Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlatego pytam. Jakim cudem Troels zaprojektował.... ?? Skoro ma znaczenie kształt, to czy zrobiłbym to z MDF czy z plastiku nie ma znaczenia.... tylko trzeba zaprojektować i o to się cały czas rozchodzi
    Gdyby zaprojektować WG do missiona.... to i sporo konstrukcji powstałoby na tym pomyśle...

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
    Najmniejszy WG pod głosnik 4" dostepny jest od Visatona, kosztuje 50złotych i ma wymiary zewnętrzne 220x15 cm.
    A gdyby zrobienie samemu dokładnie takiego samego WG tyle że z MDFu kosztowało 10zł to co :>

Takie części sa raczej drogie co przeczy idei taniego monitora.
    Dlatego caly czas mam na mysli DIY

A dla troelsa problemem było to że nie ma w sprzedaży WG z otworem 34mm bo Visatonowska ma 37mm, a Monacora 38...

Skoro zaprojektowanie waveguide jest w sumie na pałę to po co sprzedawać .....
    Last edited by ploter; 01.06.2012, 14:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
      Gdyby zaprojektować WG do missiona....
      Zapewne da się to zrobić. Kilku użytkowników AH (na czele z jzagaja) działa w tym temacie - zamieszczają na forum symulacje projektowanych przez siebie hornów więc można wnioskować, że oprogramowanie do tego jest. Być może nawet w HornRespie da się przeprowadzać takie symulacje? Niestety kompletnie nie wiem z czym to się je - nad czym srodze ubolewam.

Skomentuj

Tak moznaby po prostu skopiowac krzywizne WG Visatona
        http://www.visaton.de/de/chassis_zub...wg220x150.html
        Potrzeba do tego MDFu grubości 21 mm.
        Żeby zapewnić powtarzalność trzeba to zrobic na CNC. Mozna tez odtworzyć od razu w całości ze ścianą przednią. Przydałaby się impregnacja bo MDF lubi zmieniac wymiary. Dlatego nie sądzę żeby dało się taki element zrobić za 10 złotych.
        Kupienie jakiegos tańszego WG i jego przerobienie do konretnej konstrukcji też nie bedzie tańsze.

Skomentuj

Żeby zapewnić powtarzalność trzeba to zrobic na CNC
          Ewentualnie na CNC wykonać formę z jakiegoś "słusznego" materiału i później wykonywać na niej wytłoczki z dowolnego materiału. Taka forma nie była by specjalnie droga.

---------- Post dodany o 15:58 ---------- Poprzedni post o 15:54 ----------

Ale nie, no bez sensu. Biorąc pod uwagę to, o czym pisał Troels, taki WG powinien być zaprojektowany pod konkretny głośnik - może projektuje się go w odniesieniu do danej charakterystyki przetwornika? Nie mam pojęcia. Okazuje się jednak, że te frezowania czy wykonywanie form może nie mieć większego sensu bo przecież nie mamy nawet zaprojektowanej krzywizny - a korzystać z gotowych... uważam, że lepiej kupić jakiś oryginał (np od Daytona); aż takie drogie znowu nie są.

Skomentuj

Dzieki za sugestie panowie, ale w tym projekcie odrzucam mozliwosc zastosowania WG czy innego customowego rozwiazania. To ma byc prosty projekt do skopiowania.

Skomentuj

Pomyłka - proszę moderację o usunięcie tego wpisu.

Skomentuj

Tak moznaby po prostu skopiowac krzywizne WG Visatona
                Booooooommmmmm ja już próbuję

Wystarczył by nóż tokarski o odpowiednim wzorze i miałbym nawet taniej jak za 10zł

I nawet pomiary coś pokazują

Skomentuj

Tak właśnie patrzyłem po zdjęciu że przypomina wymiary WG Visatona.
                  Zingali robił toczone ze sklejki tuby, więc jakieś WG też sie da wystrugać na tokarce albo jakimś dużym frezem.
                  Tylko skąd taki nóż, albo frez?

---------- Post dodany o 15:10 ---------- Poprzedni post o 15:09 ----------

Jaki głosnik był mierzony w tym WG?

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post o 15:10 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  To ma byc prosty projekt do skopiowania.
                  Mysle ze każde stopniowanie scianki żeby było ładne i nie przeszkadzalo akustycznie, nie będzie proste do skopiowania.

Skomentuj

I jak był wykonany drugi pomiar?
                    Rozumiem, że niebieski wykres to w Twoim WG, tak?

Skomentuj

Mysle ze każde stopniowanie scianki żeby było ładne i nie przeszkadzalo akustycznie, nie będzie proste do skopiowania.
                      Podoba mi sie pomysl jaki stosuje Lipinski w swoich monitorach. Tam frez jest znacznie szerszy niz obudowa glosnika, a dookola stosuje duze pianki. Mozna bybylo wlasnie zastosowac wieksza powierzchnie frezowana, tak aby przy glosniku nie bylo bezposrednio krawedzi przedniej scianki.
                      http://lipinskisound.com/products/main-speaker-l-707/

Skomentuj

Popatrz dokładnie na legendę wykresu to zobaczysz ze mission (vel Audax)

Skąd nóż ?? z Metalu wycięty tylko CNC i tyle MDF jest tyle miękki że zwykłym pilnikiem drapałem i ładnie wyszło potem papierek ścierny i tyle

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                        I jak był wykonany drugi pomiar?
                        Rozumiem, że niebieski wykres to w Twoim WG, tak?
                        W moim przypadku nie jest to waveguide pisałem już że to tylko próba, bo WG tego co zrobiłem nie można nazwać a projekt może się rozwinąć dość mocno.

