Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi Perless/Vifa (na tyły z nimi)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to jest raczej w miarę dobrze... 1Ohm odstępu. Obudowa trochę za duża (ja bym chyba zmniejszył, nie wiem nie słyszę...)
    Powinieneś dawno zrobić jeszcze pomiar imp. samego głośnika/ów("ciepłego") i na tą Hz stroić obudowę chcąc uzyskać 2 zbliżone wysokością piki....

Co się stało z pikiem na ok. 200Hz ? Czy zrobiłeś ten pomiar z jakąś pianką wew. kolumny ?
    Last edited by ir0nhide; 13.01.2015, 07:41.

Skomentuj

Strojenie na 80Hz i uwazasz, ze jest dobrze?
      Teraz to co najwyżej moze buczec

I dlaczego zalecasz zmniejszenie skrzyni jak zwiększając wlasnie obudowe obniżysz strojenie?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bo podstawę ma rozjechaną, czy nie poprawi impulsu jak zmniejszy objętość a strojenie ustanowi zwiększając długość tunelu ? Przecież o to cały czas chodzi bo jego BR ma teraz dł. = gr. ścianki... Zwiększy się też wytrzymałość mocowa.
        Last edited by ir0nhide; 13.01.2015, 08:56.

Skomentuj

No jeżeli zmniejszy skrzynie i wydłuży br to czego impuls poprawi?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale Panowie mieszacie mi w głowie. A tak na marginesie, zastanawiałem się nad wzmacniaczem do pomiarów w arcie. Mam wzmacniacz chyba 1W z głośników komputerowych na TDA2282 ale z tego co widzę w opisie to przy RL=4Ω, THD=10%. To jakas masakra. Czy dobrze ja to odczytałem? Dla czego chcę go do arty? Już piszę. Do SW zmontowałem sobie skrzyneczkę do której wpakowałem bebechy ze starego della wstawiłem mu SB LIVE, na górę wstawiłem JIGa, preamp mikrofonowy i wzmak na tda (nie pamiętam jaki). Działa fajnie. Do arty nie chcę tego wszystkiego wypakowywać i pakować na nowo do innej skrzyneczki. No i tak wpadł mi pomysł żeby bebechy z głośników wykorzystać. Tylko te THD.

Ps górki na 200Hz - tak zastosowałem tam piramidki z gąbki.
            Przy włożeniu piramidek dołek leci troszkę w prawo a lewa górka maleje (nie wiem czy to przez "pozorne" zwiększenie pojemności czy przez zmniejszenie jej wkładając piramidki)?
            Last edited by sir_morgot; 13.01.2015, 14:01. Powód: dodatkowe info

Skomentuj

Testowałem wczoraj strojenie obudowy i BR na zmniejszonej obudowie (wklejona tymczasowo wstawka przedzielająca obudowę w 1/4 a później w 2/3 długości). Testowane także różne średnice tunelu BR - od 4,5 do 7cm oraz różne długości - do absurdalnych 100cm :). Strojenie obudowy nigdy nie zeszło poniżej 66 - 69Hz z tym, że przy niższym strojeniu zawsze górka BR była niższa czy to większa czy mniejsza średnica. Możliwe, że przy tych głośnikach to graniczna częstotliwość? Dziwi mnie fakt, że długości BR symulowane przez programy różnią się od długości faktycznych dla danych średnic (w rzeczywistości są znacznie krótsze). Mam jeszcze do sprawdzenia jedną średnicę BR mianowicie około 9-10cm - taką wskazywały symulacje jako wyjściowe średnice - mam nadzieję, że trafnie. I tu nasuwa się pytanie:

Załóżmy, że zmniejszam pojemność obudowy do symulacyjnych 12,5l (wklejenie wewnątrz kolumny wstawki z płyty w jej połowie długości). Przypuśćmy, że długość jej wyniesie około 44cm a symulowana długość tunelu BR to około (przy średnicy BR 9cm) 28cm. Taka rurka nie zmieści mi się wewnątrz mojej obudowy (w oddzielonej komorze na głośniki). I tu pytanie - czy można taki tunel BR stosować na zewnątrz obudowy? Teoretycznie był by na zewnątrz a w praktyce przechodził by przez nieużywaną, oddzieloną komorę, by wyjść w dolnej części obudowy. Czy taki układ miał by sens?

Skomentuj

zmierzyłeś FS samych głośników ?? Wszystko wskazuje Na co już Ci pisali ze skrzynia jest za mała. Do tych głośników rurka BR 50mm średnicy z kołnierzem powinna być w sam raz.
                Gąbka do wytłumiania BR z mojej praktyki bardzo słabo się sprawdza podobnie fizeliny. Jeśli chcesz dobrze użyć materiałów filcowych lub wełnianych
                Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                Dziwi mnie fakt, że długości BR symulowane przez programy różnią się od długości faktycznych dla danych średnic
                - Dla mnie nie ma w tym nic dziwnego :)

Skomentuj

Załóżmy, że zmniejszam pojemność obudowy do symulacyjnych 12,5l (wklejenie wewnątrz kolumny wstawki z płyty w jej połowie długości). Przypuśćmy, że długość jej wyniesie około 44cm a symulowana długość tunelu BR to około (przy średnicy BR 9cm) 28cm. Taka rurka nie zmieści mi się wewnątrz mojej obudowy (w oddzielonej komorze na głośniki). I tu pytanie - czy można taki tunel BR stosować na zewnątrz obudowy? Teoretycznie był by na zewnątrz a w praktyce przechodził by przez nieużywaną, oddzieloną komorę, by wyjść w dolnej części obudowy. Czy taki układ miał by sens?
                  Może tak być, liczy się masa powietrza w porcie basrefleksu.

