Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne 2-way by mbar [dopiero początek]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak, zdecydowanie aktywne.

Skomentuj

Ty też masz takie "wypchnięte membrany w SK ??" Bo poszukuję fotki żeby porównać je do moich bo nie wiem czy to jest wada fabryczna czy takie mają być ??

Skomentuj

Nie na temat...
        Właśnie nic nie odpisali jeszcze.... wysłałem dwa maile....

Skomentuj

<offtop> Nie, z moimi SK było wszystko w porządku.

Skomentuj

przedwzmacniacz, czyli mały offtopic

<mały offtopic>

Niestety w ostatni weekend znowu koszmarne upały odebrały mi zupełnie ochotę na walkę z kolumnami, jedynie dokończyłem lutowanie końcówki. Jutro już uruchomię pierwszą kolumnę, na razie tylko tor z GDNami i bez zwrotnicy -- niech sobie nieco pochodzą na pełnym paśmie. Może też podłączę wysokotonówki przez kondensator 2,2 uF żeby się rozgrzały :)

Jak już zauważyliście, do tego zestawu będę potrzebował też przedwzmacniacz. Pomysł mój jest prosty: karta przekaźników jako selektor + wyświetlacz alfanumeryczny + atmega do sterowania + potencjometr cyfrowy i regulacja tonów. Ale zanim się za to wezmę, to pewnie minie z pół roku -- tak więc na razie zdecydowałem się upolować coś na Allegro. No i fajnie się trafiło: UHER UPA-400 za 132 zł :)

Przedwzmacniacz jest do małej poprawki, nie działa (mało mnie interesujący) selektor wyjść do nagrywania http://allegro.pl/item1183477623_uhe...z_usterka.html
            z tego co czytałem, to lubią w nich padać scalaki LC 7818. Mam już taki nowy na biurku, teraz tylko czekać na paczkę z przedwzmacniaczem :)

Skomentuj

Pomiarów nadal nie ma, ale za to "położyłem" okleinę:

Wiem, rewelacji nie ma, ale "na żywo" wygląda to znacznie lepiej, i nierówności widać tylko, jak ktoś się przyjrzy. Lampa w moim aparacie jest bezlitosna w takich sytuacjach i wyciąga wszystko na pierwsze tło. Przy normalnym oświetleniu wzór na okleinie nie jest tak mocno widoczny, a z lampą -- efekt jak widać.

Skomentuj

mbar, a feee, myślałem że z wykończeniem się też popiszesz a tu takie coś... Zrywaj to natychmiast i kładź fornir :wink:

Skomentuj

Fornir już wcześniej próbowałem położyć. Niestety poległem przy tym totalnie, nawet nie będę się ośmieszał i pokazywał zdjęć... Te kolumny, które wcześniej próbowałem fornirować teraz są owinięte kocykiem do subwooferów.
                  Nie mam odpowiedniego warsztatu i najwyraźniej umiejętności do położenia forniru :cry:
                  Może w przyszłości to się zmieni, ta okleina jest samoprzylepna i elegancko odchodzi, więc kto wie... na razie miało być tanio i szybko.
                  Chyba wolę zrobić pomiary, zamiast walczyć z fornirem.

Skomentuj

mbar coś ty zrobił... matko i córko tak temat ładnie szedł po pomiarach i wcześniejszych poczynaniach myślałem że będzie nowa ciekawa.... konstrukcja a tu mnie zaskoczyłeś, szkoda tylko że nie pozytywnie... Przecież jest tutorial na głównej jak kłaść fornir nie jest to trudniejsze od skręcenie samych skrzynek....jak będziesz miał wszystkie potrzebne do położenia to dalej już praktycznie z górki...... Może jednak spróbujesz jak coś to pomożemy
                    BTW: okleina dodatkowo przyklejona w poziomie zamiast w pionie :/ oszczędzę Ci tego jak to wygląda.

A więc.... ?

Skomentuj

A jak już naprawdę uprzesz się przy okleinie to daj ją w pionie.... zrób idealne kąty, narożniki w kolumnie i wtedy suszarka, igiełka, kawałek twardej gąbki... ahhhh

Skomentuj

Ogólnie rzec biorąc przy okleinie się nie upieram. Tylko w tej chwili jest dla mnie priorytetem dokończenie kolumn od strony elektronicznej, niż opakowania. Jeśli to wszystko zagra, to prawdopodobnie oddam obudowy gdzieś do warsztatu stolarskiego do fornirowania (pewnie na wiosnę).

Po prostu nie mam zbyt dużo wolnego czasu, moja mała melomanka już dba o to, żeby tata nie zajmował się zbyt długo "majsterkowaniem": :grin:

Ale jak teraz sobie na spokojnie na to patrzę, to chyba czarny nie był najlepszym wyborem. Myślałem, że się ładnie skomponuje z żółtymi SK. Druga kolumna jeszcze nie jest oklejona i może kupię okleinę bardziej "drewnianą", to tylko przykład:

Nadal nic straconego :)
                        A i dzięki za wskazówki -- pionowy wzór faktycznie będzie lepszy.

Skomentuj

Na dowód oto moja kompletna porażka z fornirem, proszę się nie śmiać :oops: :oops: :oops:

Skomentuj

mbar, czym Ty go wycinałeś w otworach- widelcem? Ostrym nożykiem byś to tak cacy wyciął a na fotach wygląda jak byś palcami skubał

Skomentuj

Nie dobijaj mnie... nożykiem do tapet :oops:

Skomentuj

Nie na temat...
                                Można prosić fotki z bliska 14SK ?? na maila ?? djploter@wp.pl z góry dziekuję :)

Skomentuj

mbar, no nie wygląda to tak że było cięte nożykiem do tapet - może to też być wina źle przygotowanego podłoża bo widać że odstaje fornir w otworach... Poćwicz sobie na czymś, kupi jakiś tani fornir, pierw poczytaj tutoriale i myślę że spokojnie dasz sobie z tym radę :wink:

Skomentuj

Spróbuj momentem nakleić to na powierzchnie. z tego co widzę to masz tam wikolowy lub taki z dragona co jedzie na kilometr i ma dziwną konsystencję. Do wikolu jest potrzebny "ogromny" docisk, rzędu 2-4kg/cm kw., żeby uzyskać idealne warunki do klejenia. Oczywiście w domu to raczej niemożliwe do osiągnięcia. Jeśli jest zbyt mały docisk to są podobne efekty jak u ciebie. Jeszcze jest możliwa inna grubość z jednej strony, ale to raczej niemożliwe, żeby wszędzie tak było. Pierwsze po warstwie, jak wyschnie to na fornir jeszcze jedną i kładziesz. Może warto kupić gumowy młotek w budowniczym i frez z łożyskiem?

Skomentuj

OK, porobię pomiary i elektronikę, żeby to mieć z głowy, potem poćwiczę jeszcze ten nieszczęsny fornir :)

Skomentuj

szukam, szukam i nie mogę znaleźć... może mała pomoc?

Skomentuj

ale czego i w czym?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X