Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne 2-way by mbar [dopiero początek]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wystarczy, że wyjście nieużywanego wzmacniacza połączysz z wejściem "-" (czyli wtórnik), a wejście "+" do masy.

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post o 22:10 ----------

PS. nie rezygnuj z kompensacji to naprawdę daje świetny efekt, szczególnie, gdy można wyregulować potencjometrem.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      PS. nie rezygnuj z kompensacji to naprawdę daje świetny efekt, szczególnie, gdy można wyregulować potencjometrem.
      Z kompensacji jednak nie rezygnowałem. Zlutowałem jeden kanał i za "tweeter variable gain" na wyjsciu mam 14 V (tyle wynosi napiecie zasilania). Co moglem skopać?
      Po odcięciu regulacji głośności tweetra zarowno wyjscie nisko jak i wysokotonowe działa poprawnie.

Przy wyłączaniu wzmacniacza (a dokłądniej to listwy do kótrej wpiete jest CD, wzmacniacz i filtr) słychac coś w rodzaju swistu w głosniku - co może byc tego przyczyna?
      Last edited by tomq88; 27.01.2011, 19:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
        14 V (tyle wynosi napiecie zasilania). Co moglem skopać?
        Jeśli WO jest sprawny, to może nie podłączyłeś drugiego wejścia do masy? Zimny lut?
        Trudno zgadywać nawet bez zdjęcia :)

PS. Chyba trafiło mi się trefne trafo -- w tej kolumnie, która jeszcze buczy hm :/

Skomentuj

Możliwe, dzis i tak nie bede tego sprawdzał. Najpierw wloze do podstawki inny WO i zobacz czy dalej jest tak samo - jesli nadal bedzie stale na wyjsciu to wrzuce fotkę i może coś podpowiesz, bo ja nie zauwazylem zadnych nieprwidlowosci. U mnie jak narazie nic nie buczy, ale niepokoi mnie ten odgłos przy wylaczaniu.

A zamienialeś trafa ze sobą?

I jeszcze jedno - zawsze zapominal zapytac- dlaczego akurat 14 SK?

Skomentuj

A zamienialeś trafa ze sobą?
            Dopiero jutro lub w weekend.

dlaczego akurat 14 SK?
            Bo to najtańszy sensowny niskośredni, a to miał być projekt ćwiczebny. Tylko rozrósł się do zupełnie poważnego :)
            14 SK w parze grają niewiele gorzej od 18 AWX, więc jestem zupełnie z nich zadowolony. Poza tym jakoś podobają mi się żółte membrany. Choć głośniki do kolejnego projektu już czekają -- tym razem białe.

Skomentuj

14 SK w parze grają niewiele gorzej od 18 AWX
              Tu bym polemizował i to dość dobrze bo miałem jedne i drugie...

Skomentuj

A, tylko zwróć uwagę, że u mnie AWX-y są pasywne, a SK aktywne. Poza tym może jestem bardziej tolerancyjny :)

Skomentuj

membrany biale? Czyzby cos z sony? I tez do aktywnych monitorow?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie Sony, ale 13/50/9 :)

Skomentuj

no racja... Nie wiem dlaczego o tym nie pomyslem :(
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W jakimś starym temacie na forum przeczytałem wypowiedz IRKA, że te trzaski może powodowac za wczesne rozładowanie sie kondensatorów wprzedwzmacniaczu. Idąc tym tropem zwiekszylem pojemnosc w zasilaczu zwrotnicy do 4400uF na galaz i teraz wylacza się po cichutku.

A więc pora na pomiary.

