Wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Ale nie jest łatwo kupić nawet drogą kartę USB, która będzie miała stałą latencję bez ASIO. A SW nie ma panelu wyboru sterownika. Testowałem ESI U24XL i tam też latencja skakała, a karta za ponad 400zł.
Rzucę się chyba na E-MU 0202 USB albo E-MU 0204 USB. Choć zaboli finansowo to jednak do pomiarów będzie jak znalazł.
Intrygujący jest też fakt, że używając ARTA pod Win7 impuls się nie przesuwa, zawsze jest w tym samym miejscu. Ot taka ciekawostka.
---------- Post dodany o 18:23 ---------- Poprzedni post o 11:19 ----------
Heh, chciałoby się powiedzieć, że takie rzeczy tylko w Erze...
Dziś wyżaliłem się znajomemu doktorowi na PŁ, że mam problemy z kartą i pomiarami. A on do mnie, że jak chcę, to może mi pożyczyć kartę na FireWire bo u nich leży w szufladzie nieużywana. Pomyślałem sobie, że mam FireWire w laptopie więc czemu by nie spróbować. Poszliśmy do jego pokoju a on z ostatniej, najniższej szuflady wyciąga kartę...jeśli można to jeszcze nazwać kartą - Edirol FA-101 od Rolanda http://www.roland.com/products/en/FA-101/ Na sieci koszt w okolicach 1800zł. A znajomy doktor do mnie, że im nie potrzebna i może mi pożyczyć na czas pomiarów. Wziąłem...a czemu miałbym nie wziąć? Muszę tylko dokupić kabelek fire wire 6p-4p (bo mam małe fire wire w lapku) i porobić chyba specjalne kable...nie wiem jeszcze o co chodzi w tych wejściach...czy wejście jest stereo czy mono...ale KURDE....JAKI SPRZĘT!! :razz?
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Akurat w tej kwestii cena nie gra roli tylko dopracowanie sterowników a z tym różnie bywa, nie zawsze "lepszy" sprzęt jest pod tym względem lepszy. Lepszy jest zwykle ten bardziej popularny.
Ja od początku działam na SB live , teraz to pewnie po 30zł chodzą i karta do pomiarów jest jak marzenie, zero problemów. Natomiast mam też ale juz nie używam, herculesa digifire 7.1 , leciwy już sprzęt ale nowocześnieszy od liva i w swoim czasie też nie był tani, generalnie "kładł" brzmieniem wszelkie creativy z tamtego okresu. Co z tego jak do pomiarów zupełnie się nie nadawał.
Tu się zgodzę, ale jednak ten Edirol to sprzęt do nagrywania z użyciem komputera...więc latencję powinien mieć stałą. Jutro wieczorem postaram się ją uruchomić, muszę tylko zrobić inne kable do systemu pomiarowego.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Mi to wygląda na słabe wzmocnienie sygnału przez preampa, zdecydowana większość osób miała z tym problemy i po odnalezieniu słabego wzmocnienia lub zmiany preampa wszystko działało.
To że działa pomiar impedancji, nearfield i pomiar T-S to nie wszystko. Kiedyś kupiłem sobie kartę Creative Sb Live coś tam zewnętrzną. Piękna kalibracja, pomiary t-s, nearfield i rozłożyła się karta na pomiarach, więc może przyczyną jest sama karta.
Swego czasu Yoshi polecał wszystkim kartę SB Live Sb0100 na której 100% użytkowników miało pozytywne rezultaty. http://allegro.pl/creative-sound-bla...000688664.html karta kosztuje tylko 25 zł oczywiście używka bo już dawno nie produkowana, ale mimo to i tak to dobra karta moim zdaniem. Do pomiarów polecam instalację SAMEGO sterownika bez żadnych dupereli, poprostu czysty sterownik.
Ja osobiście też mierzyłem na tej karcie. Teraz mam kartę PRODIGY Audiotrak i też świetnie mierzy.
Mi to wygląda na słabe wzmocnienie sygnału przez preampa, zdecydowana większość osób miała z tym problemy i po odnalezieniu słabego wzmocnienia lub zmiany preampa wszystko działało.
Chyba kiepsko czytałeś. Te same ustawienia wszystkiego, inny system (Win7) i wszystko co ma być się pojawia. Preampa rozkręcałem nawet do wzmocnienia 30dB i zmieniała się amplituda, ale reszta objawów na WinXP zostawała.
Swego czasu Yoshi polecał wszystkim kartę SB Live Sb0100 na której 100% użytkowników miało pozytywne rezultaty. http://allegro.pl/creative-sound-bla...000688664.html karta kosztuje tylko 25 zł oczywiście używka bo już dawno nie produkowana, ale mimo to i tak to dobra karta moim zdaniem. Do pomiarów polecam instalację SAMEGO sterownika bez żadnych dupereli, poprostu czysty sterownik.
