Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne 2-way by mbar [dopiero początek]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niezgranie fazowe w podziale, stad ten dolek.
    Pomiary powinno sie robic na wysokosci wysokotonowki, albo odsluchu.......
    Ale nawet dobre pomiary jak na takie warunki pomieszczenia ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
      czy mi się wydaje czy pod tym fornirem coś zaczyna się dziać? taki jakiś dziwny cień na boku widać
      Jak byś przeczytał temat to byś wiedział że to okleina PCV i byś głupich pytań nie zadawał :)

Jak z głośnością 2 X 14SK kontra jedna PJtka ?? duża różnica w pomiarach wychodzi ?? Dużo musisz ściszać ??

Skomentuj

fornirem :biggrin:
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

czytałem, ale już dość dawno temu. pozatym nie ma głupich pytań, sa tylko głupie odpowiedzi

[off topic]

mbar sorry za zaśmiecanie

Skomentuj

malutkiz, nie ma problemu :)

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
            Jak z głośnością 2 X 14SK kontra jedna PJtka ?? duża różnica w pomiarach wychodzi ?? Dużo musisz ściszać ??
            To nie PJ, tylko Seas 27TFFC. Głośnością są bardzo zbliżone, Seas jest 1 - 2 dB głośniejszy od 2 x 14SK, ciężko to nawet złapać na pomiarach.

Skomentuj

no to swietnie l-pad odpada
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Lpad nie jest jedyna metoda tlumienia
                Jaka w ogole do tego jest zwrotnica ?

Skomentuj

W tej chwili taka:

http://technoportal.pl/photo/kolumny/zwr01.png

To co skreślone, jeszcze nie jest na płytce ze zdjęcia.

---------- Post dodany o 22:29 ---------- Poprzedni post o 06:50 ----------

Szkoda, że wyjdzie dopiero za pół roku:
                  http://www.amazon.com/Design-Active-...2883823&sr=1-7

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                    To nie PJ, tylko Seas 27TFFC
                    Faktycznie ale strasznie podobne a małe fotki to nie widac dokładnie :)

Skomentuj

Ktoś ma jakiś komentarz do dołka na 2 kHz, bo mnie on zastanawia?
                      Jeżeli dołek występuje zarówno w pomiarze głośnika wysokotonowego jak i nisko-średniotonowych to jest to jakiś czynnik zewnętrzny czyli albo obudowa albo masz jakieś odbicie przy pomiarze. Jeżeli to obudowa to możesz odrobinę zbliżyć częstotliwości filtracji głośnika wysokotonowego i to się powinno zamaskować.

Skomentuj

mbar - w jakim programie symulujesz filtry? W jakim programie robisz pomiary?

Yoshi - chciałbym usłyszec Twoją opinie na temat aplikacji filtrów IV rzedu w zwrotnicach - jakie sa wady zalety takiego rozwiązania? (mowa o filtrach aktywnych - jak w tym wypadku).

Skomentuj

i co pomoglo zblizenie filtrow jak mowilem?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dopiero dziś sprawdzę, ale pewnie pomoże, na 2 kHz te głośniki mają 50 st. różnicy w fazie -- Święta i dziecko z katarem to mieszanka anty-DIY :)

---------- Post dodany o 06:21 ---------- Poprzedni post o 06:20 ----------

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                            mbar - w jakim programie symulujesz filtry? W jakim programie robisz pomiary?

Yoshi - chciałbym usłyszec Twoją opinie na temat aplikacji filtrów IV rzedu w zwrotnicach - jakie sa wady zalety takiego rozwiązania? (mowa o filtrach aktywnych - jak w tym wypadku).
                            HOLMImpulse + LTSpice IV.
                            Co do pytania do Yoshi -- tu masz wszystko: http://www.linkwitzlab.com/filters.htm i http://www.sound.westhost.com/articles.htm
                            Podstawową zaletą 4 rzędu jak dla mnie jest wąskie "pasmo przejściowe" w którym głośniki słychać razem.

Skomentuj

Da się w tym Holmipulse zmierzyć faze? Jak to się robi w tym programie? Wystarczy do niego sam mikrofon, nietrzeba sie bawic w Jigi?
                              Moglbys zerknąc do tematu - http://diyaudio.eu/showthread.php/16...owadzenie-masy

Jak pewnie się domyslasz robie cos podobnego, z tym, ze narazie bede aktywnie ciął tylko GDNy.

