Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOSFET by Zbig 2.0

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak, dołożę żeby było po 2 pary na kanał. Tylko najpierw muszę je dokupić bo mam w sumie tylko 2 pary. Muszę poszukać pewnego źródła, żeby nie kupić podróby bo będzie lipa.

Skomentuj

Ponieważ było jeszcze trochę miejsca na pcb, dodałem zabezpieczenie na układzie uPC1237. Jest to zabezpieczenie przeciw zwarciu na wyjściu, przeciw DC na wyjściu, opóźnione załączanie głośników po włączeniu końcówki i natychmiastowe odłączanie głośników po zaniku zasilania.
      Załączone pliki

Skomentuj

I jeszcze schemacik tego zabezpieczenia
        Załączone pliki

Skomentuj

Fajnie że dodałeś to zabezpieczenie ale szkoda że nie jest ,,zintegrowane"

Skomentuj

Nie chce mi się na nowo rysować płytki. Wiem że było by wzorowo, gdyby to było zintegrowane, ale tak jak powiedziałem, na razie mi się nie chce. Po za tym wyszła by większa płytka. Chyba żeby pokusić się, żeby całą zrobić w technice smd i 2 stronną, to wtedy wyszło by fajnie.

Skomentuj

kolejna wersja płytki
              Załączone pliki

Skomentuj

Polutowana płyteczka, jutro ją odpalę
                Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez bikoz Zobacz posta
                  Polutowana płyteczka, jutro ją odpalę
                  Ile wychodzi mniej więcej komplet części na taką rozbudowaną płytkę? Jaka moc z dwóch par? Jakie maksymalne zasilanie?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Same trany końcowe 100zł, no chyba, że ktoś taniej znajdzie.
                    http://www.soltronik.pl/2sk1530_200v...el/p-7033.html
                    http://www.soltronik.pl/2sj201_200v_...el/p-7015.html

U Chińczyka na Ebay wychodzi 90zł za komplet jeżeli weźmiemy 10 kompletów, przesyłka bezpłatna.
                    Last edited by pablo.see; 07.11.2011, 19:24.
                    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

A dlaczego nie użyłeś 2SC5200 - 2SA1943?

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                        A dlaczego nie użyłeś 2SC5200 - 2SA1943?
                        pewnie dlatego że to bipolary a tu potrzebne są mosfety. Bez zmian w układzie na tranzystorach 2SC5200 2SA1943 myślę że by nie działało
                        Last edited by jaromas; 07.11.2011, 20:21.

Skomentuj

Dokładnie, tu potrzebne są mosfety.
                          Jeśli chodzi o moc, to przy 4 tranzystorach na kanał i zasilaniu +-80 V osiągniemy 250W dla 8 ohm i 500W dla 4 ohm, oczywiście przy odpowiednim transformatorze, którego moc powinna być 1000W jesli chcemy uzyskać te 500W przy 4 ohm obciążeniu. Dla 8 ohm wystarczy 500W trafo. (na jeden kanał)
                          Koszt elementów to 100 zł tranzystory mocy i max 50zł reszta drobiazgów.

Skomentuj

I`ts alive!!
                            Trochę spory wyszedł offset, 25mV ale może jeszcze z tym powalczę. Tak na siłę to mogło by zostać i tak.
                            Załączone pliki

Skomentuj

Witam
                              Problem z offsetem został rozwiązany, poprzez wstawienie potencjometru pomiędzy emitery pary róznicowej. W ten sposób uzyskałem możliwość regulacji DC na wyjściu .
                              Załączone pliki

Skomentuj

zdjęcie płytki z potkiem
                                Załączone pliki

Skomentuj

tak się zastanawiam odnośnie offsetu,skoro zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jest tak proste to dlaczego jest tak rzadko stosowane?Ja miałem zamiar dobierać tranzystory (w wersji pierwszej ) a teraz się zastanawiam co lepsze

Skomentuj

Też miałem zamiar dobierać tranzystory, ale znalazłem takie rozwiązanie na schemacie innego wzmacniacza i chciałem spróbować jak to się sprawdzi. Niestety nie jestem elektronikiem i nie potrafię wytłumaczyć czy takie rozwiązanie jest ok. Może Zbig zajrzy tutaj i coś na ten temat powie.
                                    Przy okazji mam pytanie do Zbiga:
                                    zamiast rezystorów 0,39ohm uzyłem 0,47 ohm. Po ich zastosowaniu brakuje regulacji prądu spoczynkowego, tzn maksymalnie da się ustawić 40mA. Które rezystory trzeba wymienić i na jaką wartość żeby było można ustawić większy prąd?

Skomentuj

Pierwsza przymiarka do obudowy. Będzie z tego 5 kanałowa końcówka do kina.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Potencjometr jest w porządku. Nie dałem w oryginalnym układzie, bo IMO nawet +/- 24mV to tylko 6mA prądu spoczynkowego przez głośnik 4 Ohm, czyli ok. 150 mikrowatów mocy :-).
                                        Nie ma to zadnego wpływu ani na kolumnę, ani na brzmienie. Ale jeśli ktoś potrzebuje mieć mniej - proszę bardzo. Jak sądzę inni nie stosują z tego samego powodu, albo jesli to producenci komercyjnych układów, to ograniczają koszty i nie chodzi o cenę potencjometru, ale dodatkowego strojenia, które musi być zrobione ręcznie - a to kosztuje i ogranicza wydajność procesu produkcyjnego.
                                        Jeśli maksymalny prąd spoczynkowy jest za mały, zwiększ R36 (miedzy potencjometrem a drenem mosfeta stabilizującego) lub zmniejsz R35 (miedzy potencjometrem a źródłem mosfeta stabilizującego).

Skomentuj

Czy zaprojektował może ktoś lepszą płytkę pod ten wzmacniacz na 2 parach tranzystorów IRF ? Bardzo chciał bym zbudować ten wzmacniacz ale projektowanie pcb marnie mi idzie a nie chce czego popsuć ....

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X