Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś w rodzaju Focal Utopia Scala

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    wolałbym morele te co ma Yoshi w kolumnach
    Też bym wolał Morele i bym je kupił gdyby były dostępne w Polsce. Miałem kupić Seasy ale bym się na nie nie doczekał chyba. A SS podobno i tak są lepsze od Seasów.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    a to twoje były?
    Yoshi mi je polecał. Oczywiście na coś musiałem się zdecydować. Różnica jest i tak spora do XT, a na razie je mam na byle jakiej zwrotnicy bez pomiarów.

Skomentuj

Illuminator jest bardziej uniwersalny od morela. Można go łatwiej zaaplikować w sposób który da różne brzmienia. Fajnie też się go "zazwrotkowuje". Przy morelu jest troche mniejsze pole do manewru .

Skomentuj

Slyszalem te SSy na audioshow i mi sie podobaly. Graly lepiej niz ich miekkie wersje.
        I bardzo dobrze, ze nie zdecydowales sie na morele, bys ich po prostu nie zgral z Excelem seasa.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
          I bardzo dobrze, ze nie zdecydowales sie na morele, bys ich po prostu nie zgral z Excelem seasa

Haha , zgrałem juz dwa takie zestawy (licząc swój)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Haha , zgrałem juz dwa takie zestawy (licząc swój)
            Ja uwazam, ze laczenie chlodnej prezentacji srednicy woofera z ciepla od tweetera powoduje tylko niesmak w dzwieku. Czuje sie wtedy jakby woofer odstawal jakosciowo i byl wybrakowany. Doskonale to bylo slychac jak laczylem mojego zapha z hiquphonem(to jest prezentacja morela ale bardziej chlodna). Moze to bylo spowodowane roznica w klasie glosnikow, nie wiem, a moze to kwestia upodoban ?

Skomentuj

Ja mam dokładnie odwrotne zdanie, lepiej łączyć metal z jedwabem. Widać mamy inne doświadczenia lub gusta.

Połaczenie metalowego lub twardego węglowego (o podobnym charakterze do metalowych) woofera z jedwabna kopułka daje doskonałe rezultaty. Sprawdzałem to juz wielokrotnie. 3 konstrukcje na visatonach AL, 3 na seasach excelach, na aurumie (naprawde twarda i sztywna wędlowa), pewnie coś jeszcze by sie znalazło ale nie pamietam. Wszystko łaczone z miękkimi kopułkami :).

Własnie dzięki ociepleniu brzmienia daje to pewnego rodzaju równowage ogólną. Połączenie dwóch metalowych głośników, szczególnie z charakterystycznymi naleciałościami metalowych kopułek, daje troche przesadne brzmienie. Robiłem też całkiem metalowe zestawy np na dytonie RS lub visatonie i to też ładnie grało no ale jakoś nie wiem, nie przemawia to do mnie tak jak mieszany materiałowo zestaw.
              Mówie tu oczywiście lekko przejaskrawionym językiem o różnicach brzmieniowych. Miękkie kopułki chyba też lepiej znoszą niższe podziały, co się przydaje przy metalowych wooferach . Akurat w tym temacie morel supreme był idealny do excela. Ten illuminator tez jest niezły bo mechanicznie ma ladny skok, chociaż liniowy móbły mieć ciut większy ale ogólnie głośnik jest idealny na niskie podziały. Samo wypełnienie niskiego pasma które słychać w szumie podczas pomiaru daje wrażenie, że nie mierzy sie kopułki a jakąś szerokopasmówke :) .

Zresztą on też jest tekstylny hehehe .

Skomentuj

Pamiętam jak miałem kepa i morela - bardzo mi to pasowało po mimo nie do końca prawidłowej zwrotnicy. Natomiast wcześniej chłodniejszą xt19, gdzie była dobra zwrotka, charakter był za surowy. Cały czas powtarzam, że osobiście najbardziej pasowałby mi zestaw na ac130 czy al130 i na górze morel lub usher t9950. Ale to plan na następny rok...

