jamess8, wygląda świetnie, mam tylko pytanie czy robiłeś sobie jakiś rys. techniczny? jaki przyjąłeś promień zaokrąglenia no i jak przycinałeś te zaokrąglenia?
Część wymiarów wziąłem z projektu Cyclopa Troelsa. Trochę pobawiłem się w AutoCadzie, a potem zrobiłem wzór przekroju 1:1 i potem już tylko wycinałem wyrzynarką. Wiem że trochę mało profesjonalnie, ale frezarkę dopiero zakupie w niedalekiej przyszłości. Ale frezy pod głośniki już na pewno zrobię frezarką.
Wygląda to rewelacyjnie :] jeśli tak dalej będzie to kolumny będą super zrobione :) Powodzenia w dalszych modach :)
P.S masz piłę którą docinasz min. płyty mdf na boki? Ja mam piłę która nie ma niby luzów na wale ale tarcza dostaje dziwnych wibracji i nie wiem czy to wina kiepskiej tarczy czy całej piły :P
Zapowiada się coraz lepiej widać nie siedzisz tylko pracujesz
Spoglądam tak i no muszę o to zapytać :
Czy największa część kolumny czyli ta dla niskotonowca ma taką sama długość na froncie jak i z tyłu ? (wysokość) bo według twoich zdjęć to nie jest tak a według kolumn Focal`a - jest, dopiero na nogach się chyli w tył...
Następne pytanie czy będziesz robił tak jak w oryginale - lekko odstające obrzeża na bokach...
i kolejne :) czy pamiętasz o tym że na froncie też są odstępy miedzy częściami kolumny ?
Czy największa część kolumny czyli ta dla niskotonowca ma taką sama długość na froncie jak i z tyłu ?
Ma taką samą, na zdjęciu tego nie widać, ale z przodu podstawiłem pod kolumną kawałek styropianu - tak jak dla sekcji średnio-tonowej i wysoko-tonowej
Następne pytanie czy będziesz robił tak jak w oryginale - lekko odstające obrzeża na bokach...
Tak
i kolejne :) czy pamiętasz o tym że na froncie też są odstępy miedzy częściami kolumny ?
To będzie po części wymuszone przez pod frezowania przednich części.
i ostatnie kiedy planowo finish ?
Raczej nie w tym roku, dlatego, że chciałbym nazbierać na jakieś przyzwoite głośniki. A pośpiech to raczej zły doradca :wink:
Już myśląc w sklepie o piance niskorozprężnej, jakimś cudem kupiłem zwykłą :neutral: I teraz muszę kombinować...
Mam prace magisterską związaną z wprowadzeniem na rynek kolumn głośnikowych - chodzi o projekt, bo mam kierunek zarządzanie projektami - jak to czasami idzie znaleźć wspólną część obowiązków pokrywających się z hobby :grin:
chodziło o odstępy na moje oko to z 5mm, jak nie więcej....
W sumie to nie wiem jeszcze czy tak zrobię - wyjdzie w praniu :smile:
Tam też jest mechanizm do regulowania pochylenia części, to też będzie wyzwanie, chyba że zrobię stałe kąty.
Ogólnie jest kilka trudniejszych rozwiązań w tej konstrukcji.
Ostatnie dwa tygodnie prace stoją bo byłem na wakacjach. Wcześniej czekałem chyba z 3 tygodnie na MDF bo nie mieli w Obi. Boki kolumn tak wstępnie mam zaszpachlowane pod lakierowanie. Czekam teraz na frezarkę żeby zrobić przody i tyły. Będę chciał je wykończyć czerwonym lakierem po bokach i czarnym z przodu coś w tym stylu:
Ogólnie mnóstwo roboty jest z tą konstrukcją, kupę materiałów i kasy trzeba wydać na same obudowy.
W tym lakierowaniu wyglądają rewelacyjnie mimo, że nie lubię lakierowanych kolumn. Jak uda Ci się je tak zrobić to będę pod wielkim wrażeniem :) Działaj działaj i wrzucaj foty :)
Aktualnie pracuję nad frezowaniem tyłów. Na obrazku to jest ta część całkiem z tyłu z MDFu:
A tu poglądowy przekrój w kolorze żółtym:
Dużo pracy miałem, żeby zrobić oprzyrządowanie pomocnicze do frezarki, aby uzyskać taki przekrój. Teraz już tylko czekam na jakiś wolny dzień na frezowanie.
Jak by ktoś był ciekawy jak zrobiłem zaokrąglenie tyłów frezarką to przygotowałem taki rysuneczek. To ustrojstwo działa na zasadzie kołyski :wink: .
Jak ktoś chce wiedzieć jak wygląda w rzeczywistości to mogę wkleić zdjęcie.
Skomentuj