W week rozpocząłem budowę własnej wersji 2,5drożnych kolumn opartych o przetworniki STX-AWX oraz zwrotnice z FX-300.
Inspiracją była konstrukcja kolegi bingant, jednak ze względu na warunki i pomieszczenie w którym będą stały, zmieniłem wymiary kolumn. Będą płytsze ale wyższe.
Materiał na obudowę:
-Płyta MDF surowa 16mm
Przetworniki:
-GDWK-10-250-8-AWX
-GDN-18-140-15-AWX
-zwrotnica z FX-300.
Załączam fotki, opis będę uzupełniał stopniowo w wolnych chwilach :)
-duża płyta (2,07x 2,8) została zgrubnie pocięta ręczną pilarka na elementy mniejsze, wygodniejsze w dalszej obróbce na krajzedze :)

-Wytrasowanie i pocięcie trapezowych przegródek i podstaw kolumny.

-Wycięcie pozostałych elementów kolumn.

-Wycinanie i obróbka otworów w przegrodach wzmacniających.

-Wyrównywanie przegród. Ręcznie cięcie na krajzedze nie wychodzi idealnie, dlatego wszystkie elementy zostały skręcone a następnie oszlifowane do jednego wymiaru.

-Wycięcie skosów na bocznych ściankach. Szlifując wszystkie ścianki jednocześnie łatwiej jest uzyskać prawidłowy skos i powtarzalność .

-Wstępne pasowanie elementów, narazie obudowa jest skręcona tylko na wkręty.

-Miejsca gdzie będzie punkt klejenia oszlifowałem grubym papierem ściernym dla zwiększenia przyczepności kleju.

-Klejenie :)

-Cyrkiel do frezarki zrobiony z tego co było pod ręką :)

-przed przyklejeniem frontów wygłuszyłem komorę do której dostęp będzie utrudniony po sklejeniu w całość.

-Gotowe skrzynki schną i czekając na kolejny przypływ czasu :)
Inspiracją była konstrukcja kolegi bingant, jednak ze względu na warunki i pomieszczenie w którym będą stały, zmieniłem wymiary kolumn. Będą płytsze ale wyższe.
Materiał na obudowę:
-Płyta MDF surowa 16mm
Przetworniki:
-GDWK-10-250-8-AWX
-GDN-18-140-15-AWX
-zwrotnica z FX-300.
Załączam fotki, opis będę uzupełniał stopniowo w wolnych chwilach :)
-duża płyta (2,07x 2,8) została zgrubnie pocięta ręczną pilarka na elementy mniejsze, wygodniejsze w dalszej obróbce na krajzedze :)
-Wytrasowanie i pocięcie trapezowych przegródek i podstaw kolumny.
-Wycięcie pozostałych elementów kolumn.
-Wycinanie i obróbka otworów w przegrodach wzmacniających.
-Wyrównywanie przegród. Ręcznie cięcie na krajzedze nie wychodzi idealnie, dlatego wszystkie elementy zostały skręcone a następnie oszlifowane do jednego wymiaru.
-Wycięcie skosów na bocznych ściankach. Szlifując wszystkie ścianki jednocześnie łatwiej jest uzyskać prawidłowy skos i powtarzalność .
-Wstępne pasowanie elementów, narazie obudowa jest skręcona tylko na wkręty.
-Miejsca gdzie będzie punkt klejenia oszlifowałem grubym papierem ściernym dla zwiększenia przyczepności kleju.
-Klejenie :)
-Cyrkiel do frezarki zrobiony z tego co było pod ręką :)
-przed przyklejeniem frontów wygłuszyłem komorę do której dostęp będzie utrudniony po sklejeniu w całość.
-Gotowe skrzynki schną i czekając na kolejny przypływ czasu :)
Skomentuj