Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy Push-Pull na 2xEL84 i ECC83 na kanał

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    KBU 8M nie pamiętam ile amperowy...
    8A mostek. 760mA na każdą EL84 i do tego po 300mA na ECC83, więc prawie 5A cały czas obciążony jest mostek. Ma prawo się mocno grzać...

Skomentuj

KBU 8M - 8A 1000V więc mostek jest ok, ale napięcie już nie jest ok - powinno się zamykać w przedziale 6-6,6v a najlepiej by było jak by wynosiło 6,3v(mając za wysokie lub za niskie zmniejszasz żywotność lamp np.)... Podaj parametry trafa i jaką filtrację zastosowałeś...

---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post o 21:15 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      8A mostek. 760mA na każdą EL84 i do tego po 300mA na ECC83, więc prawie 5A cały czas obciążony jest mostek. Ma prawo się mocno grzać...
      No ale nie aż tak żeby radiator miał problemy z wychłodzeniem

Skomentuj

5A*2V spadku na mostku to już 10W, sporo mocy potrzebny jest ładny kawałek aluminium. Przy tych prądach lepiej zrobić mostek z diod Schottky wrośnie Ci też napięcie.

Skomentuj

Jestem Cepem... Myślałem ze jak kupowałem mostki to wszystkie takie same...
          I spojrzałem wczoraj na ten co miałem pod ręką...
          Mostek na prostowniku żarzenia to KBU 607 czyli 6A :/ A to na bank za mało... Wymienię na 8 amperowy i powinno być lepiej.
          Co do trafa to kupowałem je x lat temu. To jakiś noname z Allegro... Miało być 100W. Niby ma uzwojenie 6,3V (żarzenia)... Z tego co pamiętam to wynosiło ono 6,3V sinus bez obciążenia, a z obciążeniem spadało (nie pamiętam dokładnie do) do około 5,7V...
          Co do filtracji to układ wygląda następująco: Mostek Gretza, kondensator 25V6800uF, kondensator 25V2200uF, kondensator 100nF, kondensator 100nF, kondensator 25V2200uF, kondensator 25V6800V.
          Po przepuszczeniu przez prostownik bez obciążenia miało około 7,5V... Po podłączeniu obciążenia 5,7V.
          Ale dokładnie nie pamiętam. Jak wrócę z uczelni (idę zanieść moją mgr do recenzji) to pomierzę trafo dokładniej.

---------- Post dodany o 05:39 ---------- Poprzedni post o 05:30 ----------

Chyba ze faktycznie, zamiast wstawiać ten 8A mostek wstawić mostek na diodach Schotkego... ?

Skomentuj

Tylko kup diody Schottkyego na napięcie <=40V, te z wyższym napięciem mają wyższe napięcie przewodzenia, zbliżone do normalnej diody i zysk z 'szotków' będzie żaden.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

hooho... Nie zdążyłem doczytać newsa i kupiłem
              MBR1645
              0915A
              Nadają się?

---------- Post dodany o 12:17 ---------- Poprzedni post o 11:58 ----------

Dokładnie te:

---------- Post dodany o 15:52 ---------- Poprzedni post o 12:17 ----------

Po wymianie na te magiczne diody napięcie żarzenia pod obciążeniem 6,29V
              A co do napięcia sinus bez obciążenia to mam z tego trafa 5,9V

Skomentuj

Po wymianie na te magiczne diody napięcie żarzenia pod obciążeniem 6,29V
                Niemal idealnie

Skomentuj

Powiem szczerze! Lampa działa... Lecz niestety uruchomienie mnie przerosło... A ze studencki budżet zaczął się bardzo kurczyć, postanowiłem zamknąć temat ostatecznie oddając ją do uruchomienia profesjonaliście (pozdrowienia dla Pana Jarka z Rockmana ze szczecina)... Sam wykonałem całą budę. JEszcze będę chciał ja dopieścić (polerka frontu). Na bank będę musiał wymienić transformator zasilający na jakiegoś toroida (ten buczy), ale to jak zarobie... Może wtedy też uda się obniżyć wzmacniacz by nie wyglądał jak skrzynka dla kota W planach jeszcze włącznik na froncie i uruchomienie analogowych wskaźników wysterowania oraz wymiana potencjometru na ALPSA...
                  Co do odsłuchów, dźwięk naprawdę fajny! Jestem zadowolony z niego, mimo tego że musiał wspomóc się uruchomieniem przez kogoś innego...
                  Zdjęcia wrzucę jak aparat wróci z serwisu...

Co do konstrukcji lampowych... Widzę, że to nie jest takie proste i wymaga sporej wiedzy... Będę chciał ją poszerzyć i zrobić coś prostszego. W tych celach składam jeszcze malucha 2 x ECL82... Tego chce zrobić w 100% sam Może w przyszłości jak czas i fundusze pozwolą zabiorę się za coś bardziej skomplikowanego i lepszego

Skomentuj

potencjometru na ALPSA...
                    raczej niepotrzebny wydatek, lepiej dorzuć z 20zł i kup pasywkę albo zrób coś cyfrowego, albo po prostu kup zwykłego telpoda(czasami mają mniejszy rozrzut kanałów niż wspaniałe alpsy)...
                    Może wtedy też uda się obniżyć wzmacniacz by nie wyglądał jak skrzynka dla kota
                    koniecznie:P

Skomentuj

A może drabinkę rezystorową? Słyszałem, że mają właśnie bardzo mały rozrzut, tylko jak z ceną?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                        A może drabinkę rezystorową? Słyszałem, że mają właśnie bardzo mały rozrzut, tylko jak z ceną?
                        Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                        lepiej dorzuć z 20zł i kup pasywkę
                        o tym właśnie pisałem cena od 65zł około

Skomentuj

Aha :) Nie załapałem na początku :)

Skomentuj

Tyle, że te tanie drabinki mają kiepskie przełączniki i niestety po niedługim czasie zaczynają się trzaski przy zmianie głośności.. Najlepszym rozwiązaniem byłoby coś na wzór PVC.. :)

Skomentuj

Problem ze schematem do wzmacniacza PP na 2*EL84 i ECC83 na kanał

Witam, jestem nowy na forum.
                              Przed dwoma laty rozpocząłem budowę wzmacniacza wg. linku http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html.Mam zakupione elementy oraz porobione płytki.Niestety ww. link nie istnieje już i utraciłem schemat.Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś mi ten opis udostępni.

Skomentuj

wpisz w google jest wątek na triodzie

Skomentuj

Co to się porobiło że audiotron nie działa :???::( Ten wzmacniacz był opisywany w którymś z EdW.

Skomentuj

Mam wydrukowany opis złożenia... Podaj maila to porobię skany i Ci wyślę

Skomentuj

Jeśli ktoś potrzebuje materiałów z audiotonu to tu znajdzie coś dla siebie http://www.trioda.com/forum/viewtopi...21050&start=15

pozdrawiam

Skomentuj

Dzięki panowie odnalazłem to na triodzie.Gdy poskładam wzmacniacz to podzielę się wrażeniami.

---------- Post dodany o 07:21 ---------- Poprzedni post o 07:17 ----------

Jakby co to mój mail bogdanmiazga@yahoo.co.uk

Skomentuj

Trafa EI z doświadczenia są koszmarne w serwisowaniu, nic tak się źle nie składa jak to chyba że na kleju.
                                          Kolego polecam iść na złom, To nie żart tam się nieraz cuda trafka spotyka, nawet lampa prostownicza w stanie dobrym znalazła się w mojej kolekcji właśnie ze złomu,

Skomentuj

Czaruję...