Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne 2-way by mbar [dopiero początek]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mbar drobisz pomiary do altonów? Będziesz projektował zwrotnice?

Skomentuj

Dlaczego do Altonów? Będę mierzył te "moje", Altony idą w odstawkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
        mbar, czym Ty go wycinałeś w otworach- widelcem?
        :lol:
        Zamieszczone przez mbar
        Nie dobijaj mnie... nożykiem do tapet :oops:
        A próbowałeś żyletką ?
        Na spokojnie, z wyobraźnią i bez pośpiechu na pewno było by dobrze....

Zamieszczone przez mbar
        może kupię okleinę bardziej "drewnianą"
        Jeśli chcesz możesz spróbować takiego eksperymentu tzn. teraz okleić tylko boki "drewnianą" a front i górę zostawić czarną do tych boków dobrać odpowiednią , i o odcieniu może coś w deseń niccioli ? http://pliki.fabertec.com.pl/allegro...45/duze/35.jpg
        Tak żeby miało przepalane usłojenia (które wkomponowały by się w zupełnie czarny front) Takie jest tylko moje wyobrażenie o nich ale gust jest twój....

Skomentuj

Zamiast wycinania nozykiem mozna tez papierem sciernym pojechac po krawedziach tam gdzie powinno sie uciac fornir. Wystarczy chcwila i cienszy w tym miejscu fornir mozna po prostu zerwać.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
            ale czego i w czym?
            szukam jak zrobić taki łezkowaty kształt obudowy, zaokrąglone ścianki boczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
              o odcieniu może coś w deseń niccioli ? http://pliki.fabertec.com.pl/allegro...45/duze/35.jpg
              Tak żeby miało przepalane usłojenia (które wkomponowały by się w zupełnie czarny front) Takie jest tylko moje wyobrażenie o nich ale gust jest twój....
              Podoba mi się. Tylko dosłownie pół godziny temu zamówiłem Calvados od tej firmy :/
              Wysłałem im maila z prośbą o zamianę na NOCCIOLA, może się uda.

@shape: przecież moje obudowy to zwykły prostopadłościenny klocek, nie pomyliłeś tematów?

Skomentuj

o fcuk, faktycznie, przepraszam za zamieszanie

Skomentuj

mbar, i jak z tymi fotkami ?? Dałoby się :> ?? Pozdrawiam

Skomentuj

Lepszego niż to w tej chwili nie mam i nie chce mi się robić.
                    http://technoportal.pl/photo/kolumny/DSC01312.JPG
                    Przecież widać, że z Twoimi SK jest coś nie tak.

Skomentuj

[quote="ir0nhide"]
                      Zamieszczone przez csbiczek
                      mbar, czym Ty go wycinałeś w otworach- widelcem?
                      :lol:
                      Zamieszczone przez mbar
                      Nie dobijaj mnie... nożykiem do tapet :oops:
                      Bardzo łatwo i szybko można to wykonać przy pomocy szlifierki kątowej z tarczą do szlifowania zużytą do tego stopnia by mieściła się równolegle w otwór wycięty wcześniej byle jak, oczywiście odpowiednio mniejszy. Trzeba zrobić wyraźny obrys dokąd zeszlifować, jak ktoś nie pije za dużo i ręce mu się nie trzęsą to się szybko przekona że to najłatwiejszy i najmniej pracochłonny sposób :wink: .

Skomentuj

Jasne, tylko trzeba mieć 1. szlifierkę kątową i 2. zużytą tarczę :)
                        Mówcie sobie co chcecie, ale czarne mi się całkiem podobają -- jak wspominałem, na żywo wyglądają dużo ładniej, niż na zdjęciach.

Anyway, okleina Nocciola już do mnie jedzie, zobaczymy, porównamy :)

Skomentuj

Wracając do wycinania otworów w fornirze.
                          1. Frezowanie otworów i krawędzi po fornirowaniu wyklucza problem z wycinaniem forniru , to tak na przyszłość.
                          2. Jeżeli otwory już masz, to zdecydowanie lepiej w roli narzędzia do wycinania forniru spisuje się skalpel chirurgiczny dostępny na allegro po kilka zł - używam i żaden nożyk do tapet nie był jeszcze lepszy (tu UWAGA, ostre to pieruńsko i nawet nie poczujesz jak się potniesz).
                          3. Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość, bo fornir bywa bezlitosny względem pośpiechu.
                          Pozdrawiam i powodzenia w fornirowaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                            Bardzo łatwo i szybko można to wykonać przy pomocy szlifierki kątowej z tarczą do szlifowania zużytą do tego stopnia by mieściła się równolegle w otwór wycięty wcześniej byle jak, oczywiście odpowiednio mniejszy. Trzeba zrobić wyraźny obrys dokąd zeszlifować, jak ktoś nie pije za dużo i ręce mu się nie trzęsą to się szybko przekona że to najłatwiejszy i najmniej pracochłonny sposób :wink: .
                            Kurcze chyba jakoś źle sobie to wyobrażam, bo poco ten obrys ?
                            A i czy takie postępowanie nie naraża forniru na rozrywanie się ? (gdzieś jakoś lekko zahaczy i fornir sruu, pęka wzdłuż, nie zdarzyło Ci się tak ?)

Skomentuj

Kurcze chyba jakoś źle sobie to wyobrażam,
                              Wkładasz tarczę równolegle do frontu w dziurę, mniejszą niż właściwy otwór którą wycinasz np. nożyczkami byle jak i szlifujesz fornir do obrysu który robisz od głośnika, nic się nie strzępi tylko fornir się lekko przypala i smrodzi. Ta metoda jest dobra tylko wtedy gdy frez został wykonany w surowej paczce bez forniru i tylko jeżeli kosz głośnika jest okrągły, jeżeli ktoś ma niezbyt pewną rękę lepiej zostawić około milimetr i doszlifować ręcznie papierem.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                bo fornir bywa bezlitosny względem pośpiechu.
                                oj tak. Straszne ale prawdziwe...

Fornir jest dla tych "co się nie śpieszą". Co prawda da się prawie wszystko poprawić ale lepiej robić powoli..
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

mbar i jak tam nocciola ?

Skomentuj

Dopiero dziś przyszła paczka, jutro obejrzę, rozwinę i zrobię zdjęcia -- oklejanie najwcześniej w weekend niestety :/

EDIT: nie wytrzymałem i zajrzałem, jest b. ładna:

Skomentuj

dużo jasnego ma...
                                      Szkoda tylko ze jest sztuczna.... :???:
                                      No ale nie gdybam zobaczymy jak leży... :smile: (jestem b. ciekaw)

PS tylko w poprzek znowu nie połóż :wink:

Skomentuj

Eeeee wszyscy klada wzdluz wiec trzeba zrobic cos oryginalnego :)

A ciekawe kto z was (fornirowcow) kladzie najpier fornir a potem tnie i skleja kolumny? Tak tez mozna!

Skomentuj

ja kładłem zawsze w poprzek, takie ułożenie też ma swój urok

Skomentuj

Czaruję...
                                          X