Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOSFET by Zbig 2.0

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a w plytce zbiga co jest zle ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kozak 22 Zobacz posta
      Czy zaprojektował może ktoś lepszą płytkę pod ten wzmacniacz na 2 parach tranzystorów IRF ?
      Tak,Zbig to zrobił.Masz podane na tacy :)

Skomentuj

Nie chodzi że mi się nie podoba tylko chciałem by wszystko było na jednej płytce bez wpinania dodatkowych modułów

---------- Post dodany o 15:10 ---------- Poprzedni post o 14:43 ----------

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów chodzi mi o to jak policzyć opór i moc rezystora która będzie rozładowywać baterię kondensatorów po wyłączeniu wzmacniacza

Skomentuj

złóż to :
          http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post294453

Skomentuj

tylko chciałem by wszystko było na jednej płytce
            uwierz, to żaden problem.Moduł bardzo dobrze współpracuje z unizabv1;v2 Irka.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
              Moduł bardzo dobrze współpracuje z unizabv1;v2 Irka.
              A gdzie mogę znaleźć do tego pcb bo na stronie IRKA nie ma

---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post o 22:21 ----------

Jeszcze jedno pytanie co się stało z PROTECTOREM v.1.5. Questera ?

Skomentuj

Napisz do niego, może będzie miał PCB i Ci sprzeda.

Jeszcze jedno pytanie co się stało z PROTECTOREM v.1.5. Questera ?
                Zdaje się, że coś tam nie do końca działało jak trzeba.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

pcb u Irka a na temat temperatury na pierwszej stronie tego wątku.

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
                    U Chińczyka na Ebay wychodzi 90zł za komplet jeżeli weźmiemy 10 kompletów, przesyłka bezpłatna.
                    no nie 17$ z przesyłką za komplet
                    http://www.ebay.com/itm/1SET-2SJ201-...item4cf9adcce3

Skomentuj

pytanie do autora, czy można zamiast potencjometru R17 3k3 zastowować 4k9 ? Niestety nie mogę dostać 3k3 (chyba jakiś sezon nie ten pochowały się)

Skomentuj

Ja używam 5k i nie ma z tym problemu

Skomentuj

Thx ,mam jeszcze jedno pytanie Zbig w partliście oznaczył Q1 jako IRF520, a na schemacie jako IRF530, lookalem na datasheet ale nie umiem odpowiedzieć sobie na pytanie czy moge użyć IRF520 , napewno znacznie różnią się mocą.

Skomentuj

Witaj
                            Możesz użyć jednego lub drugiego, one są do regulacji prądu spoczynkowego i nie wymagają wielkiej mocy

Skomentuj

Mam mały problem z uruchomieniem końcówek, mianowicie gdy podłaczam jedną lub drugą pod zasilanie wszystko jest ok, udało mi się ustawić prądy spoczynkowe i ogolnie wsystko gra i dźwięk daje rade (nawet bardzo) :). W momencie gdy podącze obie końcówki to się wzbudzaj :( , nawet nie zabardzo mam czas żeby zobaczyć co się dzieje na wyjściu, bo rezystory wyjściowe (R15) strasznie się grzeją. . Macie może pomysł gdzie szukać błędu ? Moje zasilanie to trafo 30V 300VA, mostek 8A 1000V i po 3x 4700uf na + i -.

Skomentuj

Podejrzewam że jest jakiś problem z połączeniem mas. Zrób jakąś fotkę, żeby było widać jak to połączyłeś to może coś się wymyśli

Skomentuj

Na jednym PCB znajdą sie trzy stopnie mocy i do tego filtry na wzmacniczach operacyjnych -moduł do aktywnej kolumny.
                                  Jeden stopień na jednej parze drugi na dwóch i trzeci na trzech. Pierwszy stopień przy 8 a reszta przy 4 ohm. Śledząc wątek wnioskuje że wystarczy dokładać tylko mosfety i i wymienic BC na 2sc. Pozostaje kwestia zasilania- Najtaniej i najwygodniej bedzie zastosować jedno napięcie zasilające, tak wysokie by stopień na trzech parach mógł wygenerować 300w.
                                  Jakie napięcie zasilające wygeneruje taką moc na potrójnym stopniu?
                                  Czy coś przeoczyłem , czy może coś mi sie rozjedzie między stopniami mocy.

Zrobiłem taką kolumne na 3x LM3886 i wzmacniaczach operacyjnych BB .Głośniki w układzie D`Apolito i prototyp filtru zgodny z linkwitza rileya, tak tez bedzie w tym przypadku

Skomentuj

Spoko powinno zadziałać.
                                    jak dobrze liczę, to na 4 Ohm 300W zasilanie w granicach +/-60V

Skomentuj

Gdyby ktoś chciał tranzystory parowane tranzystory IRFP240/IRFP9240 to na as jest zbiorowe zamówienie: http://www.audiostereo.pl/parowane-i...l/page__st__30

Skomentuj

Nie doczytałem.;/ Może mi ktoś powiedzieć jaki jest prawidłowy prąd spoczynkowy w Mosfecie V2.? Z góry dzięki.

Skomentuj

Witam. Pytanie do autora. Jaki potencjometr na wejściu i jak najlepiej go wpiąć. pozdr. Paweł.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X