Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOSFET by Zbig 2.0

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,

dziękuję, przy kolejnym przypływie gotówki chyba go popełnie jako materiał porównawczy do H-250 z DX-Audio przy identycznym zasilaniu. Mogę prosić o teoretyczne porównanie tych dwóch konstrukcji pod względem sprawności "energetycznej"?

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Skomentuj

Jesli dwa układy są zasilane tym samym napięciem, to wykres sprawności, mocy strat i mocy pobranej w funkcji mocy oddawanej jest identyczny (tak, identyczny - sprawność dla małych i średnich wysterowań praktycznie nie zależy od konstrukcji wzmacniacza), ale dla różnych wzmacniaczy wcześniej lub później sie kończy, czyli dla innej (mniejszej lub większej) mocy oddawanej na głośnik. Moje konstrukcje po prostu mają "dłuższą charakterystykę" zanim pojawią sie zniekształcenia.

Chyba zrobię taką charakterystykę "do końca" - przyda się tym, którzy będa chcieli użyć tego wzmacniacza do suba, gdzie pasmo jest ograniczone i podwójny bootstrap spisuje sie rewelacyjnie do "ostatniego wolta" zasilania i można bez zniekształceń wycisnąć naprawdę dużą moc, nieosiągalną w innych wzmacniaczach przy tym samym zasilaniu.

Skomentuj

Witam,

to ja poproszę w ciemno.

Pozdraiwm,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Dodam ciekawostkę :
          Średni pobór mocy dla różnych rodzajów muzyki.
          Trzeba policzyć dla sinusa a potem pomnożyć przez odpowiedni współczynnik:
          - szczytowa dla muzyki - 1.41
          - "soft music" - 1/8 (jazz itp)
          - rock - 1/4
          - metal - 5/8
          - do suba - 0.5

np. wzmacniacz pobiera max dla sinusa 100W
          - moc szczytowa 141W
          - dla suba 50W
          itp.

Skomentuj

Chciałem dzisiaj uruchomić ten wzmacniacz, ale napotkałem na pewne trudności. Potencjometr skręciłem na minimum, wstawiłem rezystory 40R w dodatnią i ujemną linię zasilania, a amperomierz wpięty szeregowo w ujemną linię wskazuje cały czas 53mA. Kręcenie potencjometrem w obie strony nie przynosi żadnego rezultatu. Jedyne co zauważyłem do grzanie się tranzystorów BF469 i 470. Co może być tego przyczyną?

Dla pewności. Prąd jest najmniejszy dla potencjometru maksymalnie skręconego zgodnie z ruchem wskazówek zegara (patrząc na niego z góry)?

Skomentuj

To prąd jest stały cały czas, czy się jednak zmienia? Jesli się zmienia, to w jakich granicach?
              Zmierz napięcie między bramkami mosfetów wyjściowych (P i N) w obydwu skrajnych położeniach potencjometru. Tranzystory sterujące BF... jeśli nie parzą, jest OK. Możesz im założyć małe radiatorki

Skomentuj

A więc, odłączyłem na razie układ zabezpieczający i zmieniłem opór na lini zasilania na 30R i ponownie próbowałem go uruchomić. Przy skrajnym położeniu potencjometru mam 44mA i napięcie pomiędzy bramkami mosfetów IPFP 2,3mV a gdy cały potencjometr przekręcę, prąd oscyluje bardziej przy 45,5 a napięcie pozostaje przy 2,3mV. Ale myślę, że to raczej za sprawą temperatury wspomnianych już tranzystorów. Mają one założone dość spore radiatorki które już po krótkiej chwili są nieźle nagrzane. Jeszcze nie napisałem, że zamiast rezystora r23 gdzie miał być 2k5 zastosowałem 2k7, oraz zamiast r5 gdzie miał być 4k3 dałem 4k7. Poza tym wszystkie elementy są takie jak w schemacie ideowym (płytka robiona pod obudowę).

Skomentuj

2,3mV ??? Między bramkami przeciwstawnych tranzystorów? Chyba masz jakieś zwarcie na płytce (niedotrawienie?), albo ogólnie jakiś błąd na płytce. Napięcie powinno być kilka woltów.
                  Wyglada, że cały prąd 44mA to prąd tranzystorow sterujących - tak ze 4x za duży :-(

Skomentuj

Już problem rozwiązany, radiatorek na tranzystorach sterujących robił zwarcie. Teraz da się normalnie ustawić prąd spoczynkowy. Jeszcze sprawdze to napięcie pomiędzy bramkami czy wszystko jest ok. Mam nadzieje że przez to zwarcie nic nie popaliło i wszystko się uruchomi. Jeszcze mam pytanie, czy wzmacniaczem tym nie upalę kolumn 130w rms 6ohm? Zasilanie +\- 54v 500w.
                    Last edited by r4fall; 15.03.2013, 10:53.