Skomentuj

Ja nie napisalem, ze np laczenie cieplego woofera z chlodna kopulka da pozytyny dzwiek, tutaj jest wrecz odwrotnie i nigdy nie powinno sie tak mieszac. Natomiast odwrotne polaczenie jest takim rozwiazaniem bardziej uniwersalnym no i wszechstronnym. W pewnym sensie kopulka przykrywa braki woofera na srednicy ale kosztem zgrania ogolnego. Ja jednak bardziej widze rozwiazanie, gdzie cala prezentacja dzwieku jest jednolita.

Skomentuj

Wszystko to o czym piszemy jest kwestią gustu.

PS. Wracamy do tematu, bo trochę zboczyliśmy z toru...

Skomentuj

Żeby nie zapeszać na razie, puki są w trakcie "obróbki", zamieszczam zdjęcie małego formatu obudów:

Nie dopatrujcie się jakiś niedoróbek, bo to dopiero próbne szpachlowanie. Nie będzie kompromisów

Trochę obawiałem się szpachlówki samochodowej, ale się przełamałem i doszedłem do wniosku że to jest to czego potrzebowałem. Teraz idzie w miarę trwale i dokładnie przygotować powierzchnię pod lakierowanie w domowych czy piwnicznych warunkach. Jedynie wkurza mnie smród jaki się unosi w powietrzu

Korzystając, że mam kolumny rozebrane i przygotowuję je do lakierowania (może za 1 lub 2 miesiące będę gotowe do lakierowania ) zrobiłem małą sesję głośników.

Last edited by jamess8; 03.04.2012, 20:44.

Skomentuj

Pomiar XT25TG i R3004/6620. Charakterystyka (prawie taka sama), a dźwięk inny... Różnice w charakterystyce są pewnie niewielkie i kształtowane w dużym stopniu przez obudowę, a pomiary robione w innych warunkach.

Jeżeli chodzi o charakterystykę to XT25 ma wyjątkowo gładką charakterystykę w stosunku do ceny:). Gładka jak pupa niemowlaka:)

Last edited by jamess8; 29.05.2012, 19:50.

Skomentuj

Nie na temat...

Staryy co Ty tam wiesz, zaraz przyjdzie arwas i Ci powie, że cena zlasowała Ci mózg i te tweetery niczym sie nie różnią i zwyczajnie przepłaciłeś haha.

Jak tam, kiedy pierwsze odsłuchy całości ?

Skomentuj

[offtopic]

Słucham cały czas na nich, już wstępną konstrukcje zwrotnicy mam tylko dostrajam z jakimi wartościami najlepiej gra. Charakterystyka się mieści w zakresie 2dB, chociaż nie na tym mi zależy. Wiem już mniej więcej do jakiego brzmienia dążę. Podział R3004 i W18 będzie w okolicach 2kHz. Pierwsza cewka na W18 będzie najprawdopodobniej 1,5mH- czyli całkiem spora. Korzystając że rodzice wyjechali, wczoraj zrobiłem trochę dokładniejsze pomiary. Wyglądają teraz już w miarę przejrzyście.
                            Wszystko się odbywa niezwykle powoli, bo przy zwrotnicy grzebałem średnio raz na dwa tygodnie chyba, ostatnio trochę więcej majstruję przy zwrotnicy. Nie śpieszy mi się z całkowitym zakończeniem konstrukcji. Ciągle się też uczę i poznaję tajniki dobrego brzmienia:) Ciężko też mi się przełamać, żeby rozebrać kolumny do wykończenia, bo nie jestem w stanie tak długo wytrzymać bez słuchania ich:) Już dwa razy próbowałem i po 3-4 dniach z powrotem je złożyłem nie wykończone
                            Last edited by jamess8; 30.05.2012, 13:41.

