Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino domowe huberta by Pawel S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawle, świetną pracę wykonałeś. Gratuluję :thumbup:
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
      Yoshi_80
      Pilarki nie mam. Nie chcę wydawać kolejnych pieniędzy na narzędzia (ale jak mus to mus :)). Widziałem fotki jak robić takie skosy frezarką ale pilarką na 45' jakoś nie mogę sobie wyobrazić. Jutro jadę do firmy która cięła mi formatki. Zawiozę im front (sklejone 2 płyty 22mm) może utną mi te skosy. Tylko obawiam się o fornirowanie takich powierzchni bo fornir będę miał gruby 1,5mm i bardzo sztywny. Obym tych skosów nie żałował.
      Last edited by KonradRak; 07.07.2011, 14:31.
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Czy ten stół pomoże mi wykonać skosy jak poniżej ?
        Pilarki nie mam. Nie chcę wydawać kolejnych pieniędzy na narzędzia (ale jak mus to mus ). Widziałem fotki jak robić takie skosy frezarką ale pilarką na 45' jakoś nie mogę sobie wyobrazić. Jutro jadę do firmy która cięła mi formatki. Zawiozę im front (sklejone 2 płyty 22mm) może utną mi te skosy.
        Jak to MDF i nie masz dwóch lewych rąk to olej ten stół (zabawkowy do lat trzech :razz:) i kup sobie po prostu np. używany strug stolarski (równiak, zdzierak albo i nawet gładzik, spustnik będzie Ci raczej za duży... ) Zrobienie takich skosów strugiem to kilka minut (szybciej niż piłką)
        http://www.youtube.com/watch?v=GtYnVA0aCWA

fornir będę miał gruby 1,5mm i bardzo sztywny. Obym tych skosów nie żałował.
        Jak masz obłóg to wypadało by go ponacinać w miejscach zagięć... (nacinaj oczywiście od strony klejonej ) (daj znać czy wiesz o co chodzi...)

---------- Post dodany o 15:23 ---------- Poprzedni post o 15:13 ----------

Paweł - jesteś gościu! (i to mi się podoba) ;D
        PS ile ma kolumna ? ~80cm?

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
          świetny patent z tymi wpustami, że ci się chciało z tym bawić
          rozgrzewke robilem na monitorach. tam taki zabieg jest kompletnie bezcelowy i tylko stracilem dzien pracy...
          ale we frontach to juz bardzo duzlo ulatwilo montaz

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
          Jak ktoś ma frezarkę dolnowrzecionową, to taka robota to jest moment. Składanie to jak klocki Lego.
          dokladnie. 5-15min na ustawianie i jazda...
          na szczescie mam 2 frezarki i jakos to latwiej poszlo

Uważacie, że frezowanie dolnowrzecionowe pomoże ?
          przy "masowej" produkcji ulatwia bardzo sprawe
          jakbym mial taka frezarke i mialbym zrobic np 10 kolumn to by sie bardzo oplacalo

ale tego czegos z allegro bym nie kupil
          znajac zycie lepiej za te pieniadze zrobic cos samemu
          bedzie niewiele drozej ale duzo lepiej i bardziej uzyteczne

Czy ten stół pomoże mi wykonać skosy jak poniżej ?
          nie. takie skosy robi sie przy pomocy kilku przykrecanych plyt

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
          Pawle, świetną pracę wykonałeś. Gratuluję
          w monitorach byly wielke szpary i niedociagniecia... tutaj jedyna wada to za duza szczelina mieszy frontem a wzmocnieniem frontu. dalem wiekszy rowek i po problemie. cala reszta wyglada naprawde super

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          PS ile ma kolumna ? ~80cm?
          no wlasnie po obejzeniu filmiku tez sie z tego smialem...
          kolumna ma standardowe 100cm
          poprostu perspektywa robi swoje - stol duzy, tlo obszerne no i moje prawie 2m :p

Skomentuj

Nie na temat...
            ir0nhide, Pawel S.
            Nie chcę zaśmiecać wątku. Mam wiele pytań. Zadam je w bardziej pasujących tematach.
            PS. Strug elektryczny już załatwiłem, tylko pasek napędowy muszę do niego kupić.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Dobra robota. A powiedz mi dlaczego starasz się nie skręcać dodatkowo obudów śrubami ??

