Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy Push-Pull na 2xEL84 i ECC83 na kanał

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na razie się tym błędem nie przejmuj zbytnio, można to poprawić bez zmiany PCB.
    (Wystarczy wylutować rezystory i kondensatory w katodach lamp mocy z jednej strony i połączyć je do wspólnego punktu masy osobnym kabelkiem)
    Błąd polega na puszczeniu masy sygnałowej razem z masą stopnia mocy we wzmacniaczach lampowych nie jest to aż taka krytyczna sprawa jak tranzystorowych bo prądy są o rzędy wielkości mniejsze. No i na pewno znajdą się głośniejsze źródła brumienia niż ten błąd z którymi będziesz musiał stoczyć walkę :)

Skomentuj

Jest progres...
      Postanowiłem, że jak już robić to raz a dobrze... Właśnie zamówiłem i zapłaciłem za trafa głośnikowe i dogaduje te - mam nadzieje już PRAWIDŁOWE - płytki pod moduł wzmacniacza...
      Pozostanie drobnica i próba odpalenia (czego się najbardziej boję...), ale to jeszcze trochę do tego...

Skomentuj

Dzis przyszły nowe pcb pod wzmacniacz, czekam jeszcze na trafa...

Skomentuj

Jimi skad zamawiales pcb ?

Skomentuj

Od typa z Allegro...
            http://allegro.pl/item1183554643_ply...ed_i_inne.html

Ale trafa jeszcze nie dojechały... :/

Skomentuj

Mam już transformatorki, mam lampki i poprawione płytki. Także pozostało mi to poskładać.
              Czy jest ktoś może ze Szczecina kto ma doświadczenie w tego typu konstrukcjach i mógł by mi pomóc??

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi
                Także pozostało mi to poskładać.
                Nie tylo. Jeszcze uruchomic i pomierzyc.

Skomentuj

pegelmesser, Wiem, dlatego proszę o pomoc w tym temacie najlepiej kogoś ze Szczecina, bo dawno się już w to nie bawiłem (z 5 lat) i boję się że mogę nie dać rady

Skomentuj

Mam już nierdzewkę na obudowę w wolnej chwili muszę tylko przelutować płytki... Bo mam te poprawione... Mam tylko pytanie, czy elementy mam na tej płytce poprawionej lutować identycznie czy coś jeszcze się zmieniło oprócz prowadzeń ścieżek??

Skomentuj

BTW,
                      porównując płytki widzę różnicę w prowadzeniu masy... Na moje oko wygląda jak by były na niej (tej poprawionej) dwie masy ale bez punktu wspólnego... Nie rozumiem... Możecie mi pomóc?

---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post o 11:09 ----------

Zapytałem projektanta tego wzmacniacza, o co chodzi z tą modyfikacją PCB. Oto jego odpowiedź:
                      "Każdy projekt ma kilka wersji, tutaj akurat tak.
                      Oddzieliłem masy przedwzmacniacza i masy wzmacniacza mocy.
                      Czy to coś daje? - być może.
                      Zobacz. W każdym razie obie wersje grały porównywalnie.
                      Montuje się analogicznie, trzeba jednak sprawdzać ze schematem.
                      Masy należy połączyć z zasilaczem zgodnie ze schematem - musisz
                      pomyśleć, bo nie pamiętam już, co wtedy kombinowałem.
                      (...)"[COLOR="#696969"]

---------- Post dodany o 17:33 ---------- Poprzedni post o 17:26 ----------

Jest tu może ktoś, kto się na tym zna na lampach i by mi pomógł?? Trochę mnie to przerosło a w połączeniu z brakiem czasu (pisze magisterkę) muszę się poważnie zastanowić nad oddaniem wzmacniacza w ręce specjalisty, oczywiście za odpłatą...

Skomentuj

Nie masz czasu pomierzyć...? Zbadaj sobie punkt pracy miernikiem. Warto by dać na oscyloskop aby zbadać czy się wzmacniacz nie zbudza, ale jak trzymasz się wartości podanych mniej więcej przez autora to powinno być ok..

Skomentuj

Nie mam oscyloskopu by to zrobić... Jeśli chodzi o sprzężenie zwrotne, a na ucho to wiadomo że mi to nie wyjdzie... Wole zapłacić i mieć pewność, że ktoś mi to odpali tak, że nie będę żałować kasy na materiał...

Skomentuj

Jak będziesz w Gdańsku to oscyloskop posiadam i mogę użyczyć. No chyba, że Ci wyślę na pomiary mini 4...

Skomentuj

Miał ktoś może do czynienia z tymi transformatorami głośnikowymi http://xarchiwum.pl/transformator-gl...515413523.html
                              Zapomniałem opisu wyprowadzeń... :/

Skomentuj

Nie. Ale tam gdzie jest gruby drut podłączasz głośnik :)

Skomentuj

Już mam,
                                  Poprosiłem o tą informacje osobę ktra je dla mnie robiła
                                  Zamieszczę je tu na przyszłość, może komuś się przydadzą:
                                  A - anody

E - odczepy do przyłączenia siatek ekranujących w trybie ultralinearnym

(w trybie pentodowym lub triodowym zostawiamy niepodłączone)

+U podłączenie napięcia anodowego

W - wyjścia na głośnik
                                  "wyprowadzenie anody (A) i i odczep ultralinear (E) tej samej lampy leżą na przeciwnych połówkach karkasu"

Skomentuj

Front:

Może nie wygląda by otwory były symetrycznie ale są... Po prostu trochę zdjęcie mi obcięło bok... Otwory pod wskaźniki wycinane były na maszynie wodnej (piaskiem pod ciśnieniem, którego nośnikiem jest woda). Ręcznie takiej precyzji bym nie uzyskał. Front będzie jeszcze oczywiście wypucowany... Będzie jeszcze potencjometr głośności w przyszłości selektor wejść oraz włącznik...
                                    Koszt wycięcia 2 otworów w stali nierdzewnej o grubości 1,5mm to 20 PLN za 3 minuty p[racy maszyny...

Skomentuj

HELP!!
                                      Grzeje mi się mostek greca w układzie prostownika żarzenia!! O co chodzi? Mocno się grzeje (wrzuciłem juz na niego radiator ale słabo pomaga)... Co może być przyczyną??

Skomentuj

Za mały mostek..?

Skomentuj

Dosyć solidny jest wstawiony... KBU 8M nie pamiętam ile amperowy...
                                          Napięcie żarzenia przy obciążeniu (6 lamp) to 5,7V

Skomentuj

Czaruję...
                                          X