Skomentuj

z wyżej pokazany pomiar jest sporo zakłamany.
                              Widać dwie spore górki, które (w moim przypadku) były spowodowane odbiciami od statywu mikrofonu oraz odbiciami od stołka na którym stała kolumna.
                              Że są to odbicia potwierdza to fakt symetrii w danym zakresie częstotliwościowym charakterystyk dwóch różnych głośników.
                              górka na 1k 2k 5kHz.

Skomentuj

Masz rację, dlatego wspomniałem że są one kształtowane przez obudowy, no i oczywiście odbicia:)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Nie na temat...

Staryy co Ty tam wiesz, zaraz przyjdzie arwas i Ci powie, że cena zlasowała Ci mózg i te tweetery niczym sie nie różnią i zwyczajnie przepłaciłeś haha.

Róznią się! Yosi nie lasuj tak :) ten tańszy brzmi duzo lepiej, choć też lipnie z powodu wysokich thd. A jesli chodzi o lasowanie to zmiana nazwy z Vifa na ScanSpeak od razu podniosła wartosć brzmieniowa o 20% co znalazło odzwierciedlenie w cenie oczywiście - hahaha

No proszę. na tych wykresach widać to o co ostatnio wojuje z Pogromcą Mitów. Sa gładkie. U mnie jak mierze to się w dole pasma robi taka "poducha" na charakterystyce, to samo ma PM mimo że pomiary producenta wypadają równo.
                                  http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1818.html
                                  http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1930.html

I własnie pytanie w związku z tym - czym, jak i w jakich warunkach robiłeś pomiar ? Odbicia od podstawy moga spowodować wzniesienie przebiegu spl ponad watrtość średnią zmierzona przez producenta?
                                  Last edited by arwas; 30.05.2012, 18:07.

Skomentuj

Można by pomyśleć, że konstrukcja już prawie poszła w zapomnienie. A jednak prace nad konstrukcją powoli, ale idą do przodu. Żeby przygotować sam jeden dolny segment dla głośnika niskotonowego do lakierowania zajęło mi ok tygodnia codziennie po parę godzin. Prawie, że syzyfowa praca:) Ale zaczyna to jakoś wyglądać w końcu.

Na zdjęciach środkowy segment na głośnik wysoko tonowy. Ta biała powierzania HDFu będzie przeszlifowana bo ma taką drobną strukturę.

Skomentuj

Miło wiedzieć, że prace postępują. Z dwóch wątków które śledzę z emocjami, ten widać że zmierza ku końcowi. Dla porównania marko3t już ponad 5lat zmaga się z wizją Avalon Isis http://www.audiostereo.pl/isis-marko3t_33886.html
                                      Mam nadzieje, że kiedyś skorzystam z twojego doświadczenia przy budowie i skonstruuje własne wymarzone Utopia Scala.
                                      Wiem, pewnie nie chcesz niczego obiecywać ale czy szykujesz się z finałem budowy na Boże Narodzenie?

Skomentuj

Ooo, ja się z Isisem nie zmagam. W mojej wolnej chwili dostąpi zaszczytu......i ją ukończe;-)

Pozdrawiam z Myślenic

Skomentuj

Zamieszczone przez andreas88 Zobacz posta
                                          Z dwóch wątków które śledzę z emocjami, ten widać że zmierza ku końcowi. Dla porównania marko3t już ponad 5lat zmaga się z wizją Avalon Isis http://www.audiostereo.pl/isis-marko3t_33886.html
                                          Ja już się zmagam 2 lata z konstrukcją, ale u mnie to już kwestia tylko wykończenia. Powiem prosto na czym polega problem. Mieszkam w bloku i mam do wyboru wykańczać na balkonie albo w piwnicy. Obydwa rozwiązania są bardzo kiepskie. Dlatego jak jest możliwość to wyjeżdżam w pewne miejsce:) gdzie rodzice mają działkę, 100km od mojego miasta i tam na łące w górach:) i na świeżym powietrzu mogę w komfortowo pracować. A że jest to prawie 100km drogi to muszę wyczekać na okazję pojechania tam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X