Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 o wyglądzie Sonus Faber Amati

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ale ja robię konkretne kolumny według konkretnej sprawdzonej techniki i nie da sie ich podrobić okleina ani sklejką właśnie dlatego że deska robiona jest z drzewa i kiedy mamy |_| taki kształt deski to na boku | sloje idą w zdłuż a na froncie _ mamy sloje wpoprzek po sfrezowaniu mamy ładne estetyczne przjeście ze sloi w zdłuż na słoje w poprzek dzięki temu zdaleka widać że to prawdziwa deska a nie okleina czy fornir zaczynam wierzyć, że koledzy już zapomnieli jak drewno wygląda prawdziwe :P

---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post o 13:27 ----------

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    PS załącznik nie działa
    U mnie działa i koledze tu link http http://diyaudio.pl/attachment.php?attachmentid=4258

---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post o 13:28 ----------

Ja panowie prawie 2 miesiące się bawiłem i w wolnym czasie sprawdzałem co i jak wyjdzie aby właśnie nic nie spieprzyć i właśnie dlatego w brew pozorom oryginalna metoda aby wykonać te kolumny według mnie jest najłatwiejsza inaczej nie uzyskamy dokladnie takiego wyglądu. Ale to moje zdanie możecie mieć inne.
    Ale co do pewności ze to deska a nie okleina fornir czy sklejka to niema co wątpliwości widać jak byk od frontu złoje sa w poprzek od boku wzdluż to nie fornir.
    Chociaż kiedyś jedna wirma scinała warstwy forniru w taki sposob z drewna ze jechała frezara wzdłuż a na końcu malutki łuk i zakręt i nie prasowali tego dzięki temu można było by takim fornirem uzyskać taki efekt ale znaleźć go jest bardzo ciężko.

Masz podane wszystko jak na tacy nie możesz teraz tego nie rozumieć.

Nie poganiajcie mnie spokojnie dam wszystko w pracy jestem :P

Last edited by shazzy; 16.12.2011, 12:40.

Skomentuj

Uuuu ale tu czerwono
      Spójrz no

I powiedz mi gdzie ty tu widzisz przejście z wzdłuż na czoło deski ? bo jak dla mnie to ewinentnie okleiną wyjdzie identycznie.

Gdzieś kiedyś widziałem link jak Troles to robił, ale nie mogę znaleźć :/ (ma ktoś podrzucić ? )

---------- Post dodany o 13:45 ---------- Poprzedni post o 13:43 ----------

Zamieszczone przez shazzy Zobacz posta
      U mnie działa i koledze tu link http http://diyaudio.pl/attachment.php?attachmentid=4258
      "Invalid Załącznik specified. If you followed a valid link, please notify the administrator"

---------- Post dodany o 13:55 ---------- Poprzedni post o 13:45 ----------

theblock np. robił tak swoje Amati:
      http://diyaudio.pl/showthread.php/17...ti-by-THEblock
      http://theblock.cba.pl/diy/index.htm

---------- Post dodany o 13:59 ---------- Poprzedni post o 13:55 ----------

O znalazłem:
      http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm

---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post o 13:59 ----------

Gdyby i bingant zrobił takie zaokrąglenia jak koledzy wyżej to miał by chyba wierną kopie Amati beż stosowania desek
      http://diyaudio.pl/showthread.php/17...minatus/page20

Skomentuj

Rozmowa odbiegła od tematu a kokretnie czy widać będzie u mnie że to drewno nie okleina?
        Odpowiedź brzmi tak widać będzie ze względu na słoje.
        I tak opczywiste jest, że takiego efektu jak u mnie nie uzyskasz ani okleina ani fornirem ze względu na słoje i każdy to odrazu na żywo zobaczy.
        Co do tematu czy te amati sa fornirem czy prawdziwym drewnem to temat rzeka najlepiej je by zniszczyc i sprawdzić :P może komuś sie przewróciły i rozpadły? heheh

Kolumny są naprawdę świetne bez dwuch zdań ale czy są wierną kopią chyba trzeba by ustawić obok oryginału tak naprawdę?

Powtórzę ja chcę aby u mnie było widać ze to jest prawdziwe drewno prawdziwa deska i że żadną inna metodą takiego efektu się nie uzyska o
        O i tego panowie nie da sie podwarzyc a to ktore amati sa robione z prawdziwych desek a które fornirowane są zostawmy już w spokoju.