Skomentuj

PS. Chyba trafiło mi się trefne trafo -- w tej kolumnie, która jeszcze buczy hm :/
                          Problem rozwiązany, całkiem głupi powód, w który nie mogłem uwierzyć, choć poszlaki miałem od samego początku (2 V niższe napięcie za kondensatorami filtrującymi w kolumnie buczącej). Okazało się, że 2 kondensatory (nówki Jamicona) mają duże upływności, i to tak, że zasilanie aż przysiadało o te 2 V. W filtrach miałem 2 x 10000uF Jamicon na 105 stopni i 2 x 10000 uF Jamicon na 85 stopni (z innego sklepu). Te na 105 były walnięte.
                          Już nic nie buczy, czyli praktycznie projekt na ukończeniu :)

Skomentuj

no to chyba trzeba tytul tematu zmienic...
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Żebym jeszcze wiedział jak :)
                              trzaski może powodowac za wczesne rozładowanie sie kondensatorów wprzedwzmacniaczu
                              Wstawiłem na pin Mute kondensator 220 uF zamiast 100uF z noty katalogowej LM3876 i mam dokładnie to samo. JEB! po kilku sekundach od wyłączenia. Jutro zmienię je na "setki".

Skomentuj

Już nic nie buczy, czyli praktycznie projekt na ukończeniu
                                Aż chciałoby się zakrzyknąć "wreszcie"

Ja wczoraj słuchałem trochę w mono (nie lutowałem jeszcze drugiego kanału) i muszę przyznać, że teraz nie będzie się dało wrócić do systemów pasywnych. Faza jeszcze jest skopana (sumuje się ładnie, ale nie robi revers nulla, odwrócona charka idzie po lini charek posczegolnych glosnikow zamiast ponizej) bede musial tu jeszcze pokombinowac, ale i tak jesli chodzi o brzmienie to jest duza różnica. I korekcja Baffle Stepu - hmmmm... - no świetnie ze jest

[Sorry, że tak Ci się wtrącam w temat, jeśli chcesz to napisz wprost żebym utworzył swój nie będę Ci więcej śmiecił]

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
                                  Okazało się, że 2 kondensatory (nówki Jamicona) mają duże upływności
                                  Spotkałem się kilka razy z przedwczesnym wysychaniem kondensatorów tego właśnie producenta w zasilaczach impulsowych. Urządzenia, w których były zastosowane "siadały" po ok. 2-3 latach od zakupu.

Skomentuj

Sorry, że tak Ci się wtrącam w temat
                                    Nie ma problemu, ale i tak lepiej, jak utworzysz swój "na temat" tego, co robisz -- więcej osób będzie mogło pomóc.

---------- Post dodany o 20:00 ---------- Poprzedni post o 11:16 ----------

JEB! po kilku sekundach od wyłączenia. Jutro zmienię je na "setki"
                                    Nie pomogło, czyli powód jest inny o.O

Skomentuj

Ale to wcześniej tego "JEB" nie było? Dopiero po zmianie kondensatorów się pojawiło?

Skomentuj

Było, ale o innym charakterze -- było takie po prostu "pyk" jak się słyszy w wielu starych amplitunerach. Niespecjalnie głośne ani przeszkadzające.
                                        JEB pojawiło się po wymianie kondensatorów w zasilaczu i po dołożeniu kondensatorów na pin Mute na końcówkach LM3876.

Co śmieszne, to druga kolumna jest zrobiona w identyczny sposób (te same wartości wszystkich elementów) i tam nie ma absolutnie żadnego puknięcia, mute działa idealnie. Aż ją rozkręcę i sprawdzę, czy tam dałem kondensatory na Mute, jestem prawie pewien, że tak.
                                        Chyba dołożę diody przed kondensatorami na płytce zwrotnicy, żeby ładunek nie "cofał się" do końcówek. Może któraś się wzbudza? Tylko żadna z nich nie grzeje się bardziej.

Skomentuj

W jakimś starym temacie na forum przeczytałem wypowiedz IRKA, że te trzaski może powodowac za wczesne rozładowanie sie kondensatorów wprzedwzmacniaczu
                                          Potwierdzam w 100%, to był powód JEB w jednej z kolumn
                                          A co było przyczyną wczesnego rozładowania kondensatorów w przedwzmacniaczu? Jeden ze wzmacniaczy operacyjnych się wzbudzał, wymieniłem na inny i już jest spokój :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X