Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś w rodzaju Focal Utopia Scala

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś w rodzaju Focal Utopia Scala

Witam :grin:
    • Wstęp:

Sesja letnia 2010 to już historia, jest piękna letnia pogoda i więcej wolnego czasu. Dlatego chyba nadeszła pora zabrać się za coś przyjemniejszego niż tylko nauka i praca.
    Zakładam temat z myślą o zbudowaniu projektu kolumn wzorowanego na Focal Utopia Scala. Od razu zaznaczam, że będzie to próba podejścia do zbudowania kolumn 3 drożnych. Nie wiem jaki będzie finał tego przedsięwzięcia, ale mam nadzieję, że skończy się sukcesem.
    Zachęcam również w tym temacie do dyskusji na temat takiej konstrukcji, opinii, zalet, wad itd.
    • Zakres prac:

1. Budowa prototypowych surowych paczek na wzór Utopii
    2. Wstępnie zrobię pomiary i dostosuję zwrotnicę do takiego układu z głośnikami tańszymi jakie aktualnie posiadam

Jeżeli 1 i 2 punkt zakończy się sukcesem to:
    3. Zakup docelowych głośników
    4. Pomiary i zrobienie/przeprojektowanie zwrotnicy
    5. Wykończenie paczek na efekt podobny do Focala

Biorę pod uwagę takie ryzyko, że może mi się nie udać zrobienie odpowiedniej zwrotnicy dlatego będę szukał takich głośników dla których jest już zwrotnica (aby kasy nie wywalić kasy na darmo). Mam już pewien pomysł na głośniki ale nie będę na razie zdradzał, bo się może dużo zmienić.
    • Fotki (dla osób które nie znają wyglądu kolumn Focala):

Na razie jestem na etapie projektowania, określenia wymiarów, kształtów. Będę się starał w miarę postępu prac zamieszczać efekty, ale od razu uprzedzam, że całość prac zajmie sporo czasu.

Powodzenia,trzymam kciuki.Zapowiada się ciekawie.

Skomentuj

Też mi kiedyś taki pomysł chodził pogłowie, ale w wersji 2way.
      Taki projekcik wtedy strzeliłem, żeby zobaczyć jak to będzie się prezentować z pełnowymiarową wysokotonówką:

Skomentuj

z gotowymi projektami zwrotek moze byc problem z zgraniem fazowym (thx dolphin123 ) i konieczne beda pomiary

Skomentuj

Już od kilku miesięcy chodzi mi po głowie klon Utopii, ale na razie musi jeszcze troszkę poczekać :)

Skomentuj

będe tu zaglądać..... :)

Skomentuj

Aby pokazać, że jeszcze nie zrezygnowałem ze swojego planu;
              Do prób na górne pasmo użyje powszechnie znanego XT25TG.
              Powoli przycinam sobie części do obudów,

Skomentuj

jesteś pewien, że chcesz walczyć z wiórem w tak skomplikowanej konstrukcji...? ja bym inwestował w mdf, zawsze obróbka szybsza, wygodniejsza i przyjemniejsza a tutaj troszke tego będzie. Sam bedę niedługo wykonywał podobny lecz troszke bardziej skomplikowany projekt także podziele się doświadczeniami z Utopiami....

Skomentuj

Wiem że wiórówka nie jest łatwa do szlifowania. Dlatego każda część która będzie wymagała obróbki, bedzie z mdfu. Czyli tak jak na rysunku przedni panel i tylni z MDFu - przyklejane będą do płyty wiórowej. Gdybym miał w całości inwestowac w MDF to wyszło by ładne pare stówek. jestesm ciekawy twojej konstrukcji. Chociaż moja też bedzie dosyć skomplikowana. Jak bys mógł to napisz cos więcej. Chyba że załozysz też jakiś temat o swojej konstrukcji, to by było fajnie.
                  Będę się starał zrobić w miare wierną konstrukcje oryginałowi. Uwzgledniając otwór br, zeby był taki sam - na dole szczelinowy. Wielkość głośników najprawdopodobniej będzie 26cm + 18cm + wyskotonowy.
                  tutaj jest przekrój ale od utopi maestro;
                  http://focal.tchernovaudio.com/goods...20GB%20pdf.pdf

Skomentuj

4m^2 płyt, a to jeszcze nie wszystko i wystraszony pies... , nie dziwie mu się :neutral:

Skomentuj

Kilka godzin skręcania. Nie kleje na razie, tylko skręcam do przeszlifowania szlifierką taśmową i wycinania zaokrągleń po bokach - ale to robota na jutro. Obudowy robią wrażenie swoimi rozmiarami.

Przekrój Maestro Utopii:

Podoba mi się sposób strojenia w tych kolumnach, chyba trzeba będzie sporo eksperymentować żeby uzyskać odpowiednie strojenie tym sposobem.

i wystraszony pies... , nie dziwie mu się :neutral:
                      Niedługo nie będzie miał gdzie leżeć. :lol:

Skomentuj

Wybrałeś świetne głośniki, bardzo mi się podobają. Trzymam kciuki żeby projekt się udał :) Powodzenia w budowie :) Wiesz już może w jaki sposób będziesz robił wykończenie paczek ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawlo_j23
                          Wybrałeś świetne głośniki,
                          przeciez narazie wybral tylko jednego. wiec skad mozesz wiedziec ze sa swietne? :P

Skomentuj

Jeszcze nie wybrałem żadnego głośnika. XT25 ma być tylko do prób - jak głośniki się będą zachowywać w takiej konfiguracji (faza itd) oraz jako praktyka projektowania zwrotnic i pomiarów.
                            Jako docelowe głośniki to się jeszcze zastanawiam nad głośnikami z Jensena lub Cyklopa Troelsa.

Powodzenia w budowie :) Wiesz już może w jaki sposób będziesz robił wykończenie paczek ?
                            Dzięki. Końcowego efektu jeszcze nie mam ustalonego, ale na pewno będzie miły dla oka :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              Wybrałeś świetne głośniki,
                              przeciez narazie wybral tylko jednego. wiec skad mozesz wiedziec ze sa swietne? :P
                              Sorry oczywiście chodziło mi o kolumny :)

Dzięki. Końcowego efektu jeszcze nie mam ustalonego, ale na pewno będzie miły dla oka :razz:
                              Nooo to czekam z niecierpliwością :) Powodzenia !

Skomentuj

Skomentuj

Wstępne przymierzanie boków i dopasowywanie. Będę je jeszcze rozbierał do wypełnienia szczelin pianką i przyklejenia ich klejem.
                                  Niestety sklejki akurat nie było w sklepie (może i dobrze bo koszt za m^2 to ok 35zł) więc kupiłem płyty HDF za 10zł za m^2.
                                  Dolne sekcje na razie czekają, jutro się za nie zabiorę bo będę miał trochę czasu.

Na początku bałem się czy trafie z gabarytami (kształtem) i zaokrągleniami boków, ale teraz widzę że dobrze trafiłem. Jestem bardzo zadowolony.

Skomentuj

fajnie wyszło, ciekawe czy puste komory w zaokrągleniach mają wpływ na dźwięk względem nacinanego i giętego mdf'u.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Witam,tak z ciekawości jaki będzie front kolumn ("wypukły" tak jak mają te Focal-e),jeżeli tak to jaki masz pomysł na to? Pytam bo myślałem o takich skrzynkach w wersji monitor .
                                      Jak na razie wygląda ładnie ,pozdrawiam.

Skomentuj

Witam. Przód i tył będzie tak samo zaokrąglony jak w Focalach oczywiście zrobię to z MDFu, bo będzie trochę szlifowania.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X