Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobienie opóźnienia w cyfrowy sposób żeby trzymało to dobre parametry nie jest proste. Wg mnie jeśli analog to analog. Nie ma co się pchać w jakieś mini kosteczki realizujące opóźnienie bo zdegradują jakoś dźwięku.
    Jeśli się już za to brać to wsadzić ADC, proca DSP (rodzina Sigma DSP jest bardzo easy) i DAC, wszystko oddzielnie. Projekt nie łatwy, na pewno powstaną co najmniej dwie PCB - ale warto.
    Ja za jakiś czas wrócę do tego, ale będzie bardzie rozbudowane.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jakie są zalety aktywnych cyfrowych zwrotnic w porównaniu do analogowych?

Skomentuj

Powoli przymierzam się do nowej odsłony systemu. Udało mi się nie drogo nabyć trzy kostki DAC AD1955. Czeka mnie jeszcze zakup proca DSP AD1941 (na szczęście dostępny w pojedynczej sprzedaży) i poszukiwania jakiegoś ADC dostępnego w jakiś sposób w Polsce za rozsądną kasę. Mam już odbiornik USB (PCM2706), izolator linii USB (ADUM4160), odbiornik SPDIF (WM8805), resampler (CS8421), odbiornik TOSLINK (TORX177PL) oraz trafka SPDIF (PE65612). Będzie fun :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

era cyfroniki nadchodzi :)

Skomentuj

W sumie to możemy jakiś wspólny projekt zrobić pod ad1955 ad1940/41. W sumie siedzę w domu aktualnie. też chcę sobie coś takiego zrobić.
            Myślałem nad podziałem całości na płytę bazową gdzie będzie DSP + SCR + zegar a DAC-i zrobić w formie wkładanych w nią kart - na każdej 2 kanały (jeden AD1955).
            Znacznie uprościło by to płytkę.
            Układy we/wy + uP na osobnej płytce.

Z AD1955 jest pewien problem mały bo aplikacja z noty jest trochę droga AD797 do prawie 40PLN * 6 na 2 kanały i * 3 na trzy drogi robi się spora kwota :)

Mogę się też podzielić końcówką moduły są właśnie pomyślane do aktywnych kolumn (jak wszystko ostatecznie będzie OK - musi pochodzić przynajmniej parę dni. postaram się wrzucić na forum. Wzmacniacz jest dość uniwersalny płytka sterownika bez większych zmian może być zasilana do +-80V i sterować nawet 8 parami tranzystorów.)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              W sumie to możemy jakiś wspólny projekt zrobić pod ad1955 ad1940/41. W sumie siedzę w domu aktualnie. też chcę sobie coś takiego zrobić.
              Myślałem nad podziałem całości na płytę bazową gdzie będzie DSP + SCR + zegar a DAC-i zrobić w formie wkładanych w nią kart - na każdej 2 kanały (jeden AD1955).
              Znacznie uprościło by to płytkę.
              Układy we/wy + uP na osobnej płytce.
              Podział na płytki jest całkiem OK, ale zastanawia mnie jak widzisz to dopinanie płytek DAC'ów? I jeszcze połączenie tych płytek DAC z płytką we/wy?
              Ja jako wejścia chciałbym mieć trzy wejścia analogowe z selektorem na małych przekaźnikach, czyli potrzebny ADC. Pytanie czy ADC na płycie we/wy czy też na płycie DSP? Jako wejścia przewiduję także dwa wejścia SPDIF z trafkami separującymi oraz wejście TOSLINK, no i jeszcze USB na PCM2706. WM8805 robiący za odbiornik i selektor SPDIF mógłby być na płycie we/wy. Co Ty Raven na to?

A co do procka - proponuję jednak AD1941 (wiem, że Ty masz AD1940) z racji na dostępność w pojedynczej sprzedaży w Alfine.

Z AD1955 jest pewien problem mały bo aplikacja z noty jest trochę droga AD797 do prawie 40PLN * 6 na 2 kanały i * 3 na trzy drogi robi się spora kwota
              A musi być aplikacja z noty? Nie można pojechać tego zwyczajnie na 5532(4) albo na LM833 albo czymś równie dobrym a przystępnym cenowo?

A końcówki są spoko, choć ja mam te swoje uniampy trzy już zbudowane i na razie muszą wystarczyć. W przyszłości zmolestuję Cię o coś znacznie lepszego, coś podobnego do tego co chciał paker na "R" :P

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                ale zastanawia mnie jak widzisz to dopinanie płytek DAC'ów?
                Na golpinach :)

Ja jako wejścia chciałbym mieć trzy wejścia analogowe z selektorem na małych przekaźnikach
                Płytkie we/wy każdy może sobie zrobić pod swoje potrzeby bo mi wejścia analogowe potrzebne nie są.

A musi być aplikacja z noty?
                Nie ale ta jest spr. a do innego WO trzeba dobrać kompensację w I/V :)

Nie można pojechać tego zwyczajnie na 5532(4) albo na LM833 albo czymś równie dobrym a przystępnym cenowo?
                Pewnie że może tylko czy w tedy jest sens sięgania po AD1955 a nie lepiej dać AD1851 który wymaga 1 WO :)

Skomentuj

Nie ale ta jest spr. a do innego WO trzeba dobrać kompensację w I/V
                  Myślisz, że to oryginały?
                  http://www.ebay.pl/sch/i.html?LH_Pre...&_sc=1&_sop=15
                  Bo taki koszt bym przeżył. Bo potrzeba ich 18 do jednej (stereo, 3-way) płytki, może jakbyśmy razem zamówili to by udało się coś taniej jeszcze wytargować.

Jako ADC może coś stąd, sklep z Polski:
                  http://stores.ebay.pl/UrkoSemi/Audio...=p4634.c0.m322
                  Last edited by LuSzTi; 20.11.2012, 13:11.

Skomentuj

Myślisz, że to oryginały?
                    Myślę że nie :)
                    Myślę żeby zastosować LME TI bo są dużo tańsze ale muszę to przetestować na swoim dac-u.

Jako ADC może coś stąd, sklep z Polski:
                    Jak chcesz AD1871 to poślij mi adres na PW to Ci wyślę :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X