---------- Post dodany o 14:18 ---------- Poprzedni post o 14:16 ----------

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy w końcu rozumiesz dlaczego nie będzie widać u mnie hdf ale domyślam się z rozmowy, że tak

Skomentuj

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy w końcu rozumiesz dlaczego nie będzie widać u mnie hdf ale domyślam się z rozmowy, że tak
          Coś mi się wydaje, że wiedział to od początku. Sklejką miał być zastąpiony HDF a nie deski.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
            Które w niczym nie przeszkadzają, nawet prosta metoda opukiwania nie wskaże że materiał nie jest lity.
            ale zostaje swiadomosc ze jednak sa
            jak sie robi dla kogos to nie trzeba sie przejmowac :p

O tych które tylko udają łuki, bo sa na bazie trapezu już nie wspominam, bo szkoda....
            przykladowo domus

zaleta taka ze idzie bardzo szybko

Skomentuj

Gdyby i bingant zrobił takie zaokrąglenia jak koledzy wyżej to miał by chyba wierną kopie Amati beż stosowania desek
              http://diyaudio.pl/showthread.php/17...minatus/page20
              I w sumie łatwiej by mu było zgubić niedoskonałość krawędzi.

Skomentuj

Ja tak - bo przykryjesz go drewnem , ale przecież ja to samo miałem na myśli pisząc o sklejce, tylko ty sobie ubzdurałeś że ja chce Ci powiedzieć żeby użyć sklejki zamiast desek a przecież ja wyraźnie napisałem że tylko zamiast hdf`u! (bo sklejkę superform daje się dobrze wyginać) i to tyle.

Kolumny są naprawdę świetne bez dwuch zdań ale czy są wierną kopią chyba trzeba by ustawić obok oryginału tak naprawdę? Powtórzę ja chcę aby u mnie było widać ze to jest prawdziwe drewno prawdziwa deska i że żadną inna metodą takiego efektu się nie uzyska o O i tego panowie nie da sie podwarzyc a to ktore amati sa robione z prawdziwych desek a które fornirowane są zostawmy już w spokoju.
                O no właśnie teraz to zupełnie zmienia postać rzeczy, ja się uczepiłem tylko ścisłości dlatego bo ty twierdziłeś że chcesz uzyskać wierną kopię poprzez zastosowanie desek... No skoro teraz twierdzisz że nie chcesz zrobić oryginału tylko jednak po prostu zrobić kolumny z warstwy wierzchniej wykonanej z drewna a nie drewna (czyt. okleina) no to spoko - się wszystko wyjaśniło

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  ale zostaje swiadomosc ze jednak sa
                  jak sie robi dla kogos to nie trzeba sie przejmowac :p
                  Żartujesz, prawda.

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bj...ka%20spaar.jpg

http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bj...0linjering.jpg

Wogóle mi się nie podoba patrząc od góry łuk w tych kolumnach się od oryginału!

---------- Post dodany o 14:45 ---------- Poprzedni post o 14:37 ----------

zaleta taka ze idzie bardzo szybko

TO jest właśnie efekt który chcę uzyskać na froncie! To co tu widzimy od góry

Skomentuj

Wogóle mi się nie podoba patrząc od góry łuk w tych kolumnach zupełnie różni się od oryginału!
                      Nie o kształcie samego łuku (z perspektywy lotu ptaka) rozmawialiśmy przecież A pozatym to już do Trolesa a nie do mnie http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm na samym dole str. jest e-mail :razz:

---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post o 14:48 ----------

TO jest właśnie efekt który chcę uzyskać na froncie! To co tu widzimy od góry
                      No co ty :) Wiem shazzy, wiem przecież. To się nazywa czoło deski, jeśli nawet zaokrąglisz je to i tak będzie widać że to czoło, czego przynajmniej ja nie widzę w kolumnach Amati samego Sonusa, a ty ?

Skomentuj

Heheh w ręcznie robionych kolumnach Sonusa według tej metody (http://www.hifi-notes.com/sonusfaber...brikage-nl.htm )tak dokładnie jest widoczne czoło deski odkąd te kolumny zaczęto robić masowo fornirem orzecha włoskiego, możemy tylko o tym czole pomażyć.

