Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy Push-Pull na 2xEL84 i ECC83 na kanał

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz lampowy Push-Pull na 2xEL84 i ECC83 na kanał

Witam,
    Od jakichś 4 lat mam w planach złożenie wzmacniacza lampowego wedle tego opisu:
    http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
    Jak wiadomo, zawsze coś innego staje na drodze, wydatki itd... Ale to nie istotne...
    Najważniejsze jest to, że udało mi się już skompletować większość najistotniejszych elementów. Zostało mi parę kondensatorów i rezystorków do wlutowania... Wszystko wydaje się być proste, ale w tym przypadku nie jest. Nie mogę tu postąpić jak z puzzlami niestety i liczyć na to, że wszystko ruszy od kopa. Jeszcze kiedy chciałem go złożyć to uczęszczałem do technikum i miałem dostęp do oscyloskopów i bardziej profesjonalnych narzędzi. Dziś już niestety tak nie jest.
    Może najpierw powiem o problemach i nie jasnościach jakie mam.
    Zacznę może od układu zasilacza.

Występują na nim 3 kondensatory. C13, C14 i C15
    W spisie elementów podane jest że mają mieć następujące wartości (spis, który dostałem z płytkami, a nie ten ze strony):
    C13-220uF/450V
    C14-220uF/450V
    C15-220uF/450V
    i potem znowu jest podane C14 o wartości 220uF/400V
    Tej podwójnej wartości elementu C14 nie rozumiałem w ogóle... Na płytce przecież nie ma dwóch C14...? Jeżeli chodzi o same kondensatory to postawiłem na to, aby wszystkie miały identyczne napięcia i na wszelki wypadek wybrałem trochę inne niż zalecane (takie po prostu miałem). Użyłem 3 kondensatorów po 330uF/450V. W końcu to zasilacz a większa pojemność powinna dać mu lepsze właściwości Mam nadzieję że się nie mylę.
    Na płytce zasilacza są 2 rezystory: R24 i R25. Z nimi będę miał większy problem. Mam je dobrać w taki sposób że po tym jak lampy się rozgrzeją (ok. 10minut), aby napięcie na +Vs wynosiło 300V...
    To jakie włożyć na początek żeby nic nie zepsuć?
    Co do samej elektroniki wzmacniacza i lamp.

Jeśli chodzi o lampy to zamiast EL84 postanowiłem użyć ich tańszych rosyjskich zamienników 6P14P. Jako że nie znam cyrylicy ani rosyjskiego, mam do kogoś prośbę żeby zerkną czy wyprowadzenia różnią się od tych ze schematu. Tutai ich noty katalogowe:

Zamiast ECC83 mam kupione 6n2p-EB. I mam takie same pytanie. Co inaczej podłączyć. Sam w necie znalazłem że 6N2P jest odpowiednikiem ECC83 - tylko ma żarzenie 6,3V między nóżkami 4 a 5
    i ekran jest na nóżce 9, więc trzeba ją trochę inaczej połączyć.
    Ale ogólnie układ wyprowadzeń systemów jest taki sam.
    Same lamy będą siedziały w procelanowch podstawkach:

Będą one zamontowane w obudowie, tak aby wyeksponować lampy, więc nie będzie problemu z zamianą wyprowadzeń. Po prostu podstawki będą na kablach podpięte do płytek wzmacniacza. Mam nadzieje że mogę tak zrobić.
    Jako transformatorów głośnikowych chcę użyć narazie starych made by Unitra

Jeżeli chodzi o elektronikę i boję się że z tym sam mogę sobie w domu nie poradzić. Chodzi mi tu głównie o sprzężenie zwrotne w tym wzmacniaczu? Ma może pomysł ktoś z was jak zrobić to najlepiej, albo może jest ktoś ze Szczecin kto by mi mógł z tym wszystkim pomóc? Ja się chętnie bym czegoś nowego nauczył
    Tutaj jeszcze parę fotek:

P.S.
    Pisałem to trochę na szybkiego i będę poprawiał. Odpowiem na wszystkie pytania jeśli coś jest nie jasno Chciałbym to po prostu złożyć

A tak w ogóle, może jeśli jest ktoś kto już to robił, to może mi pisać co mam robić po kolei.
    W przyszłym tygodniu, jak wróci mój brat dam wymiary górnej płyty aby wycieli mi taką i zrobili otwory pod podstawki, abym mógł już zacząć je montować. Wtedy też zabiorę się za to co wiem jeśli chodzi o elektronikę i lutowanie elementów. Jestem otwarty na sugestie

Jeśli chodzi o transformator zasilający jest na rdzeniu EI i będzie siedział w obudowie po zasilaczu komputerowym, a same trafa głośnikowe będą siedziały w odmalowanych puszkach po orzeszkach ziemnych Felixa , tych 150gramowych Jako że są to elementy metalowe powinny tłumić zakłócenia. Ich zdjęcia też mogę zarzucić jeśli jest taka potrzeba

W sumie też zastanawiam się nad takim rozwiązaniem aby poskładać to co umiem, zrobić obudowę, a jak już bym zrobił wszystko to co w mojej mocy wysłać go albo dać aby ktoś mi go ustawił aby po prostu grał... Jeśli będzie potrzeba to i odpłatnie, ale to ostateczność, gdyż chciałbym sie przy tym jak najwięcej nauczyć a dwa nic nie popsuć aby nie wchodzić w koszta (jednak reprezentuje biednego studenta )

Skomentuj

Po pierwsze: z tego co wiem to te trafa tg5 nadają się tylko do układu single ended!
      co do wyprowadzeń 6p14p to:
      1,6,8 nie podłączać
      2 pierwsza siatka
      3 katoda, trzecia siatka
      4,5 żarzenie
      7 anoda
      9 druga siatka

Skomentuj

kombo, tzn że nie mógłbym ich użyć?
        Ja gdzieś po prostu czytałem, dawno temu, że one mogą grać z EL84 ale nie wiedziałem że w sinle ended... A jaka to jest różnica? I co się mogło by stać, jeśli użył bym tych?
        No a jeśli nie dają te trafa rady to coś czuje że projekt wtedy musiał by zostać przesunięty na lepsze (finansowo) czasy, gdyż wiązało by się to z zakupem odpowiednich transformatorów...