Pierwszy pomiar Mission freeair 50cm, drugi pomiar to samo tylko z założonym MDFem ;] wszystko jak narazie z linii bez charek kątowych ..... (powtarzam że to tylko zabawa a jak się potoczy nikt nie wie)

Skomentuj

Dobranie tej gąbki będzie trudniejsze jak zrobienie WG.

---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post o 15:01 ----------

Ciekawe jaki egłosniki stosuje Lipiński na niskie.

Skomentuj

Vify z wlokna szklanego, ale nie wiem czy jeszcze je produkuja? Podobne stosuje Fried w swoich TL http://www.friedproducts.com/studio7.html

Skomentuj

Vifa podobnie jak Peerless teraz produkuje wszystko.

Skomentuj

Kolejny prototyp wstepnie wyglada tak:

Obudowa jest plytsza i wyzsza oraz wezsza o 1cm. Wyjscie tunelu powyzej tweetera tak aby zminimalizowac odbicia ( a co za tym idzie nienaturalnie podbicie basu ) od powierzchni biurka. Wyciagniecie obudowy niewiele daje dla wysokosci tweetera, ale docelowo kolumna i tak powinna stac na jakiejs platformie pochlaniajacej wibracje np. korek, lub bardzo gesta pianka. Tutaj juz wedle potrzeb bedzie mozna podnosic cala obudowe tak aby centra akustyczne byly na wysokosci sluchu, co w przypadku zastosowania zwrotnic pierwszego rzedu ma bardzo duze znaczenie.
                                Najprostszym rozwiazaniem byloby odwrocenie tweetera ponizej midwoofera, ale w takiej konfiguracji duza powierzchnia odbicia fal jeszcze bardziej degradowalaby scene. Tweeter musi byc umieszczony zdala od dodatkowych plaskich powierzchni. Mysle teraz czy przy tych dosc nieproporcjonalnych ksztaltach obudowy nie dolozyc drugiej przedniej scianki na offset midwoofera. Jesli obudowa mialaby zachowac taka forme jak na zdjeciu, to musialbym zaglebiac tweeter w i od srodka obudowy dodac kolejna plyte w celu pogrubienia czesci frotowej obudowy.

Jakies pomysly, sugestie? :)

Skomentuj

Dodaj dechę na GDN'a ala Jenzen Troelsa http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm
                                  I zfrezuj ją po łuku. Najlepiej frezem 45 stopni.

A tak BTW, przed tą obudową z wylotem u góry na przodzie jaka inna wg Ciebie była najlepsza? Taka bardziej standardowa. Bo ja cały czas nie mam co zrobić z GDN 15/40/5
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tamten projekt nie jest do odsłuchu w polu bliskim. Czy takie ścięcia nie wywołają w monitorze problemów z nierównomiernościami z powodu wczesnych odbić od tych scięć ?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Dodaj dechę na GDN'a ala Jenzen Troelsa http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm
                                      I zfrezuj ją po łuku. Najlepiej frezem 45 stopni.
                                      To jedna z glownych opcji jaka rozpatruje. Dodatkowo zwieksza sztywnosc przedniej scianki.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      A tak BTW, przed tą obudową z wylotem u góry na przodzie jaka inna wg Ciebie była najlepsza? Taka bardziej standardowa. Bo ja cały czas nie mam co zrobić z GDN 15/40/5
                                      To zalezy jakie masz ograniczenia wielkosci obudowy, oraz w jakim miejscu mialby stac taki monitor. Gdybym robil tradycyjny projekt domowego podstawkowca, to bym sie zdecydowal na opcje z wyjsciem tunelu na tylnej sciance, obudowa nieco wieksza niz ta z glosnikiem na zdjeciu powyzej. Przy nieduzej ilosci gabki mozna uzyskac swietne wlasciwosci tlumienia harmonicznych oraz wieksza wytrzymalosc mocowa. Druga sprawa to wyglad kolumny, ktory bylby bardzo tradycyjny. Jesli mialyby byc filtry pierwszego rzedu, to mozna tweeter dac ponizej woofera i pogodzic wszystko razem.
                                      Kiedys jak pracowalem nad prototypem monitora TL z AWX, to w takim schemacie mialem bardzo fajne efekty, tylko glosniki potrzebuja troszke miejsca od sciany.

Tamten projekt nie jest do odsłuchu w polu bliskim. Czy takie ścięcia nie wywołają w monitorze problemów z nierównomiernościami z powodu wczesnych odbić od tych scięć ?
                                      raczej nie powinno byc problemu. Jest kilka monitorow studyjnych ze scianka stopniowana i to sa konstrukcje najwyzszej jakosci. Np Hafler TRM8 czy Earthworks Sigma 6.2

Skomentuj

Moozolnie do przodu...

Skomentuj

calkiem fajnie to wyglada, jaka ma wysokosc?
                                          moje tonisile i vifa czekaja

Skomentuj

Czaruję...