Ja osobiście też mierzyłem na tej karcie. Teraz mam kartę PRODIGY Audiotrak i też świetnie mierzy.
Teraz już na pewno wiem, że nie czytałeś...pomiary na lapku i potrzebna karta USB.
Fakt przeczytałem kilka ostatnich postów tylko stąd trochę niepotrzebny post. W sprawie Lapa nie pomogę bo nie udało mi się nigdy na zewnętrznej karcie zrobić pomiarów. Samo opóźnienie karty można ustawić w SW ale niestety pomiary on-axis wychodziły mi fatalnie.
Co gorsze karta ta nie ma dedykowanych sterowników, ma działać na tym co jest w systemie. Przez to nie można pokombinować ze sterami żeby poszukać jakiejś przyczyny.
przeciez do karty dolaczona jest plyta ze sterami
Paweł miał moją kartę dłuższy czas i je testował ale nie pamietam z jakim skutkiem
---------- Post dodany o 23:46 ---------- Poprzedni post o 23:41 ----------
Przyszły do mnie wszystkie kostki cyfrowego audio.
Od lewej: PCM2707 odpowiedzialny za link USB, WM8805 jako odbiornik i selektor SPDIF, CS8421 jako Sample Rate Converter. Do tego dwa ADAU1701, które już miałem, jako DSP z ADC i DAC.
Edirola jeszcze nie sprawdzałem, nie kupiłem jeszcze 4 wtyków duży jack mono. Ale za to kupiłem nie drogo M-Audio Audiophile USB, zobaczymy czy da radę. Edirol pewnie fajny, ale jednak wolę mieć własny sprzęt.
Możesz kupić poduszkę lub..kołdrę (w zależności ile materiału potrzebujesz) która ma w środku hollofil allerban sa to syntetyczne włókna poliestrowe też dobre do tłumienia.
w każdym markecie dostaniesz.
Ale czego dokładnie szukać? Jakieś poduszki czy cos? Bo widzisz, chodzi też o aspekt badawczy i wełna owcza jest polecana do tłumienia i to co wyciągnę z kołdry mogę jakoś skatalogować. A w takiej poduszce z IKEI w sumie nie wiem co jest, jeśli to jakaś sztuczna włóknina to nie wiele będzie się różnić od ovaty, którą mam od dabyla. Chyba, że masz do polecenia coś z wełną owczą?
Sam kiedys wyprulem stara kolderke welniana do testow ( no nie byla az tak stara ) Jest jedna pewna rzecz, ktorej nie lubie w welnie i tym podobnych materialach. Po 1 material jest niestabilny mechanicznie, trudno sie go montuje, jest. Po 2 ciezko utrzymac powtarzalne wyniki wytlumiania, no i 3 to zatykanie przeswitu tunelu czego nie lubie robic. W starych konstrukcjach IMF czy TDL stosowano dodatkowe prety/gwozdzie, na ktorych nawijano kawalki welny w tak zwana osemke. Takie tlumienie bylo o tyle lepsze, ze nie ruszalo sie wraz z powietrzem w tunelu i mialo stabilne umocowanie.
Z tych powodow wole uzywac pianek/gabek, ktore latwo zamontowac, latwo o powtarzalne rezultaty i same rezultaty koncowe tlumienia gabka sa dla mnie najczesciej wystarczajace.
No właśnie nie wiem jak będzie wyglądała taka wełna wyciągnięta z kołdry.
Bo np tutaj http://allegro.pl/welna-owcza-do-wyt...003033252.html
To jest w pełni powtarzalny płat wełny. Z tym, że cena też nie niska...no bo przecież jest to wełna "akustyczna"
Nie wiem jak ten plat jest sprasowany. Generalnie powinny to byc dlugie wlokna po dlugosci kawalka. Poza tym taki plat to niewiele da w subwooferze, za malo materialu. Bedziesz to musial skladac do kupy i jakos zamontowac. Idea stosowania welny w TL polega wlasnie na tym, aby uzywac dlugich kawalkow niesprasowanej welny. Oczywiscie warto sprobowac kazdego materialu, ostatnio czaje sie na welne mineralna ekologiczna. Szczegolnie ta prasowana w plytach. Jeszcze sie dokladnie nie przygladalem, ale z tego co na szybko sprawdzilem to praktycznie sie nie pyli.
Ps. Welna naturalna sypie sie tez calkiem porzadnie, fakt ze moze nie jest to szkodliwe, ale kurzu z tego jest sporo. Tak czy owak warto zamontowac jakas zmyslna zaslone na wyjsciu tunelu. Z materialu czy rzadkiej gabki.
Skomentuj