Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Własna wariacja 2,5drożnych FX-300, STX AWX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
    Może macie jakiś pomysł na maskownice która pasowała by wyglądem do reszty kolumny ??
    Tak. Klatka na koty :)
    A poważnie, to nie będzie proste. Osobiście nie wyobrażam sobie żadnej maskownicy, bo takie fronty (skosy i ekoskóra) są robione ewidentnie na ekspozycję bez maskownic.
    BTW niepotrzebnie bawiłeś się strojeniem BR przed wygrzaniem, ale wiem, wiem... to ciekawość ...:drool:
    Gratuluję wykonania, niby projekt oklepany ale bardzo ładny.

Skomentuj

a moze cos takiego jak bylo w oryginalnych amati?
      tylko ze to mniej maskuje niz klasyczna maskownica

tu chyba to najlepiej widac

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
        Głośnik idzie do wymiany, a ja zastanawiam się jak zrobić maskownice osłaniającą głośniki. Może macie jakiś pomysł na maskownice która pasowała by wyglądem do reszty kolumny ??

http://www.dexon.pl/index.php?k97,akcesoria-kraty

Na koty to chyba tylko kratka

Skomentuj

Pawel S
          Ładnie to wygląda tylko nie widzę zabezpieczenia przed kocimi pazurami :) Narazie kombinuję nad materiałową. Co prawda kot może ją uszkodzić ale wymiana materiały jest zdecydowanie tańsza niż wymiana głośnika :)

Jako zabezpieczenie wysoko-tonowego można by wykorzystać coś takiego.

Rozstaw śrub pasuje, trzeba by tylko przeprofilować żeby kopułka się mieściła, po pomalowaniu na czarno nie powinno bardzo szpecić kolumn a zadanie spełni.
          Ale z basowymi już kłopot żeby coś w takim rozmiarze znaleźć.

---------- Post dodany o 19:51 ---------- Poprzedni post o 09:50 ----------

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
          Poproszę zdjecie spodu.. jak zamocowane są te płaskowniki ??

Skomentuj

Nie na temat...
            dziękuję ;]

Skomentuj

Firma STX zaproponowała wymianę resoru i kopułki za free :) Uszkodzony głośnik leci niedługo do STX-a do naprawy.
              Temat osłon na głośniki wciąż aktualny, jeśli ktoś miałby jakiś ciekawy pomysł.

Pochwalę się jeszcze bo trafił pod strzechę nowy-stary odtwarzacz CD SONY CDP-950 na nieśmiertelnym dac TDA1541A.
              Sprzęt zamierzam troszkę pod siebie przerobić i być może dostanie przedwzmacniacz lampowy. W sumie jeszcze takiej przeróbki nigdy nie robiłem a ciekaw jestem efektów.

Skomentuj

Projekt kolumn uważam za prawie skończony. Prawie ponieważ zostawiam sobie furtkę do modyfikacji :) (w głowie mam trochę inne nóżki oraz maskownice na głośniki ale to chwilę potrwa :) żonka zapędziła mnie do skończenia ramy łóżka :) )

W weekend kolumny grały kilka godzin na imprezce więc uważam ze wygrzały się na tyle żeby można było je zestroić już porządnie.
                Ponieważ miałem pewne problemy ze strojeniem BR powyżej pewnej częstotliwości to finalnie BR wylądował na tylnej ściance mniej-więcej w połowie wysokości kolumny.

Przedni został zaślepiony i robi obecnie jako zatyczka :) Może pokuszę się o jakiś kapselek z logo zamiast niego.

BR zestroiłem finalnie na 35Hz, strojenie wykonywane generatorem na najniższe wychylenie membrany.
                Częstotliwość tą potwierdza również pomiar impedancji.

BR ma długość 16,5cm i zrobiłem go z połączenia 2 skróconych BR po to aby "trąbka" była na obu końcach.
                Bez trąbki wewnętrznej przy dużej mocy i sygnale ustawionym na 35Hz BR "furczał", po modyfikacji "furczenie" jest niemal niesłyszalne.

Skomentuj

Very nice ! :thumbup:

Skomentuj

Zamiast łączyć 2 rurki BR w jwdną mogłeś koniec rozgrzć i naciągnąć np;: na butelkę tworząć rozszerzenie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bitbober Zobacz posta
                      Zamiast łączyć 2 rurki BR w jwdną mogłeś koniec rozgrzć i naciągnąć np;: na butelkę tworząć rozszerzenie :)
                      Tak też robiłem, ale nie dawało to zadowalających efektów :) Dopiero połączenie 2 "trąbek" zadziałało. A że miałem już i tak 2BR przycięte zbyt krótko to i szkoda nie było ich poświęcić.

Skomentuj

Cześć powiem tylko przepięknie ci to wyszło.Nic dodać nic ująć,sam chciałbym takie cacka:)

Skomentuj

Witam.
                          Przepraszam, że wracam do tematu sprzed roku.
                          Zabieram się niedługo do konstrukcji na AWXach. A że jest to moja pierwsza taka praca więc chciałbym wiedzieć czy użycie piasku w bokach ma duży wpływ na dźwięk?
                          Przeglądałem już sporo tematów i dość szczegółowo przeglądałem zdjęcia z postępów Twioch prac ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak montuje się front ten ozdobny, ze skrzynką. To na razie tyle pytań. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez simus Zobacz posta
                            Witam.
                            Przepraszam, że wracam do tematu sprzed roku.
                            Zabieram się niedługo do konstrukcji na AWXach. A że jest to moja pierwsza taka praca więc chciałbym wiedzieć czy użycie piasku w bokach ma duży wpływ na dźwięk?
                            Nie mam porównania do takich samych bez piasku :) na pewno obciąża przez co kolumny stabilniej stoją.

Zamieszczone przez simus Zobacz posta
                            Przeglądałem już sporo tematów i dość szczegółowo przeglądałem zdjęcia z postępów Twioch prac ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak montuje się front ten ozdobny, ze skrzynką. To na razie tyle pytań. Pozdrawiam
                            U mnie front jest przyklejony na stałe. Nie widzę potrzeby demontażu frontów więc klej zapewnia szczelne i sztywne połączenie.

Skomentuj

Ocena = 9,5
                              Obudowa = 9/10
                              Przetworniki = 10/10
                              -------------------
                              Design = STX Faber
                              Ale dalej jest jeden błąd [obiektywnie]
                              Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                              Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                              My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
                                Ocena = 9,5
                                Obudowa = 9/10
                                Przetworniki = 10/10
                                -------------------
                                Design = STX Faber
                                Ale dalej jest jeden błąd [obiektywnie]
                                O co chodzi z tym błędem?
                                W każdym temacie o kopii FX300 wytykasz jakiś błąd.

Skomentuj

koles jest na etapie "liznalem nieco wiedzy i sie przemadrzam" - ignoruj go
                                  twierdzi ze 2,5 drogi musza byc w osobnych komorach :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    koles jest na etapie "liznalem nieco wiedzy i sie przemadrzam" - ignoruj go
                                    twierdzi ze 2,5 drogi musza byc w osobnych komorach :p
                                    Ah to ten od tej osobnej komory. Już wiem o co chodzi. Już myślałem, że mu przeszło;p

Skomentuj

Mimo tego niech nam fachowiec powie gdzie jest błąd

Skomentuj

Czaruję...
                                      X