Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Własna wariacja 2,5drożnych FX-300, STX AWX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Własna wariacja 2,5drożnych FX-300, STX AWX

W week rozpocząłem budowę własnej wersji 2,5drożnych kolumn opartych o przetworniki STX-AWX oraz zwrotnice z FX-300.
    Inspiracją była konstrukcja kolegi bingant, jednak ze względu na warunki i pomieszczenie w którym będą stały, zmieniłem wymiary kolumn. Będą płytsze ale wyższe.

Materiał na obudowę:
    -Płyta MDF surowa 16mm

Przetworniki:
    -GDWK-10-250-8-AWX
    -GDN-18-140-15-AWX
    -zwrotnica z FX-300.

Załączam fotki, opis będę uzupełniał stopniowo w wolnych chwilach :)
    -duża płyta (2,07x 2,8) została zgrubnie pocięta ręczną pilarka na elementy mniejsze, wygodniejsze w dalszej obróbce na krajzedze :)

-Wytrasowanie i pocięcie trapezowych przegródek i podstaw kolumny.

-Wycięcie pozostałych elementów kolumn.

-Wycinanie i obróbka otworów w przegrodach wzmacniających.

-Wyrównywanie przegród. Ręcznie cięcie na krajzedze nie wychodzi idealnie, dlatego wszystkie elementy zostały skręcone a następnie oszlifowane do jednego wymiaru.

-Wycięcie skosów na bocznych ściankach. Szlifując wszystkie ścianki jednocześnie łatwiej jest uzyskać prawidłowy skos i powtarzalność .

-Wstępne pasowanie elementów, narazie obudowa jest skręcona tylko na wkręty.

-Miejsca gdzie będzie punkt klejenia oszlifowałem grubym papierem ściernym dla zwiększenia przyczepności kleju.

-Klejenie :)

-Cyrkiel do frezarki zrobiony z tego co było pod ręką :)

-przed przyklejeniem frontów wygłuszyłem komorę do której dostęp będzie utrudniony po sklejeniu w całość.

-Gotowe skrzynki schną i czekając na kolejny przypływ czasu :)
    Last edited by trójkąt; 24.01.2011, 12:31.

będziesz doklejał na front dodatkową płytę czy zrezygnowałeś z podfrezowań pod głośniki?

Skomentuj

Będzie dodatkowa płyta na froncie, prze-frezowana i oszlifowana ze skosami. Reszta obudowy pewnie fornir, ale jeszcze nie zdecydowałem jaki.

Skomentuj

ładnie zacząłeś :) widać że masz całkiem obszerny warsztat z którego nikt cie nie będzie wyganiał, nic tylko pracować o jakim wykończeniu myślałeś? Frontowa płyta będzie w skaju? Jaki fornir? Możesz podać orientacyjne wymiary?

Skomentuj

no tak...
          Jak dobry warsztat to i ladnie wychodzi
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
            ładnie zacząłeś :) widać że masz całkiem obszerny warsztat z którego nikt cie nie będzie wyganiał, nic tylko pracować o jakim wykończeniu myślałeś? Frontowa płyta będzie w skaju? Jaki fornir? Możesz podać orientacyjne wymiary?
            Wyganiać mnie nikt nie będzie :) ale Małżowinka już zachwycona nie jest jak przesiaduje cały dzień w warsztacie :) Teraz jest drobny projekt i tylko weekend przesiedziałem w warsztacie a jak zacznę pracę nad restauracją samochodu to chyba czas spędzony w warsztacie będzie grozić rozwodem :].

Frontowa płyta pewnie w skayu, chyba że coś lepszego wpadnie do głowy, reszta fornir, jakiś ciemny z niezbyt widocznymi prostymi słojami. (Może macie jakieś propozycje??) Małżowinka jest projektantem wnętrz i nie zgodzi się na nic innego bo by do reszty mebli nie pasowało :)

-Wymiary trapezu podstawy
            front:16,5cm
            tył: 10cm
            głębokość: 26cm

-Wysokość całej kolumny 123cm.