To czy robię dokładną kopię oryginalnych Sonus faberów jest teraz kwestią czy robię kopię robionych tych ręcznie tą metodą czy nowej masówki (poniekąd to wciąż oryginał)
                        Myślę, że odpowiedź nie jest jednoznaczna bo przecież będą inne przetworniki inna ich liczba itp na froncie chociażby ale boki chciałbym wykonać tak według pierwszego ręcznie robionego oryginału potem już jest fornir.

Kiedyś widziałem fajne foto tych amati z czołem właśnie trzeba by zacząć grzebać po google'u z frazą hand made

Skomentuj

Heheh w ręcznie robionych kolumnach Sonusa według tej metody (http://www.hifi-notes.com/sonusfaber...brikage-nl.htm )tak dokładnie jest widoczne czoło deski odkąd te kolumny zaczęto robić masowo fornirem orzecha włoskiego, możemy tylko o tym czole pomażyć.
                          No sorry mi się już dłużej tego tematu nie chce ciągnąć, ale ja dalej tego nie widzę ( naprawdę Ci przepraszam jeśli Cię męczę) ale szczerze mówiąc ja też bardzo chciał bym to zobaczyć. Jestem jak "niewierny Tomasz" dopóki nie zobaczę to nie uwierzę

---------- Post dodany o 17:04 ---------- Poprzedni post o 15:13 ----------

Nie na temat...
                          dla mnie nacinany MDF jest glupota wlasnie z tego powodu - trzeba wypelnic wolne przestrzenie dlatego zdecydowanie bardziej wolalbym giety HDF
                          Mylisz się, to nie jest żadna głupota, tylko praktyka która pozwala przyspieszyć proces budowy kiedy ścianki są grubsze. Kto powiedział że wolne przestrzenie trzeba czymś wypełniać, można, nie trzeba.
                          Uważasz, że jeśli nie wypełnisz przestrzeni pustych będziesz miał wystarczająco solidną konstrukcję? Będzie ona bardzo nie jednolita.

Grubsze ścianki np. w kolumnach składa się tak że nacinany mdf idzie do środka, a zewnętrzne warstwy okleja sie sklejką lub hdf'em. Wypełnienie w takim wypadku nie jest potrzebne.
                          Heh a to można inaczej składać nacinany mdf niż nacięciami do środka? a czy wypełnienie jest potrzebne czy nie?
                          Pisząc nacinany mdf idzie do środka chodziło mi o to, że ścianka składa się z kanapki hdf+nacinany mdf+hdf.
                          niby z kazdej strony widac pelna scianke... ale nadal mamy puste przestrzenie w srodku
                          Hmmm poniekąd tak chyba że by warstwy pełnego hdf spełniały grubość wymaganą dla kolumny ale wtedy nacinany mdf pod spodem jest zbędny.

Które w niczym nie przeszkadzają, nawet prosta metoda opukiwania nie wskaże że materiał nie jest lity.
                          ale zostaje swiadomosc ze jednak sa jak sie robi dla kogos to nie trzeba sie przejmowac
                          Szukam ale nie mogę znaleźć, jeszcze poszukam

Paweł ale przecież MDF gięty ma na tyle wąskie i gęste rzazy że jak zegniesz go "do kupy" to lamelki się stykają i szczeliny prawie że znikają to raz a dwa to można go sklejać jak już wspomniał marko3t na kanapkę z hdf`em/ami albo np. dwa takie mdf`y żeberkami do siebie. Czyli jeden rozwieramy a drugi naginamy na niego itd.. itp..

Skomentuj

Paweł ale przecież MDF gięty ma na tyle wąskie i gęste rzazy że jak zegniesz go "do kupy" to lamelki się stykają i szczeliny prawie że znikają to raz a dwa to można go sklejać jak już wspomniał marko3t na kanapkę z hdf`em/ami albo np. dwa takie mdf`y żeberkami do siebie. Czyli jeden rozwieramy a drugi naginamy na niego itd.. itp..
                            ja to wszystko rozumiem
                            ale zwroc uwage ze w przekroju nadal tam masz wolna przestrzen!

tutaj akurat te mokory nie sa pozamykane...
                            ale jak mocniej sie wygnie to te komory beda mialy ksztalt trojkata, ale nadal beda!
                            nie mam pojecia jak to wplywa na prace obudowy... ale ja bym tak nie robil

Skomentuj

Ja mam zamiar tak robić następne monitory - nacinany mdf i nań hdf. Przed założeniem ścianki bocznej wypełnię czymś (klej do styropianu, wikol itp) podłużne szpary, po złożeniu co ma wyjść, to wyjdzie, a reszta zaschnie. Od środka pójdzie jeszcze mata bitumiczna.

