Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    jak bym skupił się na najważnieszym a potem na dodatkach/bajerach/pierdołach
    zresztą już chyba pisałem o tym
    Z jednej strony tak...ale ja uznaję, że jak już robić to robić na maxa. Po co później przerabiać całą płytkę żeby coś dorzucić skoro od razu można to zrobić? Z jednej strony czas goni...a z drugiej strony jak teraz nie zrobię to później nie będzie mi się już chciało:P
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Doczytałem jeszcze coś. Jeśli dobrze myślę, to mogę dołożyć kwarc do SRC i wykorzystać go jako master clocka. Jeśli dobrze myślę to MCLK_OUT w SRC jeśli jest włączone
      Dobrze myślisz tak się to robi :)
      Dziś zacząłem obmyślać jak zrobić całą część cyfrową i oto co na razie wymyśliłem, albo nad czym się waham: - izolacja na wejściach spdif: albo trafka PE-65612 albo izolator scalony ADUM1200. Skłaniam się ku temu drugiemu z racji dostępności u mnie w Łodzi, - izolacja na wejściu USB za pomocą ADUM4160 albo ADUM3160.
      Dobre rozwiązanie na pętle masy, chociaż ADUM4160 bywa upierdliwy i kapryśny. Mi rwało transmisje USB, JarekC też pisał o problemach i kilka innych osób i w sumie to nie wiem dlaczego.
      Przy okazji z racji, że kostki audio drogie a to prototyp i nie wiadomo czy pierwsza wersja płytki będzie OK zrobiłem sobie stoliczki na goldpiny do droższych układów. Wyszły nawet te pod LQFP48 z rastrem wyprowadzeń 0,5mm
      Mi DSP56371 na przejściówce rozkręcony do 160MHz wariował ale on pochłania prawie 200mA prądu :). Dobrze jak by na tej przejściówce znalazły się już kondy 100n na zasilaniu.

Skomentuj

Mam dość nietypową prośbę - mógłbys wstaić zdjęcie tych kabli do kolumn 4x 1,2? Najlepiej zeby bylo widac je jak sa rozlozone na podlodze :)

Skomentuj

Mogę Ci zrobić taką fotkę ale tylko telefonem. Powiedz mi co Ci dokładnie obfocić?
          No chyba, że wystarczy Ci to: http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-4...273500553.html
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To zdjęcie na Allegro widziałem.

Jesli możesz to zrób zdjęcie kabla na podłodze, a obok jego niech leży pudełko zapałek (tak dla oddania skali - grubości). I tyle:)

Skomentuj

Nie na temat...

Skomentuj

Nie na temat...
                Dzieki :) Wyglada jak kabel ekranowany mikrofonowy stereo.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                  Dzieki Wyglada jak kabel ekranowany mikrofonowy stereo.
                  Mam w domu naprawdę dobry kabel mikrofonowy do mikrofonu pomiarowego i ten czterożyłowy kabel jest sporo grubszy.

Skomentuj

Nie czytałem całego tematu tylko pierwszy post i zainteresowany jestem pomiarami dołu w linii transmisyjnej. Wykonałeś juz je? jest jakiś wstępny lub ostateczny projekt linii?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                      Nie czytałem całego tematu tylko pierwszy post i zainteresowany jestem pomiarami dołu w linii transmisyjnej. Wykonałeś juz je? jest jakiś wstępny lub ostateczny projekt linii?
                      Pomiary oczywiście są, jest ich od groma. Czekają na opracowanie. Choć na ich podstawie oraz na podstawie odsłuchów a także na podstawie pewnych ograniczeń powstała już docelowa obudowa i docelowe wytłumienie. Gdzieś w wątku pojawiło się zdjęcie docelowego tunelu bez wytłumienia. Tuneli było badanych pięć różnych, w różnych konfiguracjach wytłumienia. Wymagało to naprawdę sporo czasu i samozaparcia w słuchaniu szumów MLS.

Skomentuj

Z racji, że musiałem zająć się pewnymi innymi ważnymi dla mnie sprawami na razie w projekcie nic konkretnego się nie dzieje.
                        Powstał za to pomysł na zmianę głośników :P Jeśli wyjdzie, to z głośników wymienionych na pierwszej stronie nic już nie zostanie :P
                        Udało mi się kupić w okazyjnej cenie Seasy Excel W12 CY001. W związku z tym powstał pomysł umieszczenia ich w konstrukcji. Ale jak już zmieniać to i nowy tweeter by się przydał. Myślałem o Morelach Supreme, ale na nowe mnie nie stać (ok 440 ojro za parę plus przesyłka z zagranicy) a na rynku wtórnym bardzo rzadko się pojawiają. Zacząłem szperać za innymi głośnikami i w oko wpadły mi:
                        - Scan Speak Illuminator R3004-602000 http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1903.html
                        - Aurum Cantus G3Si http://www.loudspeakershop.eu/glosni...acturers_id=31
                        Oba mają minusy, AC razem z Excelem ledwo mieści się na froncie obudów tweet-mid. SS znowu jest mały i z mniejszym niż AC130Mk2 Excelem nie za dobrze wygląda na froncie, który wydaje się do nich zwyczajnie za duży. Nie ukrywam, że chciałbym wykorzystać obecne obudowy tweet-mid ponieważ kosztowały mnie sporo czasu i pracy.

A może Wy, towarzysze w gonieniu króliczka macie pomysł na jakiś fajny tweeter pasujący klasą do Exceli w kwocie do ok 500zł sztuka?

