Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne 2-way by mbar [dopiero początek]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    ze wzmacniaczy operacyjnych się wzbudzał, wymieniłem na inny i już jest spokój
    Lepiej zwalczyć przyczynę niż wymieniać opka :)

Skomentuj

Jasne, tylko te płytki (uniwersalne) i tak są tymczasowe, właśnie staram się zaprojektować swoje pierwsze PCB.

Skomentuj

Chłopaki, chłopaki, zerkniecie? :P

Zacząłem robić płytkę do zwrotnic, zrobiłem na razie tylko część "wejściową". Możecie mi powiedzieć, czy nie ma ewidentnych baboli?
        C2 jest dlatego z boku, bo to 10uF WIMA, która jest dość duża. Ale obawiam się pętelki, która tam jest (sygnał leci C2 -> R1 -> R2 i opamp).
        Program to KiCad.

---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post o 18:42 ----------

Dobra, za trudne widać :)
        Może moduł zasilacza ktoś obejrzy -- nie jest jeszcze podpięty pod opampy, więc ścieżki się kończą na ostatnich kondensatorach:

Skomentuj

Przy opku powinny być 2 kondy na zasilaniu do masy, powinny być na "topie" :) Trochę rozwlekle :)
          Nie łącz nigdy jak robisz wtórnik "-" z wyjściem bezpośrednio, zawsze przez rezystor 100-1k szczególnie jak wzmacniacz ma spore pasmo, zostaw też miejsce na mały kondensator równolegle do tego rezystora.
          W zasilaczu nie wiem czy plane to dobry pomysł, ja łącze wszystkie masy w jednym punkcie przy kondensatorach wyjściowych

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Przy opku powinny być 2 kondy na zasilaniu do masy, powinny być na "topie"
            Wszędzie, gdzie nie spojrzę, to piszą, że 100nF się łączy pomiędzy gałęziami zasilania +/-, a nie do masy (choć oczywiście nikt tego nie zabrania).

Nie łącz nigdy jak robisz wtórnik "-" z wyjściem bezpośrednio, zawsze przez rezystor 100-1k szczególnie jak wzmacniacz ma spore pasmo
            Możesz to rozwinąć, dlaczego tak? Nie spotkałem się z tym wcześniej przy wtórnikach.

W zasilaczu nie wiem czy plane to dobry pomysł
            Też nie wiem :) -- chciałem, żeby to był jednocześnie ekran.

Na razie całą płytkę wymęczyłem tak:

Skomentuj

Wszędzie, gdzie nie spojrzę, to piszą, że 100nF się łączy pomiędzy gałęziami zasilania +/-, a nie do masy (choć oczywiście nikt tego nie zabrania).
              Jak jest pojedyncze zasilania.
              "Proper Design Techniques Solve High-Speed Op-Amp Stability Problems"
              http://electronicdesign.com/article/...-op-amp-s.aspx
              http://www.analog.com/library/analog..._handbook.html

Możesz to rozwinąć, dlaczego tak? Nie spotkałem się z tym wcześniej przy wtórnikach.
              To nie tak prosto wytłumaczyć. Ogólnie chodzi o dodatkowe pasożytnicze pojemności mogące się pojawić na wejściu i aby wejście "nie widziało" impedancji wyjściowej wzmacniacza.
              AD797 (ten jest wredny), AD8620 mi się wzbudzał bez tego i LME też.
              Też nie wiem -- chciałem, żeby to był jednocześnie ekran.
              Ekran swoją drogą najważniejsze jest żeby masa faktycznie masą była :)
              Z tym zasilaczem mam namyśli to że przez ten plane będą płynąć też duże prądy z prostownika ładujące elektrolity zasilacza.

Skomentuj

- odsprzęganie już poprawiłem, dołożyłem drugi 100 nF (później wrzucę nową wersję płytki)
                - na razie wtórnik zaryzykuję bez rezystora -- w końcu to płytka SMD (a i faktycznie LME wybredne jest, na pewno w wersji TTH )
                - duże prądy na tej płytce nie będą płynąć, jest ona za głównym zasilaczem i odseparowana rezystorami (płynie przez nie jakieś 30 mA)

A te książki jakoś przegapiłem, na pewno przejrzę :)

---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post o 05:52 ----------

Teraz chyba lepiej :)

Skomentuj

- na razie wtórnik zaryzykuję bez rezystora -- w końcu to płytka SMD (a i faktycznie LME wybredne jest, na pewno w wersji TTH )
                  to nie ma znaczenia. AD797 mam w wersji SMD.

- duże prądy na tej płytce nie będą płynąć, jest ona za głównym zasilaczem i odseparowana rezystorami (płynie przez nie jakieś 30 mA)
                  Tak ale między mostkiem a kondami zasilacza prądy płyną w wąskich dużych szpilach o wartości setek mA.