Skomentuj

jest różnica w któryś z nich (tzn do se lub pp) jest szczelina chyba, w kazdym razie się różnią. A i lepiej kup podstawki do druku, jak dasz na kabelkach to potem ciężko to zamontować, chyba że dasz jakieś cienki nie-sztywne przewody. Spojrzałem też na datasheet el84 i wyprowadzenia zgadzają się z 6p14p.

Skomentuj

Z montażem jakoś dam rady... :roll:
            Tylko teraz sie zmartwiłem o te trafa głośnikowe... :???:
            Gdzieś kiedyś czytałem ze te dają rady a jak mówisz że nie to będę musiał pomyśleć o nowych... Ale to chyba jak w wakacje zarobie bo wiem ze trzeba by wtedy liczyc koło 0,2 kpln-a :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi
              Tylko teraz sie zmartwiłem o te trafa głośnikowe... :???:
              trafa sprzedaj i kup takie jak powinny być... Te trafa się nie nadają do PP

Skomentuj

http://allegro.pl/item925588185_tran...p_pp_para.html
                tu masz odpowiednie do tego celu, i jakościowo będą o niebo lepsze od tych starych tg5

Skomentuj

No to zrobie tak jak piszecie... Sprzedam te TG5-53 (więc jak ktoś je chce to na PW) ale z zakupem nowych pod ten wzmacniacz widząc cenę będę musiał się niestety wstrzymać... Nie mam 300 puki co na nowe trafa :/ Chyba projekt znowu wróci na półkę do wakacji by doczekać się nowych transformatorów. Fakt faktem tak jak csbiczek pisze, są one bardzo fajne te z "alledrogo", jeśli rozpatrywać je pod katem przenoszenia. Ale do wakacji raczej nie znajdę wolnego PLN-a...

Skomentuj

panowie a moglibyście mi napisać ile kosztują mniej więcej graty do takiego wzmacniacza?
                    z wyszczególnieniem co i za ile? oczywiście mniej więcej.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

trafa glosnikowe -250zł
                      zasilajace -100zl
                      lampy i podstawki -100zł
                      drobnica minimum 50zl
                      tak na szybkiego ale jakis zarys masz

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                        zasilajace -100zl
                        to chyba potrzeba 2 szt?
                        lampy i podstawki -100zł
                        za 6 lamp?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to chyba potrzeba 2 szt?
                          a po co? dual mono chcesz robic?
                          Zamieszczone przez lklukasz
                          za 6 lamp?
                          tak... podstawki 30zl, 4x 6p14p 60zl (po 15zl mozna kupic) i 2szt 6n2p po 6zl ostatnio kupowalem...

Skomentuj

drobnica minimum 50zl
                            patrząc na cene kondensatorów na wyższe napięcie to już taka drobnica nie jest... :/ Sam już mam prawie skompletowane wszystko, tylko wersję SE.

Nie ukrywam, że chciałem też ten projekt AVT robić, ale znajomy który mi pomaga i mnie nakierowuje odradził mi te płytki, bo są lipne, niestety nie pamiętam dokłądnie czemu.
                            Toma085 i teraz Marian ma lampke znajomego, więc oni mogą potwierdzić, że chłop się zna :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                              Nie ukrywam, że chciałem też ten projekt AVT robić, ale znajomy który mi pomaga i mnie nakierowuje odradził mi te płytki, bo są lipne, niestety nie pamiętam dokłądnie czemu.
                              pewnie jak zwykle mają jakieś błędy...

Skomentuj

pewnie jak zwykle mają jakieś błędy...
                                to szkoda bo byłby dobrym rozwiązaniem. :cry:
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dolphin123, a może dałbyś radę dowiedzieć się dokładniej jaki błędy są na tych PCB do tej lampy i czy da się jakoś to naprawić. Zacząłem wszystko na nich składać i chciałbym tak skończyć jak tylko kupie te trafa głośnikowe.

Skomentuj

Jak posuwa się projekt ?

Skomentuj

dolphin123, posunął się tyle do przodu, że sprzedałem za parę groszy te trafa, które się nie nadawały do budowy tego wzmacniacza no i teraz jestem w kropce bo mam Sahharę na koncie... w sumie to teraz jestem w trakcie sesji ale już niedługo będę miał wakacje i będę mógł iść do pracy zarobić na odpowiednie trafa - które w sumie kosztuja ponad 200 pln :/ - by złożyć ten wzmacniacz... Ale jeśli uważasz jako moder, że temat trza zamknąć bądź usunąć aby nie czekać aż zdobędę fundusze na ukończenie projektu i nie zaśmiecać forum - zrozumiem...

Skomentuj

Jimi skoro piszesz ze prace trwaja i wzmak powstanie,wiec nie ma co zamykac :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X