Skomentuj

Da się w tym Holmipulse zmierzyć faze? Jak to się robi w tym programie? Wystarczy do niego sam mikrofon
                                Tak, sam mikrofon wystarczy, faza mierzy się "sama" :)
                                http://www.holmacoustics.com/downloa...eUserGuide.pdf

Skomentuj

Pomęcze Cie jeszcze trochę.

Dawałeś jakiś kondensator za wzmacniaczem, a przed głośnikiem wysokotonowym?

Wartości elmentow w filtrach to chyba nie standardowe wartosci - celowo je modyfikowales? (np kondensator c5 20nF zamiast 10nF w filtrze dolnoprzepustowym).

A r40 to 0,01 ohm?
                                  Last edited by tomq88; 27.12.2010, 19:21.

Skomentuj

Na początku, w trakcie uruchamiania oczywiście, że był kondensator -- w razie czego. Teraz już jest zdjęty.

C5 -- poczytaj o filtrach LR na www.linkwitzlab.com
                                    R40 -- masz napisane, że R40 i R41 to potencjometr a dlaczego ma 0,01 Ohm to już sam zgadnij (potencjometr na płytce ma 5 kOhm).
                                    Last edited by mbar; 27.12.2010, 21:52.

Skomentuj

Na początku, w trakcie uruchamiania oczywiście, że był kondensator -- w razie czego. Teraz już jest zdjęty.
                                      To mnei nieco pocieszyłeś. Ludzie tak straszą, że przy aktywnym cięcie tweetera to jeden fałszywy krok i po wysokotnowce, ale widze, ze nie jest to takie strasznie. To ze trzeba bardziej uwazac to rozumiem. BTW, jaka dales pojemnosc tego kondensatora? Wiem, ze musi "ciac" daleko przed podzialem, zeby nie mieszac w fazie.
                                      MKT czy elektrolit?

C5 -- poczytaj o filtrach LR na www.linkwitzlab.com
                                      Czytałem te artykuły, a także ten opis - http://www.audiostereo.pl/aktivator-...acz_29555.html Chciałem się tylko upewnić czy to celowy zabieg mający na celu polepszenie zgrania fazowego. ja natomiast mysle o pochyleniu scianki.

R40 -- masz napisane, że R40 i R41 to potencjometr a dlaczego ma 0,01 Ohm to już sam zgadnij (potencjometr na płytce ma 5 kOhm).
                                      Nie załapałem, że te dwa elmety tworzą jedną całość. Zapewne chodzi o to, że minimalną wartością nie może być 0, musi być jakiś opór nawet w skrajnym jego położeniu.

Zastanawia mnie natomiast dlaczego układ kompensacji BS znajduje sie także przed filtrem HP i LP, a nie przed samym LP i Co to jest filtr RF.

Swoją drogą teraz w pełni doceniam założenie projektu - po co pchać się w duże woofery, skoro mozna tak pieknie elektronicznie skopensować BS.

Skomentuj

Zastanawia mnie natomiast dlaczego układ kompensacji BS znajduje sie także przed filtrem HP i LP, a nie przed samym LP i Co to jest filtr RF.
                                        Bo kompensować trzeba całe pasmo kolumny:

Filtr RF nie wpuszcza zakłóceń o częstotliwościach ponadakustycznych -- scalone końcówki mają bardzo szerokie pasmo przenoszenia (nawet 1 - 2 MHz jeśli się nie mylę). Także z tego powodu wszystkie wzmacniacze (operacyjne i końcówka) mające wzmocnienie V większe od 1 mają kondensator 47 - 100 pF w pętli.

Kondensator przed wysokotonówką podczas uruchamiania: nie więcej niż 3,3 uF, po prostu w razie czego.

Filtry: chyba znowu nie doczytałeś. HP ma elementy o wartościach C, R, 2*R, a LP ma R, C, 2*C.
                                        Last edited by mbar; 28.12.2010, 08:42.

Skomentuj

Co do baffle stepu - korekcje można zrobić też w taki sposob, ze dac ten filtr przed LP, a glosnik wysokotnowy odpowiednio sciszyc - ale teraz widze, ze byloby z tym duzo kombinowania, rozwiazanie ktore zastsowales w swojej zwrotnicy jest o wiele lepsze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X