Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne 2-way by mbar [dopiero początek]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotka wyszła bardzo łądnie, choć z jednej strony na siłe upchałeś elmenty a na płytce jest dużo luzu.

Co do charki - z jakiej odległości mierzyłeś? Coś mi się wydaje, że BS jest słabo skompensowany...
    A ogólnie - jak teraz oceniasz brzmienie?

Skomentuj

Bramka byla bardzo niska, stad wszystko ponizej 800Hz nie powinno sie brac pod uwage.
      Nie znam sie na aktywnych zwrotnicach ale czy jest tutaj jakakolwiek kompensacja zastosowana ? Pomiar rodem z symulacji dyfrakcji scianek dla niefiltrowanego glosnika

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
        Bramka byla bardzo niska, stad wszystko ponizej 800Hz nie powinno sie brac pod uwage.
        Zgadza się, jest nawet znacznik na wykresie -- tomq88 nie zauważyłeś go

Nie znam sie na aktywnych zwrotnicach ale czy jest tutaj jakakolwiek kompensacja zastosowana ?
        Tak, BSC.

Pomiar rodem z symulacji dyfrakcji scianek dla niefiltrowanego glosnika
        Masz na myśli falki w częsci wysokotonowej? 27TTFC już tak ma, zobacz wykres producenta:

http://www.seas.no/images/stories/pr..._datasheet.pdf

Poza tym warunki akustyczne pokoju mam słabe może w weekend pomierzę kolumny na świeżym powietrzu.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
          Masz na myśli falki w częsci wysokotonowej? 27TTFC już tak ma, zobacz wykres producenta:
          Nie :). Chodzi mi o GDN. A dokladnie o pasmo 500-2000hz . Czy tutaj trzeba stosowac osobny filtr do kompensacji tej czesci BS ?

Skomentuj

Teraz rozumiem :)
            Tak, do tej górki powinien być osobny filtr, ale po zmontowaniu pierwszej wersji zwrotnicy bez tego filtru, uznałem że obejdzie się bez niego (choć go nawet obliczyłem i zasymulowałem w ltspice). Teraz te kolumny mają po prostu ładne pasmo średniotonowe.
            I tak, ta górka wynika z dyfrakcji i co ciekawe, bardzo dobrze zgadza się z symulacją, że przypomnę:

Na pomiarze jest nawet ta malutka górka tuż za 2 kHz, niebywałe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Tak czytam tą książkę Ott-a i wygląda na to że płytkę do mojego WDAC-a mam totalnie skopaną mimo że zrobiłem tak jak mnie uczono i jak w notach pisało.

To masz jeszcze to, jeśli nie znasz:
              http://www.x2y.com/filters/TechDay09...%20_JohnWu.pdf

Skomentuj

Dzięki tego nie widziałem.

Skomentuj

Czaruję...
                X