Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś w rodzaju Focal Utopia Scala

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Mi się w tym wszystkim nie podoba idea dwóch zewnętrznych wzmacniaczy. Co innego sekcja basowa z wbudowanym wzmacniaczem. Kosztowo jakbyście nie liczyli aktywnie wyjdzie drożej. Chociażby o ten jeden wzmacniacz który jest ale równie dobrze można go sprzedać i dostać kilka stówek. A zawsze te dodatkowe pieniążki można włożyć w głośniki .
    I z tego względu odpuszczam sobie ciągle budowę aktywnej zwrotki. Z drugiej jednak strony zastanawia mnie połączenie dwóch różnych wzmacniaczy - lampowiec dla sekcji wysokotonowej i uniampa dla sekcji nisko-średniej... Ma to sens przy aktywnym podziale? Oczywiście przed tym wszystkim wspólne sterowanie głośnością i regulacja względna też. (preamp 2.2 mkula)

Nie na temat...
    Budował może ktoś filtr dolnoprzepustowy stereo na podwójnym wo, pod aktywne doły?

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
      Zacząłem tą dyskusję niechcący ale rozumiem z niej tyle ze chcecie żeby robić pasywną zwrotkę 3 way a mi chodziło o pasywne 3 way i zasilenie "wzmakiem = panelami" dołów.... cos ala XYS z mocnym dołem i 2 way na górze w monitorkach ta opcja mi się wydaje tańsza niżeli aktywne crossovery
      Moim zdaniem ta opcja nie ma większego sensu bo zbierasz wady obu rozwiązań.

Skomentuj

Albo wszystko aktywnie albo pasywnie. Trzeba sie na cos zdecydowac. Robienie zestawu 2.2 ( tak to wlasnie bedzie wygladalo ) chyba jest bez sensu. Poczytaj sobie o korzysciach z zastosowania zwrotnicy aktywnej dokladnie i rozeznaj sie, czy w jakis sposob ona rozwiazuje u Ciebie problemy, czy korzysci wynikajce z jej zastosowania uwazasz za istotne czy wrecz priorytetowe, a moze sprawi Ci tylko dodatkowe klopoty ?

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Budował może ktoś filtr dolnoprzepustowy stereo na podwójnym wo, pod aktywne doły?
          Właśnie też przymierzam się do czegoś takiego - do Alphardów w OB, o których kiedyś wspominałem. W sieci nie bardzo umiem to znaleźć - to znaczy pewnie jest tego dużo ale w związku z moją nikłą znajomością elektroniki, poszukuję jakiegoś gotowca zawierającego wzór płytki. Da się to załatwić w ten sposób, że robię dwa normalne filtry (np te wg schematu Irka) a regulację załatwiam potkiem stereo?

Ale cóż - to nie temat o tym więc jak będę się do tego mocniej przymierzał to założę osobny topic.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            I zastanawia mnie połączenie dwóch różnych wzmacniaczy - lampowiec dla sekcji wysokotonowej i uniampa dla sekcji nisko-średniej.
            Budował może ktoś filtr dolnoprzepustowy stereo na podwójnym wo, pod aktywne doły
            Zaczynając przygodę z półaktywnym systemem, też przychodziły mi do głowy takie dziwne pomysły. Jeszcze leżą na półce dwa aktywne filtry do suba z regulacjami odcięcia , fazy i poziomu czegoś tam, które miały w założeniu odcinać woofera a średnio-wysokie miały być odcinane od dołu pasywnie - bez sensu!
            Jeżeli już dzielić wzmacniacze to tylko na średnio-wysoki plus niski i aktywnie. Wzmacniacze mogą być wtedy faktycznie różne a przy podziale rzędu 250-350 Hz może dać ciekawe brzmienie.

Skomentuj

robić pasywną zwrotkę 3 way a mi chodziło o pasywne 3 way i zasilenie "wzmakiem = panelami" dołów.... cos ala XYS z mocnym dołem
              :) kurczak mała pomyłka chodziło o pasywne "2"way a nie 3

Skomentuj

Wybór jednak padł na zwykłe 3-way. Nie dlatego że uznałem że to jest lepsze rozwiązanie, ale dlatego że na obecną chwilę praktyczniejsze.
                Dzisiaj złożyłem zwrotnicę i efekt przerósł moje oczekiwania, mimo że to pierwsza wersja zwrotnicy. Od podłączenia od 20 do 22 słuchałem bez przerwy na sporej głośności. I jestem zdania że chyba żadne 2-way nie ma szans takich wrażeń dostarczyć co dobre 3 way.
                Last edited by jamess8; 06.05.2011, 21:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                  I jestem zdania że chyba żadne 2-way nie ma szans takich wrażeń dostarczyć co dobre 3 way.
                  Też jestem tego zdania. Można ulepszać w nieskończoność kolumnę 2 drożna ale w pewnych aspektach zawsze ustąpi 3 drożnej. W ogóle koncepcje 3 drożną uważam za najbardziej optymalną bo 4 czy więcej dróg to już przerost formy nad treścią.

