Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi Perless/Vifa (na tyły z nimi)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie były wygrzane.

Skomentuj

Parametry po na gorąco:

Parameter, Value, Dim
      Fs, 70.38, Hz
      Re, 5.90, ohms[dc]
      Qt, 0.43, -
      Qes, 0.58, -
      Qms, 1.67, -
      Mms, 6.60, grams
      Rms, 2.126100, kg/s
      Cms, 0.000709, m/N
      Vas, 6.14, liters
      Sd, 78.54, cm^2
      Bl, 6.039230, Tm
      ETA, 0.48, %
      Lp(2.83V/1m), 90.21, dB
      , ,
      Le, 152.12, uH
      L2, 336.86, uH
      R2, 11.36, ohms
      L3, 0, uH
      R3, 0, ohms

Zrobiłem sobie mały odsłuch (buda z BR i zamknięta) i powiem szczerze, że bardziej odpowiada mi z tunelem BR. Słychać emisję BR. Jest od odsunięty nieco od głośników i tam gdzie z głośników już nic prawie nie słychać, dźwięk przenosi się na BR. Wiem nie schodzi to nie wiadomo jak w dół ale do efektowych wystarczy. Chyba przy tym pozostanę. Zamknięta buda jakoś mi nie pasuje.

Skomentuj

Panowie nie bijcie ale mam pytanie. Składam sobie sprzęt do pomiarów w ARTA, złożyłem prosty wzmak na LM3886, czekam na przedwzmacniacz do mikrofonu. Mam także system pomiarowy do SW w którym mam trafo 2x12V 1,45A. Czy takie trafo do pomiarów z LM3886 wystarczy? Z tego co widzę w nocie jest napisane, że minimum to 20V. Ale tu nie chodzi o nagłaśnianie tylko o pomiary. Jeżeli mam się całować w nos z tym trafem to jakie kupić. Dziękuję za podpowiedzi.

Skomentuj

Znalazłem dzisiaj informację o zalecanym zasilaniu - Zalecany zakres napięć zasilających: 20...84V (+/-10...+/-42V). Ja mam +/-12 więc chyba nie będzie problemu.
          Last edited by sir_morgot; 23.01.2015, 07:09. Powód: korekta

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące programu LIMP. Przy sprawdzaniu rezystancji kabli wychodzi mi jakieś 1 ohm (kable pomiarowe jig - głośnik dość długie). Wpisuję wartość rezystancji w "Cable compensation" ale co zauważyłem, że od 500Hz do 20kHz rezystancja wzrasta do około 0,6ohm. Czy tak ma być czy coś mam skopane? Nie zwróciłem wcześniej na to uwagi. Dziękuję za podpowiedzi.

Last edited by sir_morgot; 26.01.2015, 07:38. Powód: korekta

Skomentuj

Próbne pomiary HDSów - NearField + Port:

Skomentuj

No i następne pomiary tylnych opartych na 2xHDS nomex 134 + Vifa xt25

Poszedłem na łatwiznę i zapożyczyłem projekt zwrotki, którą zaprojektował waloos dla mojej kolumny centralnej. Na pewno trzeba coś tam poprawić. Nie wiem jeszcze co. Jak się uda to pokażę wynik chociaż z moimi umiejętnościami to szczerze wątpię :). Poniżej moja przekładka z centrala:

Może coś zasugerujecie?

Skomentuj

Temat uważam za zamknięty. Kolumny obecnie grają u mnie w kinie domowym jako tylne i sprawują się pozytywnie - bynajmniej dla mnie i dla znajomych co słuchali. No chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pytania a ja znam odpowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...
                  X