Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi Perless/Vifa (na tyły z nimi)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 drogi Perless/Vifa (na tyły z nimi)

Witam w moim drugim wątku.
    Moja "następna" konstrukcja jest związana z konstrukcją z wątku 3 drogi tonsil/scan speak/vifa.
    Projekt z założenia miał być zestawem kina domowego, o którym pomyślałem parę lat temu. Fronty czekają na toczony z drewna bass reflex więc kończę pracę nad kolumnami tylnymi, które jak poprzednie przeleżały parę lat w piwnicy czekając na dobre czasy.

Konstrukcja opiera się na szkielecie z wręg umocowanych do frontowej i tylnej ścianki. Na wręgi naklejane są warstwowo płyty HDF o grubości 3mm.

tylne-1.jpg

Przetworniki:
    Tak jak poprzednio, miałem już kiedyś zakupione głośniki. Zostały mi Vify XT 23 i cztery Perlessy HDS 134 NOMEX. Na takich przetwornikach będzie to grać.

Zaraz ktoś napisze, że HDS'y nie są dobre i żeby zmienić. Nie wiem. Zobaczymy w praniu. Tym razem nie mam możliwości ani funduszy na zmianę. Będę próbował zrobić coś z tym co mam.

I teraz pytanie bo wolę się zapytać mądrzejszych.

Załóżmy, że projekt (3 drogi tonsil/scan speak/vifa) idzie na przód, projekt z tego wątku (perless/vifa) jako kolumny tylne. Jak wygląda sprawa (nie impedancji) ale rezystancji tych zestawów? (może się źle wyrażam) Chodzi o to że Tonsil ma 8ohm, Scan Speak 4 ohm i Vifa 4 ohm; a w tym projekcie 2 głośniki HDS połączone równolegle daje 4 ohm i Vifa 4 ohm. Jak to się przełoży na obciążenie wzmacniacza. Czy da się te różnice skorygować zwrotnicami? Jak ma się to w praktyce?

Mam nadzieję, że nie opisałem tego za nadto chaotycznie.

jezeli amplituner obsluguje 4r to nie martw sie, wyregulujesz glosnosc kanalow
    jezeli nie obsluguje 4r to masz problem bo zwrotnica tego nie skorygujesz

Skomentuj

Amplitunera jeszcze nie mam więc kwestia wyboru (doboru) Dzięki.
      Ps. z tego co gdzieś czytałem o amplitunerach, te co obsługują od 6 ohm wzwyż także nie maja problemu z 4 ohm ale ile w tym prawdy?

Skomentuj

wszystko zalezy od ampli
        przykladowo moj wzmacniacz stereo tez jest 8r a jakos normalnie gra n 4r
        na 2 juz sie wylaczyl :p

Skomentuj

Ok. To wiem na czym stoję. O amplach porozmawiam później. Teraz skupię się na budowie. Dzięki, pozdrawiam.

Skomentuj

sir_morgot Miałem jakis czas podpiete kolumny 4ohm pod mój amplituner z zestawu pianocrafta i nie było problemu udało mi sie przesterować amplituner i właczyło sie zabezpieczenie ale było naprawde głosno nie idzie tak muzyki słuchac
            A co do kolumn to podoba mi sie forma giety tył taka sugestja z mojej strony może zastosuj wieksze cokoły pod kolumne takie wysuniente na przód.
            I koniecznie pokaż ten br z drewna jestem ciekaw jak ci to wyszło:)

Skomentuj

Jeśli te Vify XT to 25 a nie 23 jak napisałeś to możesz dokupić jedną (Są chyba nadal dostepne na madisound), zrobić centrala w układzie MTM a w surroundach dać po jednej sztuce XT i Nomexa.

No chyba, że masz już przednią śćiankę surroundów zrobioną pod to MTM.
              Last edited by gooralesko; 30.09.2011, 15:04.

Skomentuj

Marios221 - co do cokołów, planuję rzeczywiście dać większe z granitu (jak na fronty). Ten projekt na rysunku to tylko wstępna wersja, która ewoluuje. Bass reflex będzie toczony z klejonki (dąb lub buk). Gość z modelarni stwierdził, że z całości może popękać. Mam nadzieję, że wie co mówi.

gooralesko - tak vifa 25 (moja pomyłka). Przednia ścianka surroundów już ma frezy pod hds'y i vify. Została mi się jeszcze jedna vifa xt25 właśnie na centrala. I tu pojawia się pytanie. Z założenia miał by być nie duży (mało miejsca pod tv). Vifa jest brak jednak nisko-średnio tonowych. Planowałem kiedyś zrobić go na 2 tonsilach GDN 13/50/9 ale podobno nie są dostępne. Ostatnio wpadły mi w oko głośniki formy VAWECOR WF120BD20: http://akustyk.com.pl/wavecor/WF120BD02.html
                Całkiem nieźle się zapowiada.

Skomentuj

Nie rób każdej kolumny z innej parafii bo to jest kompletny bezsens. Jak masz cztery HDSy 134 to wykorzystaj je na zrobienie centrala i surroundów olewając te frezy któe już wykonałeś. Doklej dechę i wykonaj je jeszcze raz tym razem pod jednego HDSa i XT. Zdecydowanie wyższą spójność dzwięku w kinie uzyskasz na swoich frontach z innego tematu oraz centralu i surroundach na HDSie 134 i XT25. Tym bardziej, że masz dodatkowego, trzeciego XT 25.

Z tego co pamiętam na frontach midwooferem będzie coś z rodziny HDSów bodajże 152. HDS 134 z racji pododbieństw rodzinnych będzie lepszym wyborem niźli nawet ten fajny Wavecor.

