Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś w rodzaju Focal Utopia Scala

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ścianki jeszcze przed klejeniem tylko na wkrętach.

Skomentuj

jamess8, wygląda świetnie, mam tylko pytanie czy robiłeś sobie jakiś rys. techniczny? jaki przyjąłeś promień zaokrąglenia no i jak przycinałeś te zaokrąglenia?

Skomentuj

Część wymiarów wziąłem z projektu Cyclopa Troelsa. Trochę pobawiłem się w AutoCadzie, a potem zrobiłem wzór przekroju 1:1 i potem już tylko wycinałem wyrzynarką. Wiem że trochę mało profesjonalnie, ale frezarkę dopiero zakupie w niedalekiej przyszłości. Ale frezy pod głośniki już na pewno zrobię frezarką.

Skomentuj

Wygląda to rewelacyjnie :] jeśli tak dalej będzie to kolumny będą super zrobione :) Powodzenia w dalszych modach :)

P.S masz piłę którą docinasz min. płyty mdf na boki? Ja mam piłę która nie ma niby luzów na wale ale tarcza dostaje dziwnych wibracji i nie wiem czy to wina kiepskiej tarczy czy całej piły :P

Skomentuj

Jak dla mnie troszkę szerokie, chyba że zdjęcie jest kijowo zrobione. Ciekaw jestem finału

Skomentuj

Im szersze, tym lepiej dla tweetera :)

Projekt wydaje sie idealny do glosnikow SBacoustic i na tych przetwornikach bym sie skoncentrowal przy wyborze ( oczywiscie jesli budzet pozwoli )

Skomentuj

Zapowiada się coraz lepiej widać nie siedzisz tylko pracujesz
                Spoglądam tak i no muszę o to zapytać :
                Czy największa część kolumny czyli ta dla niskotonowca ma taką sama długość na froncie jak i z tyłu ? (wysokość) bo według twoich zdjęć to nie jest tak a według kolumn Focal`a - jest, dopiero na nogach się chyli w tył...

Następne pytanie czy będziesz robił tak jak w oryginale - lekko odstające obrzeża na bokach...

i kolejne :) czy pamiętasz o tym że na froncie też są odstępy miedzy częściami kolumny ?

i ostatnie kiedy planowo finish ?

pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                  Czy największa część kolumny czyli ta dla niskotonowca ma taką sama długość na froncie jak i z tyłu ?
                  Ma taką samą, na zdjęciu tego nie widać, ale z przodu podstawiłem pod kolumną kawałek styropianu - tak jak dla sekcji średnio-tonowej i wysoko-tonowej

Następne pytanie czy będziesz robił tak jak w oryginale - lekko odstające obrzeża na bokach...
                  Tak

i kolejne :) czy pamiętasz o tym że na froncie też są odstępy miedzy częściami kolumny ?
                  To będzie po części wymuszone przez pod frezowania przednich części.

i ostatnie kiedy planowo finish ?
                  Raczej nie w tym roku, dlatego, że chciałbym nazbierać na jakieś przyzwoite głośniki. A pośpiech to raczej zły doradca :wink:

Już myśląc w sklepie o piance niskorozprężnej, jakimś cudem kupiłem zwykłą :neutral: I teraz muszę kombinować...

Mam prace magisterską związaną z wprowadzeniem na rynek kolumn głośnikowych - chodzi o projekt, bo mam kierunek zarządzanie projektami - jak to czasami idzie znaleźć wspólną część obowiązków pokrywających się z hobby :grin:

Skomentuj

To będzie po części wymuszone przez pod frezowania przednich części.
                    frezy jak frezy chodź w sumie ich też nie widzę w oryginale na froncie miedzy częściami ale mi chodziło o odstępy na moje oko to z 5mm, jak nie więcej....
                    http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...ed=0CDIQ9QEwCQ

PS ale tam kurzu musi włazić (i weź to później czyść ...)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                      chodziło o odstępy na moje oko to z 5mm, jak nie więcej....
                      W sumie to nie wiem jeszcze czy tak zrobię - wyjdzie w praniu :smile:
                      Tam też jest mechanizm do regulowania pochylenia części, to też będzie wyzwanie, chyba że zrobię stałe kąty.
                      Ogólnie jest kilka trudniejszych rozwiązań w tej konstrukcji.

Skomentuj

I jak tam, ruszyło się coś z budową :> Jestem ciekaw jak idzie :)

Skomentuj

Ostatnie dwa tygodnie prace stoją bo byłem na wakacjach. Wcześniej czekałem chyba z 3 tygodnie na MDF bo nie mieli w Obi. Boki kolumn tak wstępnie mam zaszpachlowane pod lakierowanie. Czekam teraz na frezarkę żeby zrobić przody i tyły. Będę chciał je wykończyć czerwonym lakierem po bokach i czarnym z przodu coś w tym stylu:

Ogólnie mnóstwo roboty jest z tą konstrukcją, kupę materiałów i kasy trzeba wydać na same obudowy.

Skomentuj

Najgorsze właśnie czekać na coś :]

W tym lakierowaniu wyglądają rewelacyjnie mimo, że nie lubię lakierowanych kolumn. Jak uda Ci się je tak zrobić to będę pod wielkim wrażeniem :) Działaj działaj i wrzucaj foty :)

Skomentuj

jamess8,

Lakier, to nie będzie skóry na froncie? :wink: Taki żarcik.

Skomentuj

Aktualnie pracuję nad frezowaniem tyłów. Na obrazku to jest ta część całkiem z tyłu z MDFu:

A tu poglądowy przekrój w kolorze żółtym:

Dużo pracy miałem, żeby zrobić oprzyrządowanie pomocnicze do frezarki, aby uzyskać taki przekrój. Teraz już tylko czekam na jakiś wolny dzień na frezowanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T
                                  Lakier, to nie będzie skóry na froncie? :wink: Taki żarcik.
                                  Nie wiem czy go zrozumiałem, chodzi o skórkę pomarańczy...?

Taka ciekawostka: na całość skrzynek poszło tyle płyt, że pokryły by mały pokój.
                                  Dokładnie to trochę ponad 9m^2. Chodzi o wiórówkę, MDF i HDF

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                                    Nie wiem czy go zrozumiałem, chodzi o skórkę pomarańczy...?
                                    O skórę jak w Sonus Faber bo ostatnio pełno tego.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Dokładnie o to mi chodziło, bo faktycznie gdzie się nie pokaże jakaś nowa konstrukcja, to tak na 80- 90% ekoskóra na froncie.

Skomentuj

Frezowanie tylnych części, tylko dolnych zajęło 8 godzin. A muszę jeszcze je oszlifować.

Skomentuj

Jak by ktoś był ciekawy jak zrobiłem zaokrąglenie tyłów frezarką to przygotowałem taki rysuneczek. To ustrojstwo działa na zasadzie kołyski :wink: .

Jak ktoś chce wiedzieć jak wygląda w rzeczywistości to mogę wkleić zdjęcie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X