Objętość wewnętrzna ~40l. Zaczerpnięta z konstrukcji kolegi Bingant i tak też narazie zostanie. W razie problemów zmniejszenie objętości do 35L jak jest w FX-300 nie stanowi problemu. Gorzej było by zwiększyć :))

Skomentuj

Małżowinka zadecydowała, będzie fornir o wdzięcznej nazwie "Oak Black" :)

Front czarny skay.
              Załączone pliki

Skomentuj

dab
                ladny ale to twarde drewno i moze sie ciezko klasc
                moze pekac
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jest to moja pierwsza konstrukcja tego typu i pierwsze fornirowanie stąd jeszcze nie wiem jak się będzie to obrabiało. Mam nadzieje że mimo twardego forniru da się go wygiąć w łuki, Małżowinka nie odpuści ma być ten i tyle :)

Skomentuj

mi sie jakos udalo dąb polozyc na zaokragleniach. bylo to na R=11,1mm

Skomentuj

Bardzo zacnie wyszło, giąłeś fornir na parze ?? czy na sucho tak go dało się wygiąć ?

Wczoraj robiłem podfrezowania pod głośniki i niestety przy ostatnim basowym poluzował się frez i zszedł zbyt głęboko :(, Bedę próbował wypełnić wgłębienie szpachlą i przefrezować raz jeszcze ale obawiam się że trzeba będzie robić od nowa front :(

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
                        Bedę próbował wypełnić wgłębienie szpachlą i przefrezować raz jeszcze
                        Zrób szpachlę z pyłu drzewnego i wikolu, w takim miejscu lepiej się sprawdzi niż samochodowa.

Skomentuj

da rade bez problemow, sam tak zrobilem jak zachcialo mi sie podfrezowac otwory pod terminale
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bardzo zacnie wyszło, giąłeś fornir na parze ?? czy na sucho tak go dało się wygiąć ?
                            zadna para - na sucho
                            tzn jakbys zrobil probe na sucho to wszystko sie polamie
                            ja to robilem juz posmarowane klejem. najpierw pozadnie przykleilem np przednia scianke i potem starannie, powoli dociskalem rolka na zaokragleniu. fornir pekal ale poprzez docisk przyklejal sie i juz pekniec az tak nie bylo widac. na koniec drobnyszlif i piekna powierzchnia

tak wiec na odpadzie pocwicz na ile mozesz sobie pozwolic i przyklejaj

poluzował się frez i zszedł zbyt głęboko
                            w glad freza czy na zewnatrz? bo jak w glab to nie problem. jak na zewnatrz i masz juz fornir to bedzie problem :P
                            jak brak forniru to nie wiem czym sie martwisz :P

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
                            Zrób szpachlę z pyłu drzewnego i wikolu
                            nie wikol! wikol jest elastyczny i jak bedziesz chcial takie miejsce szifowac lub frezowac to zacznie sie ciagnac!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              nie wikol! wikol jest elastyczny i jak bedziesz chcial takie miejsce szifowac lub frezowac to zacznie sie ciagnac!
                              Prawda. Tylko frez może zniszczyć i samemu sobie jeszcze krzywdę zrobić, więc...

Skomentuj

ja uzywalem szpachli samochodowej do czegos takiego
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za info, w takim razie lecę po szpachlę samochodową. :) Twardą czy wykończeniową ??

Frez na szczęście poszedł w głąb i po mniejszym okręgu niż docelowy. Mam więc we wgłębieniu pierścień szerokości 4mm i prawidłowej głębokości.

Skomentuj

wykonczeniowa ja robilem...
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lepiej miekka

Skomentuj

Jeśli chcesz wypełnic szpachlą samochodowa i później podfrezować weż możliwie najtwardszą. Frez nie będzie miał z nia problemów.
                                        Jeśłi będze dostępna możesz w tym przypadku zastosować szpachę z włóknem szklanym.

Szpachla wykończeniowa różni się ziarnistością i miekkością szlifowania a ty tego nie potrzebujesz.
                                        W twoim przypadku najważniejsza jest przyczepność i twardość.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X