I jeszcze jedno - HDSy 134 mają ścięty koszt więc da się zrobić bardzo niską kolumnę centralną bo mającą 13,5cm. Resztę dobierz sobie tak by litraż był odpowiedni na zamkniętą budę 12 litrową.

Tu masz zwrotę do surroundów na HDSie 134 i XT25TG http://www.troelsgravesen.dk/Peerless_HDS830860.htm
                  Last edited by gooralesko; 30.09.2011, 22:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    Z tego co pamiętam na frontach midwooferem będzie coś z rodziny HDSów bodajże 152.
                    nie, zostal zmieniony na scana

Skomentuj

Na frontach jest Scan Speak. Tak sobie dzisiaj pomyślałem nad zmianą koncepcji. Przedstawię ją tu i poczekam na opinie i porady, Ze względu na brak 2 głośników na centrala, znalazłem inne wyjście. Jak pisałem mam 4 HDS'y 134 i: kolumny przedstawione w tym projekcie są robione na 2 HDS'y. Można by jedną kolumnę przeciąć na pół i zrobić na 1 DHS'a jako standy (chyba dobrze napisałem). Z drugiej kolumny zrobić głośnik centralny (buda zamknięta) - przeciąć ją w pół, zaślepić i gotowe. Zaoszczędził bym na głośnikach i na budowaniu głośnika centralnego. To tak w teorii. Co Wy na to? Czy to dobry pomysł czy raczej droga na skróty? Proszę o sugestie. Dzięki!

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                        Ze względu na brak 2 głośników na centrala, znalazłem inne wyjście.
                        Ale jak brakuje ci dwóch głośników do centrala? Najwyraźniej nie zrozumiałeś koncepcji jaką Ci przedstawiłem w dwóch poprzednich postach. Masz 4 HDSy więc dwa z nich lecą na surroundy a dwa będą wraz z XT25 siedziały z centralu. Mówiłem o takim pomyśle od pierwszych słów wypowiedzianych w tym temacie u tu nagle Ty znalazłeś "inne wyjście", które wyglądaa jak proponowane przeze mnie wyżej.

W kwestii obudowy mam takie pomysły. Wywal je i zrób nowe lub przetnij tak by wyszły dwa surroundy i central. Ja bym zrobił centrala na nowo a tyły faktycznie obciął lub dał komorę ogranicząjącą litraż i zaślepił estetycznie jedną dziurę na HDSa.

Skomentuj

No właśnie o to mi chodziło. Wszystko zrozumiałem. Podsunąłeś pomysł żeby 4 HDS'y rozdzielić na tył i centrala. Ja wpadłem na pomysł o przecięciu obudowy na 2 części. Obudów nie wywalę. Za dużo pracy w nie wpakowałem.
                          Mam jeszcze jedno rozwiązanie. Zostawić wszystko jak jest i dokupić (bo mam możliwość) 2 szt HDS'ów ze srebrnym ściętym koszem. Z centralnym się nie spieszy więc może dam radę z tymi dodatkowymi HDS'ami.

Czekam na opinie.

Skomentuj

Ale gdzie teraz HDSy dostaniesz? Nigdzie ich nie ma. Ja bym nie ingerował w obudowy które masz. Zamaskowałbym w odpowiedni sposób jeden otwór na hdsa i zrobił centrala w podobnej stylistyce co fronty i surroundy.

Skomentuj

Mam możliwość zakupienia właśnie tych dwóch HDS'ów. Powiedzmy, że czekają na mnie. Więc dla tego się zastanawiam.

Skomentuj

No to powiem jedno: masz siano to kupuj i się nie zastanawiaj. A powiedz mi jeszcze w jakiej cenie możesz kupić te HDSy?

Skomentuj

125zł/szt z przesyłką. Są tylko te dwa.

Skomentuj

Prace nad tylnymi powoli się toczą ale ciągle do przodu.Dodatkowe HDS'y przyszły. Dałem je do centralnego. W między czasie zrobiłem BR do tylnych kolumn. Jak wcześniej napisałem w którymś ze swoich wątków, toczony BR z drewna wyniósł by mnie 760zł. Promu kosmicznego nie buduję więc odpuściłem sobie. Przyszedł mi do głowy inny pomysł. BR w moim przypadku będzie składał się z drewna i grubej, twardej rury papierowej (taka co to na nią się nawija folię lub wykładzinę podłogową). Rura na prawdę zda egzamin, ponieważ jest łatwa w obróbce, solidna i przede wszystkim za darmo. Na koniec można ją zabezpieczyć lakierem. Rurę włożę w przód BR, który wykonałem z pierścieni drewnianych (w tym przypadku jesion). Jest on sklejony z kołnierza, 1 pierścienia pośredniego i pierścienia łączącego rurę z BR.

Poniżej fotki przodu BR (surowe i po bejcowaniu - jeszcze mokre):

i następne - miejsce pasowania rury do przodu BR i całość:

Oczywiście jeszcze wszystko trzeba dopracować ale po woli. Myslę, że jest to pewna alternatywa. W końcu jak DIY to DIY.
                                    Last edited by Pawel S.; 27.10.2011, 21:52.

Skomentuj

Wskazówka
                                      jezeli dajesz link bezposrednio do zdjec to warto skozystac z opcji "dodaj grafike" (tuz powyzej okna edytora) lub dodaj kod [img] do linka
                                      takie zdjecie bedzie widoczne na forum

toczone czy frezowane?

i nie zapomij dodac podobnego pierscienia na koncu tunelu!
                                      tam moze byc z MDFu

Skomentuj

Pierścienie frezowane. "Frezy, ścięcia" przy wylocie zrobiłem na malutkiej szkolnej tokarce za pomocą dłuta i papieru ściernego.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X