Skomentuj

LuSzTi zmieniasz zabawki jak csbiczek :)
                          Ja radzę skończyć na tym co masz, potem sprzedać i myśleć o zupełnie nowym projekcie. Gdyby bardzo przeszkadzały Ci Excel W12 CY001 to chętnie je przygarnę
                          Pomysł ze wstęga bardzo mi się podoba. Zerknij jeszcze na Fountek Neo X 3.0
                          http://fountek.net/products.asp?id=138
                          Może duża wstęga, dwa mid i dwa wofery ? Z amerykańskim rozmachem :)
                          Aurum Cantus GRAND SUPREME
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            Ja radzę skończyć na tym co masz, potem sprzedać i myśleć o zupełnie nowym projekcie.
                            Widzisz, tak to wygląda, że mam już potencjalnego kupca, ale w dedykowanych jemu skrzynkach. Poza tym raczej nie mam zamiaru zmieniać L22 a moje skrzynki mi się podobają.

Gdyby bardzo przeszkadzały Ci Excel W12 CY001 to chętnie je przygarnę
                            Szkoda by mi było oddać je, w za dobrej cenie je kupiłem :P

Zerknij jeszcze na Fountek Neo X 3.0
                            Szukam tylko głośników dostępnych w Polsce.

Może duża wstęga, dwa mid i dwa wofery ? Z amerykańskim rozmachem
                            Dużo za duże, poza tym to, że mam dość nie tanie głośniki to nie znaczy, że jestem kasiasty. Po prostu jak jest okazja to kombinuję kasę skąd się da...a później muszę się spłacać:P

Skomentuj

A może Wy, towarzysze w gonieniu króliczka macie pomysł na jakiś fajny tweeter pasujący klasą do Exceli w kwocie do ok 500zł sztuka?
                              Ceramik Etona to świetna kopułka.
                              Dużo za duże, poza tym to, że mam dość nie tanie głośniki to nie znaczy, że jestem kasiasty. Po prostu jak jest okazja to kombinuję kasę skąd się da...a później muszę się spłacać:P
                              To zapożycz się jeszcze bardziej i kup siedemdziesiątkę RAAL-a :biggrin:

Skomentuj

przecież ten SS to samochodówka. Swoją drogą nie kupiłbym go. Ch-ki kierunkowe do dupy i za co tu płacić 570zł !?!?! LOL.
                                Wstęgówka wygląda apetycznie. Ale ciekawe jak gra.
                                Kiedyś kupiłem 3 przetworniki:
                                DX25
                                XT25
                                i http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1561.html
                                porównywałem je na zwrotnicy 2-rzędu 3kHz i
                                DX grał najmniej szczegółowo
                                XT grał ładnie
                                a illuminator grał tyćkę lepiej (szczegółowiej/delikatniej) niż XT. A cena? 900zł do 150zł!! Sprzedałem Illuminatora bo się nie opłacało go aplikować. Także weź pod uwagę to podczas zakupów.
                                Chyba że SS miał lepsze ch-ki kierunkowe, albo przy maks wysterowaniu reprodukował mniej zniekształceń... bo tak to nie wiem czemu kosztuje 900zł.
                                Last edited by El_liero; 23.05.2012, 21:31.

Skomentuj

ten ss, dx i xt to nie kopółki na poziomie reszty głośników
                                  szukal bym czegoś z wyższej półki
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Szukam tylko głośników dostępnych w Polsce.
                                    Niestety tylko www.intertechnik.de lub Akkus może je sprowadzić ale długi czas oczekiwania.
                                    https://www.intertechnik.de/Shop/Lau...de,6981,125565 tylko 120 euro !

---------- Post dodany o 22:08 ---------- Poprzedni post o 22:04 ----------

bo tak to nie wiem czemu kosztuje 900zł.
                                    Ja też po takie głośniki nie będę sięgał bo stosunek jakości do ceny jest niski. Wkrótce pewnie Chińczycy wypuszczą konkurencję dla Illuminatorów ale 3x taniej i będzie się działo na forum
                                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Ceramik Etona to świetna kopułka.
                                      Tak, myślałem o niej, pisałem z Yoshim bo słuchał tego Etona jak robił zwrotkę Danielowi a w Swoich kolumnach ma Morele z serii Supreme. No i jednak wg Yoshiego Morele brzmią lepiej.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      To zapożycz się jeszcze bardziej i kup siedemdziesiątkę RAAL-a
                                      Pisałem z Jamesem, że udało mi się kupić Excele a nerki obie zostały...na wstęgę RAAL'a jednak musiałbym nerkę sprzedać :P

a illuminator grał tyćkę lepiej (szczegółowiej/delikatniej) niż XT. A cena? 900zł do 150zł!!
                                      Od dawna wiadomo, że wraz ze wzrostem ceny różnica w dźwięku jest coraz mniejsza.

Ch-ki kierunkowe do dupy i za co tu płacić 570zł !?!?! LOL.
                                      Tak, to samochodówka, ale zobacz sobie charki kierunkowe domowego odpowiednika, nie dużo lepsze a cena prawie dwa razy wyższa. A ludzie i tak zachwycają się tymi SS. Widziałeś kiedyś charki magnezowych Exceli? Tragedia...a i tak jedne z najlepszych głośników. Nie charki grają!!!

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      szukal bym czegoś z wyższej półki
                                      Na Dynaudio Esotar mnie nie stać:P Na nówki Moreli też nie. Może uda się coś upolować.

A tak na marginesie to ten Aurum G3Si jest u nas zaskakująco tani, w Part Express kosztuje ponad 260$.

Skomentuj

Na Dynaudio Esotar mnie nie stać:P
                                        1700zl
                                        zaintetresowany jestes?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          1700zl
                                          zaintetresowany jestes?
                                          Spoko, przyjmujesz nerki albo kawałki wątroby w rozliczeniu ?? :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X