Tak, dołożę żeby było po 2 pary na kanał. Tylko najpierw muszę je dokupić bo mam w sumie tylko 2 pary. Muszę poszukać pewnego źródła, żeby nie kupić podróby bo będzie lipa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
MOSFET by Zbig 2.0
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Ponieważ było jeszcze trochę miejsca na pcb, dodałem zabezpieczenie na układzie uPC1237. Jest to zabezpieczenie przeciw zwarciu na wyjściu, przeciw DC na wyjściu, opóźnione załączanie głośników po włączeniu końcówki i natychmiastowe odłączanie głośników po zaniku zasilania.Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bikoz Zobacz postaPolutowana płyteczka, jutro ją odpalęAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Same trany końcowe 100zł, no chyba, że ktoś taniej znajdzie.
http://www.soltronik.pl/2sk1530_200v...el/p-7033.html
http://www.soltronik.pl/2sj201_200v_...el/p-7015.html
U Chińczyka na Ebay wychodzi 90zł za komplet jeżeli weźmiemy 10 kompletów, przesyłka bezpłatna.Last edited by pablo.see; 07.11.2011, 19:24.HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczek Zobacz postaA dlaczego nie użyłeś 2SC5200 - 2SA1943?Last edited by jaromas; 07.11.2011, 20:21.
Skomentuj
-
Dokładnie, tu potrzebne są mosfety.
Jeśli chodzi o moc, to przy 4 tranzystorach na kanał i zasilaniu +-80 V osiągniemy 250W dla 8 ohm i 500W dla 4 ohm, oczywiście przy odpowiednim transformatorze, którego moc powinna być 1000W jesli chcemy uzyskać te 500W przy 4 ohm obciążeniu. Dla 8 ohm wystarczy 500W trafo. (na jeden kanał)
Koszt elementów to 100 zł tranzystory mocy i max 50zł reszta drobiazgów.
Skomentuj
-
Też miałem zamiar dobierać tranzystory, ale znalazłem takie rozwiązanie na schemacie innego wzmacniacza i chciałem spróbować jak to się sprawdzi. Niestety nie jestem elektronikiem i nie potrafię wytłumaczyć czy takie rozwiązanie jest ok. Może Zbig zajrzy tutaj i coś na ten temat powie.
Przy okazji mam pytanie do Zbiga:
zamiast rezystorów 0,39ohm uzyłem 0,47 ohm. Po ich zastosowaniu brakuje regulacji prądu spoczynkowego, tzn maksymalnie da się ustawić 40mA. Które rezystory trzeba wymienić i na jaką wartość żeby było można ustawić większy prąd?
Skomentuj
-
Potencjometr jest w porządku. Nie dałem w oryginalnym układzie, bo IMO nawet +/- 24mV to tylko 6mA prądu spoczynkowego przez głośnik 4 Ohm, czyli ok. 150 mikrowatów mocy :-).
Nie ma to zadnego wpływu ani na kolumnę, ani na brzmienie. Ale jeśli ktoś potrzebuje mieć mniej - proszę bardzo. Jak sądzę inni nie stosują z tego samego powodu, albo jesli to producenci komercyjnych układów, to ograniczają koszty i nie chodzi o cenę potencjometru, ale dodatkowego strojenia, które musi być zrobione ręcznie - a to kosztuje i ogranicza wydajność procesu produkcyjnego.
Jeśli maksymalny prąd spoczynkowy jest za mały, zwiększ R36 (miedzy potencjometrem a drenem mosfeta stabilizującego) lub zmniejsz R35 (miedzy potencjometrem a źródłem mosfeta stabilizującego).
Skomentuj
Skomentuj