Zamieszczone przez raven1985
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi
Collapse
X
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postataki jeden długowłosy paker z forum obiecał go sprzedać w dobrej cenie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNa tym kończę ten projekt. Nie będzie on dalej rozwijany w tej formie. W kolumnach zostaną zmienione głośniki wysokotonowe oraz średniotonowe, oraz zostanie do nich zaprojektowana nowa, pasywna zwrotnica - co wynika z faktu zakupu nowego, bardzo dobrej klasy wzmacniacza stereo..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaRotela: RB-990BX i RC-990BX
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postato rzeczywiście hi-end :P ja bym tego nie kupił.
A czemu byś nie kupił?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaZapewne racjonalnie to przemyślał i nie będzie później żałował :flapper::http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/primare12.pdf .To dopiero racjonalizm, nieprawdaż?
. No i ma pełen pakiet zabezpieczeń, termiczne, zwarciowe i od pojawienia się napięcia stałego na wyjściu, więc raven1985 nie będzie wybrzydzał, jak w przypadku Rotela
.
Last edited by Racjonalny; 27.09.2012, 13:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaW kolumnach zostaną zmienione głośniki wysokotonowe oraz średniotonowe, oraz zostanie do nich zaprojektowana nowa, pasywna zwrotnica - co wynika z faktu zakupu nowego, bardzo dobrej klasy wzmacniacza stereo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNikt nie pisał, ze high-end, ale raczej lepsze to to niż Uniamp...obudowę chociaż posiada:P A czemu byś nie kupił?
Nie kupił bym bo to audiofilskie wynalazki .
No obudowę ma to fakt zawsze jakaś zaleta :P
A poważnie nie wiem czy dobrze robisz. Przy aktywnej kolumnie wymagania dla wzmacniaczy znacznie spadają bo nie muszą one pompować mocy biernej w zwrotnice nie są narażone na duże zmiany fazy itd. Uni będzie wystarczający a z czasem możesz wymienić na coś lepszego.
Jedynie sekcja niskotonowa musi dysponować większą mocą, dla 8 cali wystarczy zmostkowany Uni .
Stracisz wszystkie plusy rozwiązania aktywnego.
możesz uzyskać wikeszą efektywnosć bo nie musisz pasywnie kompensować baffle step
możesz wyrównać czasowo głośniki bez zabawy ze stepped baffle i barania się w all passy. W ten sposób możesz praktycznie uzyskać idealne zbocza LR2 co w rozwiązaniu pasywnym nie będzie możliwe (a co za tym idzie odp. impulsową).
nie ma zniekształceń od pasywnych elementów zwrotnicy a wszystkie cyfrowe śmieci przy 24bitach i tak leżą poniżej szumu przetworników D/A :)
przy IIR-ach masz praktycznie to samo co w analogowych filtrach.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postatermiczne, zwarciowe i od pojawienia się napięcia stałego na wyjściu,Poprzednie ich wynalazki po zwarciu wyjść stawały w płomieniach :)
A poważnie wygląda świetnie. Wzmacniacz przez bardzo duże W :) i cena nawet atrakcyjna .
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNiezla rakieta ten Primare, nie pogardzilbym :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTobie pogromco wystarczy przecież lampa SE z kilkoma watami mocy :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNie kupił bym bo to audiofilskie wynalazki .
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA poważnie wygląda świetnie. Wzmacniacz przez bardzo duże W:) i cena nawet atrakcyjna .?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaheh, to po co (prócz doswiadczenia) było tyle projektowania cyfrowego?
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaNie mów, że odłożysz to wszystko na półkę i będzie czekać aż na coś się przyda.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA poważnie nie wiem czy dobrze robisz. Przy aktywnej kolumnie wymagania dla wzmacniaczy znacznie spadają bo nie muszą one pompować mocy biernej w zwrotnice nie są narażone na duże zmiany fazy itd. Uni będzie wystarczający a z czasem możesz wymienić na coś lepszego.
Jedynie sekcja niskotonowa musi dysponować większą mocą, dla 8 cali wystarczy zmostkowany Uni .
Stracisz wszystkie plusy rozwiązania aktywnego.
możesz uzyskać wikeszą efektywnosć bo nie musisz pasywnie kompensować baffle step
możesz wyrównać czasowo głośniki bez zabawy ze stepped baffle i barania się w all passy. W ten sposób możesz praktycznie uzyskać idealne zbocza LR2 co w rozwiązaniu pasywnym nie będzie możliwe (a co za tym idzie odp. impulsową).
nie ma zniekształceń od pasywnych elementów zwrotnicy a wszystkie cyfrowe śmieci przy 24bitach i tak leżą poniżej szumu przetworników D/A
przy IIR-ach masz praktycznie to samo co w analogowych filtrach.
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaTo już naprawdę koniec w tym temacie? Nie będzie przeniesienia do gotowych konstrukcji, kilku słów na temat dźwieki, etc, zdjęci, etc?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaSłabo znasz filozofię Rotela. Ona nie ma nic wspólnego z audiofilskim bełkotem. Prędzej wzmacniacze na lampach.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaA wiesz, jaka cena?
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaDoświadczenie, zapoznanie się z tematem cyfrowego audio, obroniona praca magisterska na 5, wygrane stypendium firmy TME na najlepszą pracę magisterską, napisanie artykułu z magisterki - chyba właśnie po to to było
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaA Ty nie chcesz mi sprzedać AD1940 :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPrzecież jest podana w recenzji:). Mogę mieć za dwa razy mniejszą kwotę, a i tak się zastanawiam, czy jest to tego warte. Więc lepiej myśl o tym, o czym w mailach piszemy:biggrin:.
Skomentuj
-
Mam nadzieję, że nikt nie będize miał mi za złe, że piszę w tym temacie, jest to pośrednio związne ze zwrotnicami cyfrowymi.
Otóż: czy istnieje jakiś prosty sposób stworzenie układu cyfrowego odpowiedzialnego jedynie za opoznienie dźwięku? Np jakaś prosta aplikacja gotowego scalaka (może z efektów gitarowych?)? Zastanwiam się nad dołożeniem do swojej analogowej zwrotnicy aktywnej delaya, żeby wyrównać czasowo głośniki.
Druga rzecz - w ogole warto korygowac takie opoznienie:
Jak duza roznice jest w stanie wychwycic ludzkie ucho?
A analogowe delay'e (jak np pt 2399) bardzo degraduja sygnal?Last edited by tomq88; 18.10.2012, 18:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaAlbo ja jestem ślepy, albo one grają w przeciwfazie.Obrazek jest pierwszy lepszy jaki miałem pod ręką, nie zwracaj uwagi na spl.
Impulsem bardzo bym się nie podniecał, wysokotonówka zawsze będzie "szybsza" od niskośredniaka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaA analogowe delay'e (jak np pt 2399) bardzo degraduja sygnal?
---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post o 18:42 ----------
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaOtóż: czy istnieje jakiś prosty sposób stworzenie układu cyfrowego odpowiedzialnego jedynie za opoznienie dźwięku?
Skomentuj
-
Samo opóźnienie jest proste. Ale łączenie tego z analogówką jest IMO bez sensowne.
I tak na razie pytam tak tylko teoretycznie, bo nie dostroiłem jeszcze jednego podziału (niskie/średnie) w obecnej zwrotnicy, obudowy jeszcze nie wykończone, a nie chciałbym się rzucać na coś nowego puki nie dokończę tego co jest :)
Skomentuj
Skomentuj