Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOSFET by Zbig 2.0

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mosfety wystarczy że dobierzesz przy jednym prądzie, najlepiej zblizonym do prądu spoczynkowego jaki będzie w tym układzie. Oczywiście pomiar przy różnych prądach byłby dokładniejszy, ale nie ma się co wygłupiać. Wydaje mi się że jedno miejsce po przecinku to trochę mało. Ja dobierałem do 4 miejsc po przecinku( co prawda nie w tej aplikacji) Dobierz tez tranzystory pary różnicowej, żeby miały w miarę jednakowe wzmocnienie, bo inaczej nigdy nie osiągniesz minimalnego DC na wyjściu.
    Dodaję przykładowy układzik do wykonania pomiarów
    Załączone pliki

Skomentuj

Ja do mierzenia korzystałem ze schematu zmieszczonego tu:http://www.elportal.pl/pdf/k04/30_11.pdf
      Wyniki widać na fotce.U góry tranzystorów wynik dla prądu 1mA u dołu dla 41,7mA.Czyli dla mnie bardziej potrzebny ten drugi gdyż prąd spoczynkowy ma wynosić 50mA na parę.Może jeszcze się wysilę i sprawdzę jak wygląda to właŚnie dla 50-70mA

Skomentuj

Czy naprawdę warto się tak tym dobieraniem tranzystorów bawić? Złożyłem parę wzmacniaczy nazywanych Zbig V1 i grają od prawie roku bez problemów, a w żadne parowanie się nie bawiłem. Ot, zwyczajne samplowe trany. Docelowe głośniki mają około 40-50W RMS, więc i tak za bardzo końcówki mocy się nie wysilą. Mam też Zbigi V2 złożone - tylko przylutować trany mocy i odpalać.

Skomentuj

Zbyszek,
          daj na luz z tymi pomiarami, to co pomierzyłeś jest wystarczające
          dobierz jeszcze tylko parę różnicową i będzie ok

Bebok
          Oczywiście można nie bawić się w parowanie, szczególnie przy tych tranzystorach które są produkowane obecnie. Przy wzięciu kilku sztuk z jednej partii produkcyjnej często ich parametry są prawie identyczne. Zdarzyć się jednak mogą spore rozrzuty i wtedy może byc problem. Ja osobiście też nie parowałem i nie ma problemu.

Skomentuj

A ja myślę,ze warto poświęcić trochę czasu,w końcu robimy coś dla siebie (a jeśli dla innych to tym bardziej ). Dla samej satysfakcji ,że zrobiliśmy coś niemal perfekcyjnie,że lepiej się nie da nawet w fabryce Sony w Chinach .
            Para różnicowa była dobierana h21e miernikiem uniwersalnym.Jeśli będzie spore DC na wy (ponad 3mV) będę jeszcze dobierał do osiągnięcia minimalnego.
            Tak na koniec,mi nie chodzi o to ,że to zagra,ja wiem ,zagra i mniej więcej jak ale chcę usiąść ,słuchać i wiedzieć,ze zrobiłem to najlepiej i najdokładniej na ile pozwalały możliwości,umiejętności i finanse

Skomentuj

Jaki ustawić prąd spoczynkowy dla 2 par mosfetów?

Skomentuj

Przynajmniej 50mA, a najlepiej 100. Można i więcej, ale będzie się niepotrzebnie grzało "na biegu jałowym".

Skomentuj

Witam, jestem na etapie uruchamiania końcówek wg koncepcji Zbig'a - na Toshibach, tranzystorach 2sc2240 i MJE340/350 - w celu zabezpieczenia się przed jakimiś "niespodziankami" uruchomiłem układ bez tranzystorów wyjściowych - jedynie z tranzystorem kompensującym termicznie stopień wyjściowy i na bramkach tranzystorów pojawia się przebieg pokazany na oscylogramie (Ucc+- 38V):

http://zapodaj.net/d58126199dfc9.bmp.html

Oscylacje o okolicach 90kHz.... przy "wiszącym w powietrzu" wejściu - po połączeniu do masy oscylacja znikają.

Zaobserwowałem je w okolicy zaznaczonej na schemacie:

http://zapodaj.net/c72fdb2b21a82.jpg.html

Na bazach tranzystorów poprzedzających stopień wyjściowy i kompensujący cisza...

Ma ktoś jakiś pomysł jak się tego pozbyć?
                  Myślę że co toś nie jest spowodowane brakiem tranzystorów wyjściowych i że gdybym je podłączył to by ustały... wole nie sprawdzać póki co

Skomentuj

Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
                    Myślę że co toś nie jest spowodowane brakiem tranzystorów wyjściowych i że gdybym je podłączył to by ustały... wole nie sprawdzać póki co
                    Myślę(niestety nie mam wykształcenia związanego z elektroniką i zawsze traktowałem to zamiłowanie po macoszemu,że nie powinno być tego czegoś bez tranzystorów mocy;mam zmontowane dwie płytki więc sprawdzę co jest u mnie i napiszę ,ale to trochę potrwa ,przynajmniej do Niedzieli.

