeroka.
            Ja zawsze ustalam wymiary zewnętrzne obudów a następnie odejmuję grubość ścianek, ewentualnie modyfikuję aby uzyskać odpowiednią objętość.

Skomentuj

tz myslalem nad jakieś 40 wysokości max, pewnie podobnie długości(albo troche krócej) i szerokości jakieś 22 cm i zawsze można podfrezować/zeszlifować po bokach żeby to jakoś wyglądało

Skomentuj

Zamieszczone przez set666
                tz myslalem nad jakieś 40 wysokości max, pewnie podobnie długości(albo troche krócej) i szerokości jakieś 22 cm i zawsze można podfrezować/zeszlifować po bokach żeby to jakoś wyglądało
                W takim wypadku (raczej) nie zmieścisz br z przodu, czyli dasz z tyłu?

Skomentuj

set666 zerżnij bude od james8, wygląda dobrze a tobie już jedna trochę nie zabardzo wyszła.

Skomentuj

musi być trochę dłuższa i niższa bo chcę uzyskać coś takiego:

i chyba zrobię ją z 30mm

Skomentuj

No to wracasz do punktu wyjścia, br obok kopułki, chyba że dasz br z tyłu.

Skomentuj

tz ogólnie bym dał ją wyższą niż na początku.
                        Zastanawiam się nad takimi wymiarami:
                        wysokość 40cm
                        szerokość 22cm
                        długość 36cm
                        wychodzi w tedy litraż 16,3 l i bas reflex zmieści się na dole np.
                        co wy na takie wymiary?

Skomentuj

BR będzie zbyt blisko dolnej ścianki, powinien być od niej odsunięty o wewnętrzny wymiar BR, dlatego u jamess8 wysokość wynosi 46cm.

Skomentuj

a może postawisz kolumnę na kolcach albo stylistycznie pasujących nóżkach i dasz br od dołu :mrgreen:

Skomentuj

a jak by się sprawdził bas reflex miedzy kolumnami? np. na środku? miał by wystarczającą odległość od wszystkich ścianek

Skomentuj

a jak by się sprawdził bas reflex miedzy kolumnami
                                Nie rozumiem tego, rozwiń wypowiedź.

Skomentuj

tz ogólnie bym dał ją wyższą niż na początku.
                                  Zastanawiam się nad takimi wymiarami:
                                  wysokość 40cm
                                  szerokość 22cm
                                  długość 36cm
                                  co wy na takie wymiary?
                                  z 22mm zrob nie z 30 i wtedy masz w srodku wiecej miejsca na br, a litraz sie o 3,4 zwiekszy...wstawisz kilka wzmocnien i w 17l sie zmiescisz

Skomentuj

miałem na myśli bas reflex między głośnikami :razz: pomyłka przy pisaniu było późno :mrgreen:
                                    ale to już nie ważne. zastanawiałem się dzisiaj w robocie nad tym jak to zrobić żeby nie było aż takie wysokie(46cm) i wszystko się elegancko zmieściło. I wymyśliłem że zrobię obudowę dla bas reflexu i wofera i na górze pierścień z mdf 30mm a w nim tweter. Żeby to lepiej pokazać zaraz rozrysuje mniej więcej i wrzucę fotkę.
                                    I takie pytanie jeszcze czy tweter musi być zamknięty w jakieś komorze z tyłu? bo jak odpaliłem go pod zwrotnicą bez obudowy to tylko syczał, sypał piachem i cichutko niewyraźnie było słychać trochę wysokich tonów ale głównie szum. A w obudowie (tej z wiórówki) już jest wszystko cacy i elegancko gra. Jak to z tym jest?

mam nadzieje że teraz widać o co mi chodzi. Jeżeli dobrze myślę umożliwiło by to zmniejszenie wysokości kolumny

[ Dodano: 2009-02-17, 23:35 ]
                                    tz i tak wyjdzie coś około 46cm wysokości ale jak się dobrze to obrobi to będą się wydawać niższe

Skomentuj

Ostatni projekt jest 10000000000000000X lepszy od tego co na początku zaprojektowales :mrgreen:

Skomentuj

dzięki :mrgreen: czyli rozumiem że takie rozwiązanie się sprawdzi?
                                        a jak z tą komora od wysokotonówki? bo jeżeli pierścień będzie z mdf30mm to schowa się w nim cała vifa(25mm) i zastanawiam się czy dać jej jeszcze jakąś przestrzeń.

Skomentuj

zastanawiam się czy dać jej jeszcze jakąś przestrzeń.
                                          Nom zeby kable tam jeszcze jakos ulozyc z 0,5cm wolnego miejsca :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X