Skomentuj

a po co?
                to dodatkowa praca z wierceniem, skrecaniem oraz pozniej szpachlowaniem i szlifowaniem
                laczenie bez srub/wkretow uwazam za bardziej PRO i dlatego staram sie ich nie uzywac
                no i wkrety sa potrzebne tylko do przytrzymania plyt - sam klej trzyma mocniej niz te wkrety

co innego w subach do samochodu. tam wszystko idzie na wkrety bo kocyk to przykryje i zamaskuje

Skomentuj

dzien 9
                  czas "pracy" 6 godzin
                  nie wiem tylko czy jest sens to pisac bo wiekszosc czasu siedzialem i kleilem pekniecia w fornirze...
                  tak wiec policzmy realnie jakies 2 godziny prac

ze wzgledu na to ze dzisiaj tylko szpachlowalem poprawki i dlugo bawilem sie z dobieraniem forniru to wklejam zdjecie pogladowe gotowych skrzynek

Skomentuj

Niexle a jaki fornir proponujesz ;> na kinko :>

Skomentuj

CIekaw jestem jak będzie wyglądał sub w wersji końcowej...może by tak Pawle dało się go szybciej skończyć :rolleyes:

Skomentuj

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
                        CIekaw jestem jak będzie wyglądał sub w wersji końcowej
                        I ja również, zapowiada się całkiem autorsko :)
                        Paweł masz pewnie jego projekt wizualny, zechcesz uraczyć nas... :) ?

Skomentuj

Paweł masz pewnie jego projekt wizualny, zechcesz uraczyć nas... ?
                          pokazalem wczesniej

Skomentuj

przed chwila doszla paczka z 24 lisciami jatoby

podziekowania dla CDO za cierpliwosc i pomoc

Skomentuj

no to działaj działaj, jestem ciekw efektów końcowych, bo na razie tak jak ja masz wszystko rozgrzebane

Skomentuj

dzien 10
                                nie wiem ile godzin - 8-10

a jedyne co widac to to

Skomentuj

W jaki sposób udało ci się przykleić fornir na dolną ściankę tak równo mając po bokach nogi suba? Musiało ci zając trochę czasu wymiarowanie tego kawałka forniru

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    dzien 10 nie wiem ile godzin - 8-10 a jedyne co widac to to
                                    No to Paweł zrobiłeś sobie misję :) ale jak widać najgorsze chyba już za tobą ?

Jak będziesz kleił boki ? - nacinasz fornir i zginasz przyklejając tak jak szeroki jest liść, czy na każdą płaszczyznę jeden pas forniru ?

Jatobe miałeś chyba na swoich kolumnach ? (tych na "bordowej" Vifie ? ) - to ta sama ?

Skomentuj

gratulacje Pawel
                                      latwe to nie bylo
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                        W jaki sposób udało ci się przykleić fornir na dolną ściankę tak równo mając po bokach nogi suba? Musiało ci zając trochę czasu wymiarowanie tego kawałka forniru
                                        tez mi sie wydawalo ze to bedzie dlugo trwalo...
                                        okazalo sie to bardzo proste
                                        na dole sa 2 kawalki forniru
                                        przylozylem kazdy do nozek i je odrysowalem
                                        odcialem pod katem te nozki i poprostu przylozylem...
                                        drugi to samo a regulowana mialem tylko zakladke

duzo trudniej bedzie tam wyszlifowac ten fornir :p

ale jak widać najgorsze chyba już za tobą ?
                                        chyba tak
                                        mialem miec jeszcze wtorek wolny to bym dokonczyl suba i w wiekszym stopniu fronty... ale juz nie mam wolnego :???:

Jak będziesz kleił boki ? - nacinasz fornir i zginasz przyklejając tak jak szeroki jest liść, czy na każdą płaszczyznę jeden pas forniru ?
                                        na front idzie szeroki pas starego forniru (najladniejszy)
                                        reszta bedzie oklejana nowym fornirem ktory bedzie zaginany na naroznikach i laczony jak popadnie

Jatobe miałeś chyba na swoich kolumnach ? (tych na "bordowej" Vifie ? ) - to ta sama ?
                                        tak, ta sama jatoba bedzie na frontach, gorze i froncie suba i najwazniejszych sciankach monitorow i centrala
                                        reszta to nowa dostawa juz nie az tak ladna. ale nadal bedzie bardzo ciekawie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          duzo trudniej bedzie tam wyszlifowac ten fornir
                                          Zaprawdę powiadam, szlifierka oscylacyjna lekarstwem na Twój problem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X