Skomentuj

Chyba pomyliłeś dren z bramkom

Skomentuj

Zamieszczone przez r4fall Zobacz posta
                        Jeszcze mam pytanie, czy wzmacniaczem tym nie upalę kolumn 130w rms 6ohm? Zasilanie +\- 54v 500w.

To zależy tylko od Ciebie. To ty jesteś panem i władcą wzmacniacza a nie na odwrót. Jeśli z rozsądkiem użyjesz potencjometru głośności to nic nie może się stać. Ale jeśli podkręcisz basy na max, zwiększasz głośność, membrany chcą już wyskoczyć z zawieszenia i potwornie zniekształcają a ty dalej zwiększasz poziom to... w końcu dostaniesz kawałkiem membrany w głowę .

Głośniki mają to do siebie, że wyraźnie słychać i widać kiedy mają dość (przynajmniej te niskotonowe)

W innym przypadku, jeśli wzmacniacz jest niestabilny (wzbudza się) to uszkodzisz głośniki wysokotonowe nawet nie wiedząc, że coś jest nie tak. Osobiście nie odważyłbym się podłączyć do kolumn budowanego wzmacniacza, którego wcześniej nie potraktowałem generatorem i oscyloskopem na różnych obciążeniach. To podstawowy pomiar pozwalający ocenić poprawność działania wzmacniacza.
                        Last edited by DiscoLED; 15.03.2013, 11:21. Powód: dla czytelności (inna odpowiedź w międzyczasie)

Skomentuj

Nie, nie mam zamiaru łupać na pełnej mocy a co do wzmacniacza to już sprawdzona konstrukcja robiona przez mądrego człowieka. Ale mam kolejny problem, wzmacniacz przy małych głośnościach chodzi super, ale jak ją zwiększam, w pewnym momencie występuje głośny stuk w głośniku. Nie znam się na takiej terminologii ale to chyba wzbudzanie się wzmacniacza. Co może być przyczyną?

Skomentuj

A potencjometr jest w porządku? Wzbudzenia raczej nie usłyszysz.

Skomentuj

Ok, wszystko już gra, winny był tranzystor na płytce zabezpieczeń. Teraz oba kanały grają tak jak należy. Co to samego wzmacniacza to mogę napisać że dzwięk super. Moge go jedynie porównać do wzmaka na TDA7294 oraz do jednego z tańszych amplitunerów pioneera. Ten bije je na głowę. Polecam, chociaż zauważyłem, że powstaje już SyMOS w wykonaniu Zbiga więc może i warto poczekać na nową konstrukcję, być może lepszą.

Skomentuj

Witam
                                Mam pytanie dotyczące zabezpieczeń zamieszczonym tu wcześniej na układzie upc1237
                                S4 podłączamy do zasilania, ale jakie jest max napięcie, S1 do przekaźnika, a gdzie podłączyć S3 i S2? Czy zabezpieczenia z wersji 1 montować a ten układ podłączyć do dodatkowego wejścia? Nie jestem elektronikiem i chciałbym by koledzy pokazali mi palcem co i gdzie wszystkie wtyczki i gniazda. Jest to układ SMD, a w wersji normalnej jakie użyc tranzystory Q70 i Q71? a moze ktoś podrzuci mi linki do innych wersji azbezpieczeń? Buduję na 2 pary, trafa jeszcze nie kupiłem i napięcia nie ustaliłem.

Skomentuj

W przypadku zabezpieczenia na UPC1237 S3 zależy podłączyć do wyjścia wzmacniacz (pin służy do detekcji napięcia stałego na wyjściu) a S2 piny Z+ i Z- to detekcja zwarcia/przeciążenia - mają śledzić spadki napięć na rezystorach wyjściowych. Proponuję poszukać w sieci pdf'a z kitem A112 firmy Advance Elekctronic - tam jest wszystko pięknie, ładnie opisane co gdzie podłączyć albo podeślij mi maila to Ci wyśle.

Skomentuj

Dzięki, spróbuję z gotowym kitem. już go znalazłem na stronie.

Skomentuj

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po kilku latach słuchania nastapiła wymiana końcówek i zasilania (końcówki z V.1 na V.2 a zasilania z oddzielnych zasilaczy dla końcówek mocy na jeden i trafa z EI TS180 na toroid 350W).

Na jednej z fotek widać porywę górna z napisana datą stworzenia wersji V1- do dziś z taka sama przyjemnoscia słucham V2.
                                      Last edited by zbyszek; 12.09.2015, 21:13.

Skomentuj

Bardzo ładnie się prezentuje, kable ułożone nic się nie wala przypadkowo pogratulować

Skomentuj

Podoba mi się Twoja konstrukcja :)
                                          Ja też wciąż słucham V2

Skomentuj

Czaruję...
                                          X