Płytce przyjże się w wolnej chwili.

Skomentuj

Tak ale między mostkiem a kondami zasilacza prądy płyną w wąskich dużych szpilach o wartości setek mA.
                    Żeby wyjaśnić: mam w kolumnie niejako dwa zasilacze połączone "jeden za drugim". Oczywiście tak naprawdę to jest jeden, ale w takiej konfiguracji:

Trafo -- mostek -- 2 x 20000 uF -- (rozgałęzienie Y) -- płytka zwrotnicy z 2 x 1500 uF -- stabilizatory -- 2 x 470 uF -- opampy
                    -- płytki końcówek każda 2 x 1500 uF -- LM3886

więc po ani do płytki zwrotnic nie lecą impulsy, bo kondensatory na PCB zwrotnic są już za jedną baterią kondensatorów, która jest przy trafo :)

Co do tych opampów, wg. moich informacji, to posiadane przeze mnie TL07x, NE553x, LME49860 i kilka różnych OPA są niby "unity gain stable"... i wzbudzanie się niby ma przyczynę w zasilaniu (odsprzęganiu)... ale z drugiej strony u mnie wzbudzały się tylko te w konfiguracji odwracającej (nieodwracająca jest chyba niewrażliwa na pojemność na wejściu)...
                    Pewnie prawda jest gdzieś tam :)

Skomentuj

Gdzieś na stronie TI jest nota aplikacyjna dokładnie opisująca zjawisko.
                      ale z drugiej strony u mnie wzbudzały się tylko te w konfiguracji odwracającej (nieodwracająca jest chyba niewrażliwa na pojemność na wejściu)...
                      Odwrotnie. W konfiguracji odwracającej dodatkowa pojemność utworzy z jednym z rezystorów filtr i tyle.

Mógł byś wstawić cały schemat bo tak trzeba się domyślać co do czego i gdzie :)

Skomentuj

Gdzieś na stronie TI jest nota aplikacyjna dokładnie opisująca zjawisko.
                        Poszukam, wcześniej mi to nie wpadło w oko. Pamiętasz tytuł? "Opamps for Everyone" mam od dawna

Schemat:

Różnica na płytce jest taka, że w tej chwili są 2 kond. odsprzęgające zasilanie do GND, zamiast jednego między + -.

Skomentuj

Poszukam, wcześniej mi to nie wpadło w oko. Pamiętasz tytuł? "Opamps for Everyone" mam od dawna
                          Hym nie mogę tego zalesić może to było na stronach AD :) nie pamiętam.

Powinno działać :) Tylko znowu nie wiem czy rozdzielenie tych plan-ów nie spowoduje jakiś problemów (ja tak jeszcze nie robiłem), między jednym a drugim będzie kondensator :)

Skomentuj

GND i GNDA są połączone w zasilaczu, więc wszystko powinno być OK. Połączenie ich tu na tej płytce robi taką pętlę masy, że ho ho.

---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni post o 15:45 ----------

Hym nie mogę tego zalesić może to było na stronach AD
                            Tak, Analog Devices, książka "Op Amp Applications Handbook" strona 497.
                            Co się w sumie zgadza z tym, co się u mnie działo ostatnio. Ostatni opamp zwrotnicy się wzbudzał (ten, na którym jest regulacja poziomu wysokotonówki). Wzbudzał się szybki LME, po wymianie na TL052 nie ma wzbudzeń. Wygląda na to, że problem mu sprawiał 100 pF równolegle do wejścia końcówki mocy, muszę je stamtąd wywalić.

Anyway w przyszłym tygodniu zamówię gdzieś to PCB zwrotnicy i zobaczymy, jak to będzie wtedy.

Skomentuj

Dobra, wersja finalna, wczoraj wysłałem zamówienie do płytkarni (czerwony góra, zielony dół):

Skomentuj

Płytki już dotarły?

Jak juz wszystko poskladasz zrob jeszcze raz pomiary, tym razem z kondensatorem ok 4uF przed glosnikiem wysokotnowym. U mnie daje to glebszy dolek reverse null (ale nic dziwnego filtr pasywny 1 rzedu + aktywnego 4 daja razem 5 rzad, Elliot o tym pisal, tylko wspomnial o trudnosci w doborze tego kondensatora).

Skomentuj

Jeszcze nie dotarły, nawet nie mam końcowej wyceny -- ale regulaminowo mają na to jeszcze 2 dni robocze :(
                                  A reverse null w układzie TMM niewiele mówi (geometria się kłania ).

Skomentuj

Płytki będą dopiero na 4 kwietnia :/

Skomentuj

Oj, będzie się działo w weekend

Skomentuj

Całkiem zgrabne. Ale nie ma podstawek pod op-ampy?

Skomentuj

Pod smd nie ma :)
                                          Last edited by raven1985; 25.03.2011, 14:39.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X