Skomentuj

jak mocniej sie wygnie to te komory beda mialy ksztalt trojkata, ale nadal beda!
                                No dobrze, skoro tak, no to spoko; lecz moim zdaniem to nie ma wpływu na konstrukcje i to chyba w żaden sposób.

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                Ja mam zamiar tak robić następne monitory - nacinany mdf i nań hdf. Przed założeniem ścianki bocznej wypełnię czymś (klej do styropianu, wikol itp) podłużne szpary, po złożeniu co ma wyjść, to wyjdzie, a reszta zaschnie. Od środka pójdzie jeszcze mata bitumiczna.

Taki mdf gięty występuje u nas w wymiarach gr. 8 i 6 mm..., więc taki jeden i hdf to nie będzie za mało ? ja bym dał dwa takie i wtedy nie trzeba by dawać tego bitumu.

Skomentuj

Taki mdf gięty występuje u nas w wymiarach gr. 8 i 6 mm...,
                                  Za cenę zakupu gotowej takiej płyty kupisz pilarkę tarczową za 140zł i zwykły MDF i zrobisz sobie takie nacięcia jakie będziesz chciał.
                                  Właśnie takie coś będę robił u siebie.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Taki mdf gięty występuje u nas w wymiarach gr. 8 i 6 mm..., więc taki jeden i hdf to nie będzie za mało ? ja bym dał dwa takie i wtedy nie trzeba by dawać tego bitumu.
                                    A co za problem samemu naciąć mdf :) ? Na ponad 70l suba nacinałem sobie ścianki boczne ręczną piłą elektryczną. Tarcza biła niemiłosiernie (wziąłem najcieńszą jaka była w garażu i chyba nie najprostszą już ), ale nacięcia w kilka minut zrobiłem. A bitumina i tak zapodam, bo mam :p

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Za cenę zakupu gotowej takiej płyty kupisz pilarkę tarczową za 140zł i zwykły MDF i zrobisz sobie takie nacięcia jakie będziesz chciał. Właśnie takie coś będę robił u siebie.
                                      od 20zł za 8mm / m2 To mi przynajmniej nie chciało by się rzazić zwykłej...

Skomentuj

od 20zł za 8mm / m2 To mi przynajmniej nie chciało by się rzazić zwykłej...
                                        No tak, ale masz 8mm...a mozesz sobie od razu kupić 18mm i ponacinać. I do tego HDF i masz 21mm całość. Nie bawisz się w składanie z kilku płyt 6 czy 8mm.
                                        http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...l=1#post291279
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          No tak, ale masz 8mm...a mozesz sobie od razu kupić 18mm i ponacinać. I do tego HDF i masz 21mm całość. Nie bawisz się w składanie z kilku płyt 6 czy 8mm.
                                          Heh no tak, tylko że właśnie o tą zabawę w składanie z kilku chodzi.... Jak kupię 18mm i ponacinam to będę miał tylko mdf gięty 18mm który muszę jeszcze pokryć jak napisałeś HDF`em więc i tak muszę skleić dwa płaty. Jak kupie dwa już gięte po 8mm to też mam dwa płaty do sklejenia, a sklejając dwa takie żeberkami do siebie mam wypadkowo praktycznie sztywny już łuk. Mniej problematyczne i łatwiejsze konstrukcyjnie rozwiązanie, moim zdaniem. Ja was nie przekonuje że mam racje czy coś takiego; ja tylko piszę że ja właśnie takie rozwiązanie reflektuję.
                                          Można by jeszcze kupić dwa mdf`y 8mm i sobie ponacinać, ale choćby przestawianie kilkadziesiąt razy prowadnicy zajmie tyle czasu co sklejenie (proces wiązania) dwóch już kupnych płatów....
                                          Takie jest moje zdanie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X