Skomentuj

Dziwi mnie fakt, że długości BR symulowane przez programy różnią się od długości faktycznych dla danych średnic (w rzeczywistości są znacznie krótsze).
                    Niektóre programy biora pod uwagę zajmowany litraż przez br którego nie powinno sie wliczać jako wolna przestrzeń dla głośnika. Do tego dochodzą wytłumienia, które zwiększają pozorny litraż, kosze głośników, idealnie wszystkiego nie pomierzysz i nie podasz jakby chciał program. Stąd też końcowy pomiar docelowej kolumny pokazuje wszystko :)

Skomentuj

Bez przesady
                      Wynik powinien byc chociaz zbliżony a nie całkowicie inny
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja nie wiem co kolega wyliczył i co wpisał a co program wymyślił, więc mi nie pisz tu o zbliżonych wynikach Łukaszu :)

Skomentuj

Ok Panowie. Dzisiaj zmierzyłem TS z dodana masą w ATRA na zimnym głośniku. W sumie parametry podobne nawet Fs (=-15% odchyłki w specyfikacji) to się zmieściło w pomiarach. Jedynie to Vas wyszedł nieco inny - w katalogu 5,479l a z pomiarów 3,95l. Wprowadziłem dane do WinISD - wyszło na obudowę 15,85l. Moja ma 17,5l - wstawiłem nieco piramidek (ta okropna fala stojąca na ok 200Hz) - zacząłem symulować i z portem 5,5cm i długości 6,5cm (taką wyliczył program - nie tak jak poprzednio około 20cm - nie pamiętam już a nie chce się cofać w poście) i strojenie (dołek między górkami) w najlepszym przypadku sięgnęło około 61-62Hz przy górce BR około 1/3 górki głośnika. To i tak lepiej niż poprzednio. Najwyraźniej niżej nie zejdzie mimo moich chęci. Próbowałem odpowiednio z większą średnicą i podaną przez program długością BR i wykres tym razem pokrywał się z BR o śr. 5,5cm. Myślę, że nie ma się co męczyć bo i tak to są kolumny tylne do kina. Trochę szkoda ale ja nie doświadczony nic za bardzo tu nie zdziałam. Może jak się uda to pomierzę je na ciepło i spróbuję symulować na tych wynikach. Później się zmierzy na ciepło w obudowie. Czas spać jutro robota. Dobrej nocy.

Skomentuj

Nic nie Zdzialales bo sie nie stosujesz do sugestii

Ale powodzenia
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Nic nie Zdzialales bo sie nie stosujesz do sugestii

Ale powodzenia

Mówisz o zamknięciu skrzyń czy o jakiejś innej sugestii bo wiele ich tutaj.

Skomentuj

I jaki FS Ci wyszedł z pomiarów ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                  I jaki FS Ci wyszedł z pomiarów ??
                                  Pomiary z ARTA zapisane do Excela 1 głośnika (ja w obudowie łączę takie 2 równolegle):

Parameter, Value, Dim
                                  Fs, 76.45, Hz
                                  Re, 5.98, ohms[dc]
                                  Qt, 0.48, -
                                  Qes, 0.64, -
                                  Qms, 1.99, -
                                  Mms, 9.49, grams
                                  Rms, 2.412498, kg/s
                                  Cms, 0.000456, m/N
                                  Vas, 3.95, liters
                                  Sd, 78.54, cm^2
                                  Bl, 6.703672, Tm
                                  ETA, 0.28, %
                                  Lp(2.83V/1m), 87.85, dB
                                  , ,
                                  Le, 146.41, uH
                                  L2, 321.43, uH
                                  R2, 11.22, ohms
                                  L3, 0, uH
                                  R3, 0, ohms

Skomentuj

FS 76Hz to nie schodź na siłę ze strojeniem poniżej 70Hz. Jak bym te głośniki zamknął z obudowę OZ i zapomniał o basie z nich jeśli tego ostatniego "Nie Potrzebujesz". zamknij obudowę i mocno ją wytłum. Ile te głośniki mają FS katalogowo ?? 65-68Hz ?? Wysoko trochę jak na 15stkę

Skomentuj

Katalogowo mają 69 Hz (+/- 15

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                        FS 76Hz to nie schodź na siłę ze strojeniem poniżej 70Hz. Jak bym te głośniki zamknął z obudowę OZ i zapomniał o basie z nich jeśli tego ostatniego "Nie Potrzebujesz". zamknij obudowę i mocno ją wytłum. Ile te głośniki mają FS katalogowo ?? 65-68Hz ?? Wysoko trochę jak na 15stkę
                                        No całkiem wysoko, do tego QTS blisko 0.5. Faktycznie można by spróbować w OZ ale basu to nie będzie prawie w ogóle .
                                        Te głośniki są wygrzane ?

Skomentuj

Nie zartuj... przeciez to takie dobre głośniki
                                          Renomowany producent i polecane na forum
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X