Kółka są ze względu na ciężar całej konstrukcji. To jest naprawdę duża ulga kiedy nie trzeba tego nosić. A często są i będą przemieszczane: ze względu na pomiary, szlifowanie itd. Same cokoły warzą ok. 10kg (2 sztuki) jak nie lepiej (38mm grubości). A całej konstrukcji nie jestem w stanie przenieść z powodu ich gabarytów.
Na razie jeszcze nie podjąłem decyzji jaka będzie reszta głośników, ale skłaniałbym się raczej do znanych Seasów czy Scan Speaków, bo ciężko mi się przekonać do czegoś co niewiele osób ma.
Nie bedziesz robil wybrzuszenia na froncie jak w orginalnych kolumnach?
Mam już wycięty MDF na przody, czeka tylko na frezowanie zaokrągleń. Zanim jednak zacznę je frezować muszę mieć wszystkie głośniki -> najpierw otwory na głośniki -> potem zaokrąglenia.
---------- Post dodany o 16:34 ---------- Poprzedni post o 06:23 ----------
Największym wyzwaniem w tej konstrukcji zawsze było dla mnie jak zrobić regulację pochylenia sekcji średniotonowej i wysokotonowej. I tak właśnie mnie dzisiaj oświeciło i wymyśliłem całkiem proste rozwiązanie. Ale więcej o tym w odpowiednim czasie.
Niestety, ale przyszedł czas na powiększenie obudowy. No ale jak konstrukcja ma być dopracowana to trzeba się poświęcić:
Ale przynajmniej teraz mam większe możliwości przy wzmacnianiu konstrukcji.
Kolejna sesja zakończona i można trochę przyspieszyć z pracami:
Trochę widoku na bałagan:
Wzmocnienia już są zrobione, strojenie już wstępnie dobrane. Troszkę za wysokie ale się jeszcze trochę obniży.
Konstrukcja powoli zaczyna nabierać urody :)
Jeszcze dopieszczę obudowy, cokoły i będę frezować przody. W stanie surowym pozostaną dopóki nie zdobędę wszystkich głośników i nie zrobię przynajmniej wstępnej zwrotnicy.
Specjalnie nie chciałem dawać, żeby nie zapeszać, bo po dorobieniu przodów i dopracowaniu szczegółów dużo się jeszcze zmieni w wyglądzie kolumn.
Na zdjęciu jest tylko jedna "warstwa" cokoła. Jedna jest odkręcona na razie, ale ona nie zmienienia wysokości kolumn. Całość ma coś ok. 120cm wysokości
Powoli, ale do przodu. HDS164 i XT na razie zastępują docelowe głośniki - więc nie ma się co nimi sugerować.
Dzisiaj 8 godzin przesiedziałem w piwnicy i frezowałem przody. Może za ok. 2, 3 miesiące kolumny będą przygotowane do wykończenia:) No, ale jak się już do tej pory tyle namęczyłem, to wszystko musi być idealnie dopracowane, żeby nie było żadnych niedoróbek.
Dla tej konstrukcji docelową zwrotnicę zrobię jak będę miał wszystkie głośniki. Na razie zrobię zwrotnicę dla tych głośników co mam. No i ktoś prosił o pomiary do H16 i HX16, to też jak będę miał trochę czasu to pomierzę, ale to już w innym temacie.
jamess8 pomyśl o wykończeniu tych kolumn laminatem HPL, po pierwsze na tej obudowie będzie to bardzo dobrze wyglądać a po drugie masz sporo szpachli i widocznych łączeń i miał byś pewność że z czasem nie wyjdą jakieś bąble czy klawiszowanie z pod forniru czy lakieru.
funiax1 dzięki za pomysł. W twoich kolumnach bardzo podoba mi się struktura jaką daje ta żywica i też się nad nią zastanawiałem, ale może z tym laminatem będzie lepiej...
---------- Post dodany o 06:07 ---------- Poprzedni post o 05:59 ----------
Widze jamess8 ze frontami jak w oryginale moze byc... :)
No już czasami mnie zniechęcenie brało jak coś szło nie po mojej myśli, ale postanowiłem się nie śpieszyć, a projekt skończyć jak sobie założyłem na początku.
Opracowałem pierwszą wersję zwrotnicy z głośnikami próbnymi. To jest wersja wstępna, symulacja zwrotnicy która na pewno się jeszcze zmieni. Ale od tego zacznę odsłuchy.
Dziura na 6-8kHz spowodowana jest brakiem pod frezowania na wysokotonowym. Fazy wstępnie są zgrane, żeby średniotonowy z wysokotonowym zgrać to raczej większego problemu nie ma. Najgorzej jest niskotonowy i średniotonowy, gdzie dokładność pomiaru zostawia wiele do życzenia.
Rezonans aluminiowej membrany dopiero udało się wyciąć 3rzędem + równolegle 0,12mH i 10uF. Podział ok. 350Hz. Głośnik ma bardzo duży potencjał, do tej pory napędzane aktywnie panelem Irka nawet przy wysokim cięciu i bardzo dużej głośności nie dudnią i nie buczą chyba dzięki bardzo zrównoważonej charakterystyce.
Skomentuj