Jakie głośniki będą ostatecznie?

Skomentuj

Jakie głośniki będą ostatecznie?
                    Niskotonowy: Seas L26RFX/P
                    Średniotonowy: jakiś magnezowy Seas - ale boję się trochę rezonansów - wolałbym jakąś prostszą zwrotnicę zastosować.
                    Wysokie: tego jeszcze nie wiem, ale coś podobnej klasy jak Seas Excel lub SS.

Ale zanim na wszystko uzbieram to chyba będzie rok 2012

Różnica jaką widzę w 3-wayu to dużo większa skala dźwięku, dynamika, czystość i wyrazistość wysokich średnich i niskich. Ogólnie dźwięk całościowo bez porównania lepszy od 2 way i bardziej realistyczny. Dźwięk jakichś trąbek czy jakiś takich instrumentów to bajka.

Skomentuj

Witam ponownie po krótkiej nieobecności:)
                      Niestety nie miałem czasu ostatnio odwiedzać diyaudio, ale teraz mam znowu więcej wolnego i zaczynam dalej walczyć.
                      Dzisiaj bawiłem się z wytłumieniem głośnika średniotonowego:

Pomiar ze zwrotnicą nearfield z wytłumioną obudową i bez wytłumienia. Zastosowałem 2 rodzaje materiału tłumiącego. W tym z wytłumieniem widać łagodniejsze odfiltrowanie niskich różnica 8uF (60 i 52uF)

Skomentuj

Frezowanie przodów modułów wysoko tonowych:

Skomentuj

jak dalsze prace?

Skomentuj

Zamieszczone przez 1grzecho Zobacz posta
                            jak dalsze prace?
                            Na razie testuję różne rodzaje zwrotnic. Planuję wyjazd na wakacje, więc zakup głośników trochę znowu się odwlecze. Poza zabawą ze zwrotnicami można powiedzieć, że nic nowego się nie dzieje. Mogę jedynie przedstawić tutaj moje dotychczasowe wyniki prac ze zwrotnicami w tej konstrukcji i moje wnioski :)

---------- Post dodany o 09:40 ---------- Poprzedni post o 09:05 ----------

Dotychczasowy wygląd. Żeby obrócić zdjęcie trzeba na nie kliknąć i potem na otwartej stronie jest taka możliwość. Nie wiem czemu tak wyszło.
                            Last edited by jamess8; 15.08.2011, 08:12.

Skomentuj

Niezły klocek . Jak ten seas się spisuje?

Skomentuj

Niezły klocek . Jak ten seas się spisuje?
                                Ja jestem zadowolony. Od kiedy je używam w 3 drogach to nie pamiętam kiedy ostatnio załączyłem subwoofer - nie mam potrzeby go włączać.
                                Głośniki grają z pełną kulturą. Nie ma żadnych dudnień, podbarwień, rezonansów jakiegoś zakresu mimo że grają w 12m^2.
                                Na początku martwiłem się tym, że symulacje wskazywały na duże wychylenia membrany. Ale w praktyce nie ma się czym martwić. Mam w miarę mocną Yamahę AX-700 i przy bardzo głośnym graniu nie ma obaw o jakiekolwiek uszkodzenie głośników.
                                Super brzmią jakieś perkusje, bębny itd. o wiele lepiej od moich poprzednich 2-way + subwoofer. Ja jestem bardzo zadowolony z tych głośników.
                                Oczywiście dużo też zależy od zwrotnicy, bo moja pierwsza wersja do końca nie była zgrana (niskotonowy/średnio tonowy) i brakowało troszkę wyższego basu, przy obecnej jest dużo lepiej.

Skomentuj

Dzisiaj do samego wieczora będę bardzo zajęty. Upolowałem parkę W18EX001 za połowę ceny:) :
                                  To jest już krok milowy w moim projekcie.

Skomentuj

Widze, ze kupiles te seasy z tego forum CA, co koles sprzedawal przez kilka miesiecy ?

Skomentuj

A co nie opłacało się?

Skomentuj

Oplacalo sie, tylko zastanawia mnie fakt, dlaczego nikt przez tak dlugi okres czasu ich nie wykupil....

Skomentuj

Ostatnio widziałem Seasy W15Cy na allegro i też tylko jedna osoba je licytowała i kupiła za 700zł. Może ludzie obawiają się za taką kasę kupowac używane głośniki.

---------- Post dodany o 22:47 ---------- Poprzedni post o 22:44 ----------

Wstawiłem je zamiast HDS164 na tej samej zwrotnicy, czyli zwykły drugi rząd żeby odciąć górne pasmo, a tak grają pięknie. Ale zwrotnice trzeba kompletnie przeprojektować.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X