Skomentuj

Oscylacje o okolicach 90kHz.... przy "wiszącym w powietrzu" wejściu - po połączeniu do masy oscylacja znikają.
                      nie masz czym się martwić. Możesz lutować trany mocy końcowej. Mimo wszystko zachowaj rezystory szeregowo w zasilaniu.

Skomentuj

Tranzystory końcowe mają bardzo duże pojemności, które są wkalkulowane w zależności fazowo-częstotliwościowe układu.
                        Bez tranzystorów końcowych (i tych pojemności) układ może oscylować i to jest normalne.

Edit: A czy zamknąłeś w ogóle pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego (np łącząc pola lutownicze bramki i źródła któregokolwiek tranzystora wyjściowego)?

Skomentuj

Witam, cytując Zbig'a:

Edit: A czy zamknąłeś w ogóle pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego (np łącząc pola lutownicze bramki i źródła któregokolwiek tranzystora wyjściowego)?
                          Nie zrobiłem tego - jedyny obwód ujemnego sprzężenia zwrotnego w tym układzie na pierwszy rzut oka dostrzegam od wyjścia do drugiego wejścia wzmacniacz różnicowego

Postanowiłem podłączyć jedną parę IRF'ów + IRF jako tranzystor kompensujący - przy minimalnym prądzie (potencjometr skręcony) miałem 20mA prądu i oscylacje takie jak na wcześniejszym poście, w miarę zwiększania prądu spoczynkowego wzmacniacza oscylacje zanikały aż do ich całkowitego wygaśnięcia przy ok 30mA - dalsze zwiększanie prądu nic już nie zmieniało... pytanie czy to normalne...

Nasuwa mi się drugie pytanie - czy w przypadku tej konstrukcji zwiększenie prądu spoczynkowego (mam spore radiatory do tego wzmacniacza i docelowe zasilanie +/- 50V) wpłynie jakoś na stabilność konstrukcji czy spowoduje jedynie dłuższe cieszenie się czymś w okolicy klasy A i nieco większą emisją cieplną tranzystorów wyjściowych...

Skomentuj

wpłynie jakoś na stabilność konstrukcji
                            poprzez nadmierne nagrzewanie się właśnie. Ma wpływ na zniekształcenia, ale nie zyskasz nic.

Skomentuj

Przeczytawszy powyższe posty czuję się zwolniony z obowiązku sprawdzania co w moich końcówkach a jestem po niespodziewanej,nieplanowanej imprezie Andrzejkowej
                              Dodam tylko ,że już się przymierzałem...

Skomentuj

Witam, uruchomiłem końcówkę ale nie do końca... po sprawdzeniu wszystkiego wzmacniacz wydaje się statycznie stabilny - prąd spoczynkowy i napięcie na wyjściu daje się bezproblemowo ustawić, na oscyloskopie na mV "śmieci" i cisz a w głośniku wiec podłączyłem się do kompa żeby coś odpalić - pooglądać sinusy, jakąś muzyczkę itp - niestety wzmacniacz się wzbudza - w głośniku słychać buczenie ale i wysokie częstotliwości - jak coś "siało" - sprawdziłem i z komputerem stacjonarnym i laptopem i to samo... problem znika po podłączeniu się pod przenośną MP3'kę... tam po prostu porządnie to zagrało... absolutna cisza kiedy trzeba i gra po włączeniu muzyki. Czy ktoś z Was drodzy forumowicze miał takie problemy? Jedyne co przychodzi mi do głowy to może połączenie mas... jednak obszary masy na mojej płytce wykonałem możliwie w postaci "gwiazdy" + rezystor 10ohm z tym że oddziela on jedynie masę źródła sygnału od reszty. Czy to może mieć kolosalne znaczenie w takim przypadku?

Skomentuj

sprawdź oscyloskopem jaki sygnałwychodzi z kart dzwiękowych. Stawiałbym na pętle mas odnośnie buczenia, albo niedołączonej/rozwartej masy. Dzieje się też tak gdy używasz uziemienia w gniazdku.

Skomentuj

Jestem na etapie uruchamiania wzmaka 2.0 . Mam problem w jednym kanale mam offset 5 mV , a w drugim 38mV . Nie wiem czym to jest spowodowane . Zaznaczam że tranzystory są takie same w obu kanałach .

Skomentuj

Ile tranzystorów mocy masz na wyjściu 1 czy 2 pary?
                                      Czy parowałeś tranzystory pary różnicowej?

Skomentuj

Na wyjściu mam 2 pary i nie parowałem tranów różnicowych.Zastanawia mnie czy może być taki rozrzut wzmocnienia na tranach różnicowych jeśli są z tej samej serii (tak twierdził sprzedawca) .Są to BC 546.

Skomentuj

Jeśli są bez literki np. BC 546A lub B lub C to mogą mieć rozrzut, oj mogą.

Na etapie produkcji sortuje się pod kątem min. wzmocnienia i nadaje literki, a te które nie mieszczą się w literkowych normach lądują w koszyku "bez literek".

Skomentuj

Czaruję...
                                          X